Annonce
Søsiden

Nye film fortæller maritim historie: Jeg elsker at nørde med sådan noget

Anders Dylov i ”marken”. Han har for Nationalmuseet produceret en række maritime film om bl. a. galeasen Anna Møller af Svendborg og - her - skonnerten Bonavista af Marstal. PS: Det sorte rør er en galge til at lette løft af video-grejet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Anders Dylov er passioneret kapsejler og professionel video-fotograf. Hans selskab Chroma Film har bl. a. fulgt en række maritime projekter med relation til Øhavet. Søsiden sejlede med - og kikkede indenfor ved klippebordet.

ØHAVET/CHRISTIANSHAVN: Sejleren og video-fotografen Anders Dylov er med til at fastholde en vigtig del af den danske, maritime historie. I sit selskab Chroma Film producerer Anders Dylov videoer, der levendegør de gamle, maritime håndværk. Kunden er Nationalmuseet, og det hele ligger til frit kik på nettet.

En stor del af videoerne følger faserne i den omfattende renovering af museets galease, Anna Møller af Svendborg.

Også museets andet store sejlskib, Bonavista af Marstal er indfanget af Anders Dylovs søstærke videogrej.

Annonce

Sammen med Søsiden var Anders Dylov fx om bord, da Bonavista mellem Svendborg og Marstal stod ud på sin første tur under sejl i tyve år.

Redigering af film og lyd er forlængst trådt ind i den digitale alder. Med kraftige computere, tre skærme og høj backup-sikkerhed forvandler Anders Dylov sit eget råmateriale til færdige videoer om ikke mindst det maritime. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Farvel tohjulere - goddag sejlsport

For Anders Dylov er den maritime verden et både velkendt og dragende farvand. I drenge- og ungdomsårene ved Sejerø Bugt parkerede Anders Dylov sin interesse for benzindrevne tohjulere til fordel for sejlads:

- Jeg har kørt meget knallert og motorcykel og tænkte på, at det svinede og larmede. Da jeg begyndte med sejlads, fandt jeg det mere interessant at være oppe mod elementerne frem for maskinen. Det var som om vandet tændte mig mere. Der var flere spændende, ukendte faktorer til søs. Vind, strøm, vand, navigation. Ved motorcykel var der kun gashåndtaget. Sejlads er for mig en bedre måde at få naturen ind på, fortæller Anders Dylov ved Chroma Films klippebord med udkik til Christianshavns Kanal.

Et tastatur til redigering af video ligner ikke det denne Søsiden-artikel er skrevet og redigeret på. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

FAKTA: Anders Dylov og Chroma Film

Anders Dylov (f. 1958) er filmfotograf, producer og indehaver af Chroma Film med kontor og klipperum på Christianshavn.

Uddannelse: Cand. comm. fra RUC med medie og kommunikation som hovedfag og HA i økonomi og service management, som bifag. Kandidat i 1988.

Faglærer og projektkonsulent på ny film-, tv- og videouddannelse etableret på Københavns Tekniske Skole. (1988-91).

Producer på DR’s TV-Avisen, medudvikler ved DR2’s start, og programmet ”Deadline” samt stået for mange andre live-programmer og projekter i DR (1991-2000).

Chroma Film etableret i 2000. De sidste ti år produceret over 80 undervisningsfilm til portalerne www.byggefilm.dk www.mødafrika.dk, www.brevefraskyttegraven.dk og Youtube-kanalen ”maritimehåndværksfilm”. Genren er dokumentar, reportage og især undervisningsfilm. sosn

Annonce

Georg Stage-film til DR

Anders Dylovs interesse for foto og film fik for alvor næring i studieårene på universitetet. Han fik i sin fritid lov at låne grej til at øve sig på. Allerede dengang blev det til flere produktioner med maritimt fokus.

Via en tjans som ferievikar fik Anders Dylov fra starten af 1990’erne foden indenfor til et fast job hos Danmarks Radio i Gyngemosen. I ti år sad han primært som producer på TV-Avisen.

Mine to store interesser, sejlads og at lave film går op i en højere enhed her. Jeg har ikke lavet andet i hele mit liv.

Anders Dylov, fotograf, producent og indehaver af Chroma Film

Lejlighedsvis blev det også til maritime programmer til DR. Det første handlede om skoleskibet Georg Stage:

- Jeg havde en god ven som var tredje styrmand. Sammen med ham opstod tanken om en film fra et togt til Azorerne. DR sagde først nej til at udsende, men vi måtte godt låne udstyr. Det endte så alligevel med, at vi fik en sendetid lige efter en håndboldkamp med over to mio. seere. Året efter fik skibet tre gange så mange som tidligere, siger Anders Dylov.

Maritime produktioner i Chroma Films digitale klippebord. Her fremtoner et besøg på et sejlloft i Nyhavn og i Nationalmuseets værftshal i Holbæk. De blå og grønne markeringer nederst er lyd-filer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

- Jeg lærte en anden slags sømandsskab

Den lange sejlads med Georg Stage gav også Anders Dylov et blik i ind en anden maritim verden, end den han som præmieslugende kapsejler var kendt med:

- Jeg lærte en anden slags sømandsskab. Det har været til stor gavn i senere produktioner. Som filmfotograf er det i mange situationer godt at vide, hvad der sker, før det sker. Og at kende fagudtrykkende til søs og vide, at man ikke skal stå ovenpå en tovende, siger Anders Dylov.

I 2000 etablerede Anders Dylov sit Chroma Film sideløbende med deltids-job i DR. I de sidste 11 år har han helt levet af sit video-firma. Knap halvdelen af produktionerne er med maritimt fokus.

Premiere i 2014 på Anders Dylovs film om Svendborg-skonnerten Aron: Leder af Svendborg Museum, Esben Hedegaard, daværende leder af Maritimt Center Jay Brun Jensen, afdøde skipper Kristian Lund og filmproducent Anders Dylov. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

ØK-skibe og Øhavets Aron

Til Anders Dyrlovs maritime hovedværker hører trilogien om det hedengangne danske rederi ØK. Historien har han fortalt gennem de tre legendariske skibe, diesel-pioneren Selandia, femmastbarken København og hospitalsskibet Jutlandia. Alle tre film har været vist på DR og er udgivet på dvd.

Blandt de større produktioner er også portrættet af den nu afdøde skipper på Aron af Svendborg, Kristian Lund. En smuk mindesten om årets gang på en skonnert, bl. a. på sejladsen Fyn Rundt.

Anders Dylov, Chroma Film: - Mine to store interesser, sejlads og at lave film går op i en højere enhed her. Jeg har ikke lavet andet i hele mit liv. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

- Visuel formidling af høj klasse

- Jeg vil gerne skabe visuel formidling af høj klasse. Det er med billedet i højsædet for at skabe den klare fortælling, betoner Anders Dyrlov.

På klippebordet får Søsiden en lille demo af, hvilket tålmodighedskrævende nørde-arbejde det kan være at få mixet alle ingredienser - billede, tale, såkaldt reallyd og måske et mågeskrig fra arkivet - til en virkningsfuld enhed:

- Jeg elsker at nørde, nørkle med sådan noget. Mine to store interesser, sejlads og at lave film går op i en højere enhed her. Jeg har ikke lavet andet i hele mit liv.

Over et bord på Chroma Film vidner en række gyldne halvmodeller og klaptræ-trofæer om høj anerkendelse af Anders Dylov på både kapsejlads-banen og i video-branchen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Se oversigts-videoen om renovering af galeasen Anna Møller af Svendborg

(Foto/video: Anders Dylov, Chroma Film, 2021)

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

SØSIDEN

Thomas Blachmans husbåd: Gammel Svendborgsund-færge vendte hjem

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce