Annonce
Fyn

Mere enkle regler til at efterforske it-kriminalitet: Politiet får lov til at gå uden om domstolene

Der svindles for tusindvis af kroner på nettet, men nyt lovforslag klar til at blive vedtaget i Folketinget i januar 2021 vil gøre det nemmere for politiet at efterforske sagerne, fordi man får lov til at gå uden om domstolene for at hente oplysninger fra banker og teleudbydere. Arkivfoto: Michael Bager
Nyt lovforslag gør det lettere for politiet at efterforske it-kriminalitet, fordi domstolene ikke længere skal blåstemple adgangen til oplysninger fra banker og teleudbydere.

Det bliver nemmere for politiet at efterforske sager om it-kriminalitet, når domstolene ikke længere skal blåstemple adgangen til oplysninger fra banker og teleudbydere.

Først i det nye år skal Folketinget førstebehandle et lovforslag, som handler om det såkaldte edition - en efterforskningsdel, hvor politiet skal indhente kontoudskrifter fra pengeinstitutter og oplysninger om ip-adresser fra netudbyderne.

Den skal - som loven siger i dag- godkendes af domstolene, men med det stærkt stigende antal sager om svindel med e-handel på nettet har det nærmest bare været en formssag for domstolene at nikke ja hver gang.

Til gengæld har det kostet tid hos de i forvejen pressede domstole, og for Mark Grossmann, byrådspolitiker for Venstre i Odense og ansat i Fyns Politi, unødvendigt, besværligt og tidskrævende. Derfor foreslog han allerede i 2017, at reglerne skulle ændres.

Annonce

Del af politiforlig

Det kommer til at ske nu, fordi lovforslaget er en del af det politiforlig for 2021-2023, som før jul blev indgået med et bredt politisk flertal - dog uden Mark Grossmanns eget parti Venstre.

Alligevel er han glad for, at hans idé for tre år siden nu endelig ser ud til at blive en realitet.

- Jeg er hamrende glad for, at justitsministeren er gået videre med mit forslag. Jeg er ligeledes sikker på, at det kommer domstolene og dansk politi til gode, fordi det vil spare begge parter en masse ressourcer og tid, som kan bruges til andre presserende sager, siger Odense-politikeren.

Inspirationen har han blandt andet fra Norge, hvor man for omkring 20 år siden sløjfede domstolenes accept, og med det store antal svindelsager om handel på internettet herhjemme er der behov for at reducere bureaukratiet. Den opfattelse har han nu fået opbakning til fra justitsminister Nick Hækkerup (S), men det har været ad forskellige omveje.

Daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forholdt sig aldrig til forslaget, og Mark Grossmann fik efter ni måneder bare et standard svar retur fra ministeriet. Nærmest et ikke-svar.

Annonce

Hjælp fra retsordfører

Derfor måtte han have hjælp fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, som i første omgang fremførte ideen om forenklingen i fagbladet Advokaten. Nu meget senere glæder det retsordføreren, at forslaget er en del af politiforliget og skal i Folketinget efter nytår.

- Mark Grossmann skrev til mig og gjorde opmærksom på den bureaukratiske omvej, og som praktiserende advokat kunne jeg kun bekræfte problemstillingen. Det er derfor en fornøjelse at se, at der allerede nu er kommet skub i sagen, siger Preben Bang Henriksen.

Han finder det ikke problematisk at gå uden om domstolene, fordi næsten alle begæringer i forvejen tages til følge af retten.

- Når lovforslaget bliver vedtaget behøver politiet ikke gå via retten, men kan selv udfærdige begæringen til banken. Det sparer meget arbejde hos politiet og hos domstolene, siger Preben Bang Henriksen.

Førstebehandlingen finder sted i Folketinget den 12. januar, og der er på forhånd sikret flertal, så de nye regler kan træde i kraft allerede den 1. februar 2021.Jeg er hamrende glad for, at justitsministeren er gået videre med mit forslag.

Mark Grossmann, byrådspolitiker for Venstre i Odense, og ansat i Fyns Politi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Annonce