Annonce
Fyn

Stop for sprøjtegift ved drikkevandsboringer i Odense: Nu kan landsmændene tvinges til at afgive jord

Efter flere års tilløb skal drikkevandsboringerne nu beskyttes bedre med et forbud mod brug af sprøjtemidler og en ny mulighed for at overtage arealer tæt på boringer via ekspropriation, hvis ikke landmændene og lodsejerne vil indgå frivillige aftaler. Arkivfoto: Morten Stricker
Der bliver fortsat sprøjtet med pesticider ved følsomme drikkevandsboringer i Odense. Men nu skal det være slut. Odense Kommune vil indføre et forbud og følge det op med en ny mulighed for, at vandværkerne kan overtage jorden, hvis ikke lodsejerne selv vil lave frivillige aftaler.

Odense: Selvom analyser igen og igen kan afsløre, at der mange steder i landet er problemer med pesticider og andre giftstoffer i grundvandet, findes der fortsat landmænd og andre lodsejere, som bruger sprøjtemidler alt for tæt på de vigtige og særligt følsomme drikkevandsboringer.

Senest pegede Danmarks Naturfredningsforening, at der siden 2016 er fundet giftrester i 67 procent af drikkevandsboringerne i Odense. Af samme grund har Vandcenter Syd sat gang i et forsøg, hvor vandet fra den mest problematiske boring i Lindved bliver renset med to kulfiltre.

Hvis problemet med sprøjtemidler i drikkevandet skal løses på den lange bane, kræver det dog blandt andet, at der bliver sat en effektiv stopper for brugen af sprøjtemidler i områder, hvor der findes drikkevandsboringer.

Annonce

Konkret gør vi det, at vi indfører et forbud mod sprøjtning tæt på drikkevandsboringerne. Hvis landmændenes arealer dermed taber værdi, får man mulighed for at lave en frivillig aftale eller blive eksproprieret, så man får en erstatning.

Christoffer Lilleholt (V), by- og kulturrådmand

Nogle steder er der allerede i dag lavet frivillige aftaler med landmænd, der får kompensation for at lade sprøjtemidlerne blive hjemme på gården.

Onsdag vedtog et enigt byråd et egentligt forbud mod brugen af sprøjtemidler ved boringerne, der kan følges op med påbud og mulighed for at ekspropriere de konkrete arealer, hvis landmændene ikke vil indgå i frivillige aftaler.

- Rent drikkevand er ikke noget, vi kan tage for givet. De senere år har vi gentagne gange set, at gode drikkevandsboringer er blevet forurenet med pesticider - nogle endda i en grad, så boringen er blevet lukket, lød det fra by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) i forbindelse med behandlingen i byrådet, hvor der altså var fuld opbakning til den hårdere linje over for sprøjtningen ved boringerne.

Både Cæcilie Crawley (S) og Kristian Guldfeldt (K) noterede sig i den forbindelse den seneste måneds mange historier om gift i vandløbene, der blandt andet har fokuseret på gartneriernes udledning.

- I den seneste har der desværre været nogle triste historier omkring pesticider i vores vandløb. Derfor er det også dejligt at se, at der også sker nogle positive ting for vores grundvand, som vi alle sammen har en interesse i at beskytte, sagde Cæcilie Crawley.

- Det er ikke et spørgsmål, som kan dele rød og blå blok. Det her er et emne, som optager os alle sammen. Jeg tror ikke, at man skal have læst de lokale medier særligt meget inden for den seneste måned for at finde ud af, at det her er et emne, som er vigtigt, lød det fra Kristian Guldfeldt, mens Susanne Crawley (R) talte for at arbejde for et totalt stop for brug af giftstoffer i Odense.

- Alt gift er for meget gift. Det skal være slut med giftstoffer. Det skal bare være slut. Vi skal forbyde giftstoffer alle de steder, hvor vi kan komme til det. Det gælder både i forhold til fjorden og vandløbene, men det gælder i helt særlig grad for grundvandet. Grundvandet er en unik dansk værdi, som er på højde med ytringsfriheden, demokratiet og dannebrog, sagde hun.

Vandcenter med nye muligheder

Hos Vandcenter Syd er man klar til at gribe de nye muligheder.

Projektchef Troels Bjerre peger på, at man allerede har lavet frivillige dyrkningsaftaler med nogle landmænd, men erkender, at der er lang vej igen, før alle arealer omkring vandboringerne er sprøjtefri. Han peger desuden på, at en stor del af arbejdet med at beskytte grundvandet har bestået i forskellige projekter, der har involveret skovrejsning.

- Det er ikke nemt at indgå frivillige dyrkningsaftaler. Det handler ofte om økonomi, og der er der jo to parter, som skal blive enige om, hvad det skal koste, hvis en landmænd skal stoppe med at sprøjte på bestemte arealer. Det er ikke noget, man bare lige bliver enige om over en enkelt kop kaffe. Der skal ofte rigtigt mange kopper kaffe til, siger Troels Bjerre.

Annonce

Nationalt forbud på vej

Den nye indsats er en udløber af en tillægsaftale til den nationale Pesticidstrategi 2017-2021. Tillægsaftalen, der blev indgået i januar 2019, betyder således, at kommunerne skal vurdere behovet for at sætte yderligere ind over for brugen af sprøjtemidler i nærheden af boringerne.

Og hvis ikke kommunerne selv har fået styr på brugen af sprøjtemidler i 2022, er der lagt op til, at man fra statens side af vil indføre et mere generelt sprøjteforbud i alle områder, der ligger tæt på en boring.

- Konkret gør vi det, at vi indfører et forbud mod sprøjtning tæt på drikkevandsboringerne. Hvis landmændenes arealer dermed taber værdi, får man mulighed for at lave en frivillig aftale eller blive eksproprieret, så man får en erstatning, siger Christoffer Lilleholt, der håber på, at langt de fleste landmænd vil være med til at indgå frivillige aftaler, så det ikke bliver nødvendigt at tage ekspropriation i brug.

Hos den fynske landboforening L&F Centrovice råder Torben Povlsen da også sine medlemmer til at gå ind i samarbejdet med vandværker og kommune.

- Vi bakker op om arbejdet og går aktivt ind i det. I L&F Centrovice går vi ind for at beskytte drikkevandet, og det synes jeg også, at vi gør med den måde, som vi har landbrug på i Danmark. Det bedste vil være, hvis vi kan indgå frivillige aftaler, og derfor anbefaler vi også vores medlemmer at gå aktivt ind i samarbejdet med Odense Kommune og vandværkerne, siger Torben Povlsen, der er formand for L&F Centrovice.

Der bliver dog fortsat brugt forskellige pesticider i landbruget, som helst ikke skal ende i drikkevandet. Og i den forbindelse er arealerne omkring boringerne særligt følsomme, siger Christoffer Lilleholt.

- Det, vi ser i vores drikkevand lige nu, er formentligt et udtryk for fortidens synder. Men forskningen peger også på, at der lige omkring drikkevandsboringerne er nogle jordlag, som gør det nemmere for pesticiderne at komme ned til grundvandet. Derfor er det en god idé, at der overhovedet ikke bliver sprøjtet med nogle pesticider tæt ved boringerne, siger Christoffer Lilleholt.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Rekordmange ledige stillinger - virksomheder afviser ordrer

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv For abonnenter

Hans Jørgensen & Søn efter skuffende år: Vi mangler stabilitet på grund af stor udskiftning af ansatte

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg Kommune

Faaborg-Midtfyn

Faaborg-Midtfyn Kommune indfører krav om coronapas for alle medarbejdere - ingen skal kontrollere det

Annonce