Annonce
Svendborg

Ungdomsforsker: Unge går glip af vigtige overgangsriter i coronatiden

Et år i ungdommen svarer måske til ti i det voksne, hvorfor coronatiden kan have større indflydelse på de unges liv, mener Noemi Katznelson, professor, centerleder og forskningsleder på Center for Ungdomsforskning. Foto Johan Gadegaard
Det er karakterskabende oplevelser, som de unge nu må undvære under coronanedlukningen, forklarer Noemi Katznelson professor og forskningsleder på Center for Ungdomsforskning.

Svendborg: Det er ikke alene fredagsbarer, byture, fest og ballade, de unge går glip af.

Det er også mange af de karakterskabende erfaringer og traditioner, som normalt hører sig til i de flygtige ungdomsår, der går tabt som følge af coronanedlukningen, hvor socialt samvær med klassekammeraterne ikke er muligt.

- Der er ingen ritualer, fællesskaber og ingen frihed, sjov og leg. Altså er der ikke noget af alt det, som de altid har fået at vide, at ungdommen ville byde på.

Annonce

Sådan siger Noemi Katznelson, professor og forskningsleder på Center for Ungdomsforskning, når hun skal sætte ord på nedlukningens konsekvenser for ungdommen.

For den har konsekvenser, understreger hun.

- Når vi snakker om overgange, hvor man går fra en del af sit liv til et andet, svarer et år i et ungdomsliv måske til ti år i et voksent. For det, der netop karakteriserer ungdomslivet, er, at det er en fase, hvor der sker rigtigt mange skift, ligesom der er mange ritualer forbundet med skiftene. Og det er noget af det, der bliver voldsomt ramt her under coronaen, da ritualerne som oftest er koblet op på fællesskaber, forklarer hun.

Kun det svære tilbage

Det er traditioner og overgangsritualer som studieture, translokation og studenterkørsel, som unge på ungdomsuddannelserne i værste fald ikke får mulighed for at opleve på grund af coronasituationen.

Og det vil da uden lige have betydning, når de engang skal se tilbage på for eksempel en gymnasieoplevelse, påpeger Noemi Katznelson.

- Mange af de overleverede historier, de unge har fået fra hele voksensamfundet, forældre og ældre søskende om "dengang, jeg gik i gymnasiet", og "hvor var det sjovt da...", og alt det, der knytter sig an til ungdomslivet med frihed og fællesskab - det er det, de i unge ikke kan, siger hun.

- Og afhængigt af, hvad der sker i coronasituationen frem til sommer, vil vi igen få nogle unge, som oplever, at alt det sjove bliver taget fra dem. Og så bliver det måske den fortælling, de tager med sig. At de bliver den generation, der ikke fik alle de her ting.

Noemi Katznelson har på stående fod svært ved at vurdere, om coronaperioden får faglige konsekvenser, men det kan måske få indflydelse på de unges lyst til at springe videre til næste uddannelse med det samme.

- Når du tager alt vingesuset og det sjove ud af ligningen ved uddannelse, så er der kun det hårde tilbage. Så jeg tror, at vi godt vil kunne se en form for uddannelsesudmattelse hos flere unge, end vi har set før. At de har svært ved at finde energien til det.

Annonce

Positive konsekvenser

Er der så slet ikke noget positivt fra coronaåret, som de unge kan tage med sig? Jo, for nogle er der, mener Noemi Katznelson.

- Jeg tror, at der er nogle grupper af unge, som har nydt det. Hvis man synes, at det er svært at gebærde sig socialt eller har følt sig stresset og presset over at skulle overkomme det hele på én gang, så tror jeg, at nedlukningen har været en enorm lettelse.

- Der er også nogle af de unge, som har givet udtryk for, at de synes faktisk hjælper, at de ikke længere er alene om at være angste og bekymrede. Det er mere normalt at være bekymrede, siger hun.

Derfor vil det heller ikke for alle være lykken - i hvert fald ikke fra starten af - at komme tilbage til normalen.

- Det er da rigtigt dejligt, at de kommer tilbage, men jeg kan godt se en udfordring i, at der er en national, kollektiv fortælling om, at det bliver ligesom at sætte køer på græs, og at alle bliver glade, når der bliver åbnet. For der vil måske også være nogle derude, som vil have svært ved at komme i gang igen, ligesom nogle vil frygte det en smule, siger hun.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Faaborg-Midtfyn

Hundredvis af motorcykler fylder byen: Harley-Davidson-arkiv åbner i midtbyen

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce