Annonce
Erhverv

Corona-robot skabte stor vækst: Prisregn, millionindsprøjtning og skrottet minkrobot prægede 2020

Odense Kommune var først til at indsætte UVD-robotten i skolevæsenet i foråret, da Odense-robotten blev kørt i stilling på Abildgårdskolen i Vollsmose. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Corona-pandemien skabte kæmpe interesse for UVD-robotten i 2020, hvor Blue Ocean Robotics oplevede stor fremgang, men også måtte lette trykket på speederen undervejs og skrotte en minkrobot, viser regnskab.

Odense: I foråret fik de store ordrer på stribe, mens robotpriserne begyndte at regne ned over den fynske robotvirksomhed Blue Ocean Robotics, som igennem sit datterselskab UVD Robots stod klar med den rigtige teknologi, da pandemien ramte globalt.

Senest har Rigshospitalet i København netop fået en desinfektions-robot fra Odense som led i en udrulning fra EU-Kommissionen.

Corona-robotten var dog kun en af flere løsninger, som den fynske robotvirksomhed havde travlt med i 2020, men det var uden sammenligning den mest profilerede og omtalte. Firmaet står bag servicerobotter til bl.a. sundhedssektoren, landbrug og byggebranchen. Udover desinficeringsrobotten står Blue Ocean Robotics bl.a. også bag Gobe Robots, en selvkørende kommunikationsrobot til videosamtaler og PTR Robots, en mobil robot til aflastning af arbejde med patienter.

Annonce

I det hele taget var der fart på i Blue Ocean Robotics-familien i 2020, hvor man i august fik sin hidtil største kapitaltilførsel på 112 millioner, da ejerne, som bl.a. tæller stifterne, Nordic Eye og en række fynske investorer som Niels Thorborg, Bo Stærmose, Steen Haustrup og bestyrelsesformand Jørn Tolstrup Rohde, skød nye penge ind til den fortsatte udvikling.

Sælger mange robotter

Det fremgår også af det netop offentliggjorte regnskab, at der har været fuldt tryk på kedlerne i Blue Ocean Robotics og de øvrige selskaber i holding-selskabet, UVD Robots ApS, GoBe Robots ApS og PTR Robots ApS.

Bruttofortjenesten er således øget fra 17 millioner kroner i 2019 til 70,6 millioner kroner sidste år. De penge er blandt andet gået til at øge antallet af medarbejdere til det dobbelte og sætte fart på produktionen i det nye domicil på Svendborgvej, så man i dag bygger 10 gange så mange robotter som året før.

På bundlinjen er det ikke vekslet til det store plus, da man blot har et overskud på 238.011 kroner. Det skal dog måles op mod et underskud året før på 12,5 millioner kroner og et fortsat fokus på udvikling af teknologi, produkter og en international salgsorganisation.

Ifølge ledelsesberetningen fra Blue Ocean Robotics arbejdede der ved udgangen af 2020 191 medarbejdere i koncernen, hvor udgifterne til løn er vokset fra 31 millioner kroner i 2019 til 67 millioner kroner i 2020.

Annonce

Gik lidt for stærkt

Den voldsomme vækst gav dog også udfordringer for ledelsen i Blue Ocean Robotics i slutningen af 2020, hvor man måtte sige farvel til en del af de ansatte.

I en pressemeddelelse på firmaets hjemmeside måtte medstifter og adm. direktør Claus Risager den 28. oktober meddele, at koncernen måtte sige farvel til hver fjerde.

Blue Ocean Robotics Aps

Svendborg 226, Odense

CVR-nr. 34 88 54 78

Direktion: Claus Risager og John Erland Østergaard

Bestyrelse: Jørn Tolstrup Rohde (form.), Michael Tandrup, Claus Risager og John Erland Østergaard

Regnskab 2020 (2019 i parentes)

Bruttofortj.: 70,6 mio. kroner (17 mio. kroner)

Resultat før skat: 334.669 kroner (-16,2 mio. kroner)

Resultat efter skat: 238.011 kroner (-12,5 mio. kroner)

Egenkapital: 5 mio. kroner (4,8 mio. kroner)

Antal ansatte (gens.): 115 (51)

"Vi har indset, at vi har skaleret for meget og for hurtigt på nogle områder," skrev Claus Risager, adm. direktør i selskabet, senere i en mail til Fyens Stiftstidende.


En tilpasning var nødvendig. Når året er gået, er vores samlede organisation vokset med mere end 50 procent målt på medarbejdere, og vores salg er vokset omtrent 300 procent, så alt andet lige har 2020 været et fantastisk godt år,

Claus Risager, adm. direktør og medstifter, Blue Ocean Robotics


Han tilføjede, at det ikke ændrer på, at 2020 har været et fantastisk år for virksomheden, som undervejs har formået at hente mere end 20 priser hjem til trofæskabet.

"En tilpasning var nødvendig. Når året er gået, er vores samlede organisation vokset med mere end 50 procent målt på medarbejdere, og vores salg er vokset omtrent 300 procent, så alt andet lige har 2020 været et fantastisk godt år," skrev Claus Risager i december.

Annonce

Skrottede minkrobot

Det har ikke været muligt at få en kommentar til regnskab i denne omgang, men i det fremgår det af ledelsesberetningen, at man så rigtigt ved at udvikle en desinficeringsrobot - men til gengæld ramte virksomheden uden at kunne vide det ved siden af med en minkrobot.

Da den danske minkbranche og tusindvis af mink ikke overlevede 2020, var der heller ikke nogen fremtid for den robot, som ifølge ledelsesberetningen fra Blue Ocean Robotics' regnskab ellers var godt på vej:

"Som følge af regeringens nedlukning af mink-erhvervet i Danmark i 2020, har selskabet måtte bremse udviklingen af den meget lovende robot til dette marked, og ved udgangen af året er denne aktivitet lukket ned."

Mens minkrobotten altså måtte lide døden i 2020, så forventer Blue Ocean Robotics øget kommerciel vækst i 2021, efter at man har fået opbygget sit salgs- og produktionsapparat, fremgår det af ledelsesberetningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Møder massiv kritik: Ingen vil have jobbet - nu søger kommune politibetjente til at passe voldsom og autistisk borger

Annonce