Annonce
Svendborg

Højskoleforstander er med til at skabe nyt dannelsesfolkemøde: - Vi er mere optaget af, hvad der sker på skærmen end i øjnene på hende den smukke overfor

Der mangler humanistiske tænkere i maskinrummene, hvor morgendagens teknologier bliver udviklet, mener højskoleforstander Jasper Gramkow Mortensen. - Algoritmer kender ikke til Sokrates. Det er det, vi gerne vil sikre os: at den kunstige intelligens rent faktisk bygger på humanistisk tænkning og ikke kun matematik, siger han. Illustration: Leif Nørmark
I august finder den første udgave af dannelsesfolkemødet Resonans sted på Oure Højskole. Dannelse har vi alle sammen brug for mere af, mener forstander Jasper Gramkow Mortensen, og første år handler konferencen om teknologisk dannelse.

- Hvorfor vi har brug for en dannelseskonference? Det er der fandenraseme mange gode grunde til, siger Jasper Gramkow Mortensen.

Han er forstander for Oure Højskole på Sydfyn, og han er en del af den lille styregruppe, som er ved at skabe et dannelsesfolkemøde, som skal finde sted på højskolen i slutningen af august.

- Vi kan alle sammen bruge mere dannelse, fortsætter højskoleforstanderen.

Annonce

Det nye folkemøde skal hedde Resonans og har taget navn efter et murstensværk af den tyske sociolog Hartmut Rosa, der udkom i 2016. I ”Resonanz” fremstiller Rosa en kritik af det, han kalder det senmoderne menneskes fremmedgjorthed i forhold til verden og andre mennesker. Groft forsimplet er de objekter, vi omgiver os med, blandt de største syndere, som gør os passive i stedet for at udvikle os som mennesker. Det bedste eksempel på et objekt, der gør os passive, er vores smartphones. Dem kalder Jasper Gramkow Mortensen konsekvent ”de sorte spejle”, og telefonernes indtog har gjort det vigtigere end nogensinde at have samtaler om, hvad moderne dannelse er.

- Populært kan man sige, at der i verden findes cirka 2000 års dannelsessnak, hvor vi har lært en masse om, hvad det vil sige at være menneske, og hvor komplekst det er at forstå mennesker. Selv om den klassiske dannelse selvfølgelig beskæftiger sig med teknologi, tager den ikke højde for tempoet, som udviklingen sker med i dag, og at algoritmer spiller så stor en rolle, siger Oure-forstanderen.

Ifølge Jasper Gramkow Mortensen er det et problem, at algoritmer og teknologi er blottet for dannelse, og udviklingen af ny teknologi mangler et humanistisk fundament.

- Algoritmer kender ikke til Sokrates. Det er det, vi gerne vil sikre os: at den kunstige intelligens rent faktisk bygger på humanistisk tænkning og ikke kun matematik.

De sorte spejle

Dannelse er et vigtigt begreb for Jasper Gramkow Mortensen, for dannelse er det kit, der binder vores samfund sammen og gør det muligt for mennesker at leve sammen, mener han. Samtidig er dannelse et begreb, der er under forandring, og som er nødt til at tage højde for den buldrende teknologiske udvikling.

Jasper Gramkow Mortensen er forstander på Skolerne i Oure - Sport and Performance. Han er også med i initiativgruppen til dannelseskonferencen Resonans, som finder sted for første gang til august. Arkivfoto: David Bernicken

Temaet for den allerførste Resonans-konference er netop teknologi og dannelse, og når man spørger Jasper Gramkow Mortensen, hvem det er, han med konferencen håber på at danne på, lyder svaret:

- Det er både dem, som udvikler teknologien, som er nødt til at holde sig for øje, at den skal udvikles til mennesker, og så er det os som kritiske brugere af teknologi. Det handler om, hvad det er for et uddannelses- og dannelsessystem, som skal forme de mennesker, der i sidste ende skal udvikle den teknologi og de algoritmer, som kan komme menneskeheden til gavn, siger han.

Om Resonans

Den frivillige styregruppe bag Resonans består af forstander på Oure Højskole Jasper Gramkow Mortensen, Christian Have, kreativ direktør og grundlægger af Have Kommunikation, erhvervsleder Stine Bosse, skuespiller Thure Lindhardt og Lars Seeberg, der blandt andet er udvalgsformand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst.

Resonans finder sted 20.-21. august 2021 på Oure Højskole og kommer til at bestå af oplæg og kreative workshops. Oplægsholderne skal findes i erhvervslivet, ngo’er og universiteterne samt blandt forfattere, kunstnere og intellektuelle.

Helt konkret mærker han behovet for en samtale om vores måde at bruge vores smartphones på, når han har elever på højskolen.

- Hvis jeg skal holde et oplæg, er jeg nødt til at bede voksne, reflekterede mennesker om at lægge de sorte spejle væk. Det er jeg, fordi vores fokus ikke længere handler om mennesker, men i stedet er rettet mod det, der sker virtuelt. Det virker jo helt grotesk, at vi skal minde hinanden om, at det vigtigste er interaktioner mellem mennesker og ikke det, der sker virtuelt, men det er nødvendigt. Det er helt almindeligt at være mere optaget af, hvad der sker dernede på skærmen frem for, hvad der sker i øjnene på hende den smukke overfor, siger Jasper Gramkov Mortensen.

Annonce

Mennesket og kunsten

Selvfølgelig er teknologisk udvikling ikke til at stoppe, og ny teknologi og algoritmiske fremskridt er hverken gode eller dårlige i sig selv, mener højskoleforstanderen. Det, vi mangler - og det, han håber, folkemødet kan være med til at sætte gang i - er oplyste diskussioner om, hvad det er, vi gerne vil have, vores teknologi kan og gør i fremtiden.

- Refleksionen handler i dag mere om, hvad teknologien kan, end hvad den egentlig gør ved os. Det er det spørgsmål, vi gerne vil stille: Skal vi udføre enhver teknologisk landvinding, bare fordi den er mulig? Og skal vi det, selv om den ikke kommer menneskeheden til gode, men i stedet gør os passive? spørger Jasper Gramkow Mortensen.

Han bruger Facebooks like-knap som eksempel, for like-knappen og altings målbarhed er en del af problemet, mener han.

- En af de ting, der adskiller os mennesker fra algoritmer, er vores evne til at forstå kunsten. Vi er mennesker, fordi vi kan modtage og vise følelser, når vi beriges og berøres af kunst. Derfor er det også min tese, at hvis man forstår kunst, og hvor ondt den smukke tone i musik kan gøre, så putter man ikke en synes godt om-knap på. For et like er i den sammenhæng ikke væsentligt. Det, der er væsentligt, er måden, vi interagerer med kunsten og hinanden på.


En af de ting, der adskiller os mennesker fra algoritmer, er vores evne til at forstå kunsten. Vi er mennesker, fordi vi kan modtage og vise følelser, når vi beriges og berøres af kunst.

Jasper Gramkow Mortensen, forstander, Oure Højskole på Sydfyn


Derfor spiller kunsten også en stor rolle på folkemødet, hvor skuespiller Thure Lindhardt sidder med i styregruppen og udvikler den del af Resonans.

Første år finder Resonans sted 20.-21. august, men styregruppen bag initiativet forventer, at det inden for et par år vil vokse til en større begivenhed, der strækker sig over flere dage.

Og ifølge forstanderen er det naturligt, at det er i højskoleverdenen, at diskussionen om, hvad moderne dannelse er, begynder.

- Hvis ikke højskolerne rejste det her spørgsmål, hvem skulle så? Højskolerne er jo et af de eneste steder, hvor det handler om at udvikle dannelse. Hvor ”ud”-delen af uddannelse er lagt lidt til side, og hvor det handler om at skabe karakter i stedet for at give karakter, siger højskoleforstanderen.

Annonce
Ærø For abonnenter

Kommunalpolitisk prisfest: Gift i grundvandet er ikke farligt, men det er Facebook

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Tidligere Troense-kok bag tremmer i tre år: Stort narkosalg og dopingbesiddelse

Langeland For abonnenter

Enhedslisten er elefanten i rummet: - Vi bliver nødt til at have nogle drømme og visioner for Langeland Kommune

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

Forfatterdebutant på 66 år: Wagn Ivan Pedersen har skrevet portrætbog om en af Sydfyns sportskæmper

Debat

Kære læser: Vi vil gerne hjælpe jer ud af ekkokamrene på sociale medier, så nu gør vi alle valghistorier gratis for alle

Sport For abonnenter

GOG-trup spiller tidligt skæbneopgør i corona-epicenter

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Ny vej fra Svendborg til Faaborg vil spare masser af CO2

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Svendborg skraber bunden i ny idrætsundersøgelse: - Jeg er meget overrasket

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Faaborg-Midtfyn

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Kultur For abonnenter

Fynsk band har spillet over 1000 koncerter: 43 koncerter på en enkelt måned er rekord

Ærø

Tre timers ekstra sejltur: Fredag sejlede den ene tvillingefærge i ring

Annonce