Annonce
Svendborg

Strandet i klagenævn i halvandet år: Sydfynsk fjernvarmeselskab i strid modvind

Sydfynske planer om et fjernvarmeselskab er i strid modvind, efter gasselskabet Evida har klaget til Energiklagenævnet. Inden man kan komme videre, må man vente på en afgørelse fra nævnet, og den har lange udsigter. Arkivfoto.
Lokale kræfter i Ulbølle, Vester Skerninge og Ollerup arbejder på at sende fjernvarme ud til beboere i området. Kommunen har sagt ja for længe siden, men projektet har været strandet hos Energiklagenævnet i halvandet år.
Annonce

Ollerup/Vester Skerninge/Ulbølle: Det sydfynske Fjernvarmeselskabet A.M.B.A. fik i sommeren 2018 grønt lys fra Svendborg Kommune til at gå videre med planerne om at bygge et fjernvarmeværk og levere fjernvarme til borgere i Ulbølle, Vester Skerninge og Ollerup.

Dermed skulle man tro, at vejen var banet for projektet, der er anslået til at koste 100 millioner kroner, men kort efter kommunens afgørelse klagede gasselskabet Evida til Energiklagenævnet, og siden da har det sydfynske fjernvarmeselskab blot kunnet ventet på en afgørelse for at komme videre.

Ærgerligt, mener formand for Fjernvarmeselskabet A.M.B.A., Erik Stoumann, der fortæller, at afgørelsen i Energiklagenævnet desuden lader vente på sig.

- Da anken blev sendt ind i midten af 2018, blev vi stillet i udsigt, at der ville falde afgørelse efter et halvt års tid. Det blev så udsat til, at vi først kunne forvente et svar i slutningen af 2019, men i november i år fik vi en melding om, at der desværre først vil falde afgørelse i andet kvartal af 2020, siger han og fortsætter:

- Det betyder, at vi er ved at være trængt, for der er jo mange, af dem, der har meldt sig til fjernvarmen, der har et gasfyr, der snart skal udskiftes. De ville så udskifte til fjernvarme, men når det trækker ud, er der mange, der ikke vil kunne vente på, at vi kan levere fjernvarme, fordi deres nuværende gasfyr ikke kan mere, og der er behov for at installere et nyt.

Annonce

Holder på kunderne

Ifølge Erik Stoumann er der en god grund til, at gasselskabet Evida, har klaget til Energiklagenævnet over fjernvarmeselskabets projekt.

- Naturgasselskabet har jo fra starten prøvet at holde på deres kunder så længe som muligt, så de har jo stillet alverdens kritiske spørgsmål til projektet, hvor de har gennemgået vores beregninger og blandt andet mener, at man ikke kan lave et fjernvarmeprojekt for de penge, vi har regnet os frem til, at det kommer til at koste, siger Erik Stoumann.

Han fortæller dog, at fjernvarmeselskabets rådgiver, Rambøll, har tjekket op på sine beregninger, og at de holder stik.

- Lige omkring juletid 2018 var vores rådgiver, Rambøll, efterhånden nok ramt lidt på deres faglige stolthed over kritikken af deres beregninger, så de fik lavet et udbud på at bygge og lægge alle de her fjernvarmerør, og det viste sig så, at anlægssummen var i orden. Men på trods af det mener gasselskabet så stadig, at vi ikke har penge nok til at bygge for, siger Erik Stoumann.

Annonce

Evida afviser

Peter Kristensen, der er chef for Marked og Forretningsudvikling hos Evida, afviser, at selskabet forsøger at holde på gaskunder så længe som muligt.

- Det kan jeg helt afvise. For os ligger der ikke noget incitament til at beskytte antallet af kunder, der får gas, for vi har ikke et succeskriterium, der afhænger af antallet af gaskunder. Vi er jo netselskab, der skal sørge for, at vi driver et effektivt gasnet og administrere det i henhold til den lovgivning, der er. Vi tjener hverken mere eller mindre på, hvor meget gas vi sender igennem rørene, siger han og fortsætter:

- Vi er statsligt ejet og er som naturgasselskab høringspart i denne type projekter som følge af varmefosyningsloven, og det er den rolle, vi varetager. Vi skal bidrage med vores faglige viden, siger han og afviser, at man har en tendens til at sende sager afsted til Energiklagenævnet på grund af bagateller.

- Nej, vi behandler cirka hundrede sager om året, og i snit sender vi årligt to-tre sager til Energiklagenævnet, siger han.

Annonce

Politisk indblanding

På trods af modvind er Erik Stoumann fortsat optimist.

Vi er ret overbevist om, at vi får medhold. Det kan vi se fra lignende sager fra rundt omkring i landet. Det er jo sådan, at vi er ikke det eneste projekt. Der ligger i øjeblikket ni sager, mener jeg, inde ved energiklagenævnet, hvor gasselskaberne har prøvet på at stoppe et fjernvarmeprojekt. Og i hvert fald inden for det sidste trekvart år er der afgjort tre sager, hvor naturgasselskabet er blevet underkendt; altså hvor fjernvarmeprojektet er godkendt, siger han.

Han oplyser desuden, at fjernvarmeselskabet, han står i spidsen for, er i færd med at kontakte Folketinget for at få trådene reddet ud.

- Vi har et brev undervejs til udvalget for energi i Folketinget, for der er jo blevet godkendt en ny klimalov, hvor man har en forventning om, at vi i hele landet skal reducere udledningen af CO2 med 70 procent, og nu skal Folketinget jo så i gang med at lave en handleplan for, hvordan man kommer derhen. Og derfor har vi skrevet til udvalget og gjort opmærksom på, at hvis man som stat ikke får stoppet sit eget selskab med at boykotte de ting her, så kan det godt blive svært at nå klimamålsætningen, siger han.

Hvis det mod Erik Stoumanns forventning ikke lykkes at få medhold hos Energiklagenævnet, er det ikke sådan, at fjernvarmeselskabet hænger på en stor regning. Selskabet har ellers skrevet under på en købskontrakt på et stykke jord i Vester Skerninge, der skal bruges til at bygge fjernvarmeværket på.

- Hvis vores projekt ikke bliver gennemført, bliver købsaftalen, vi har underskrevet med Svendborg Kommune, annulleret ligesom regningen, vi har til Rambøll for det arbejde, de har lavet, også bliver annulleret. Det er nogle aftaler, vi har lavet inden, vi gik i gang, siger han og oplyser, at Rambøll-regningen lyder på 670.000 kroner eksklusiv moms.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce