Annonce
Langeland

Skal 13 ejendomme hegnes ind: Borgerlige stritter imod plan om naturnationalpark

Det vilde heste på det sydlige Langeland er indhegnet på et 120 hektar stort område. Nu er et 300 hektar stort areal i området i spil som naturnationalpark. Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Venstre forsøgte mandag aften at trække henvendelse til miljøminister, der kan gøre område omkring Dovns Klint til ny naturnationalpark. - Der er alt for mange ubesvarede spørgsmål, lyder det fra Ulrik Kølle Hansen.

Bagenkop: Det var ventet, at miljøminister Lea Wermelin (S) i december skulle have udpeget 10 nye naturnationalparker, men tidsplanen er skredet, og på mandagens møde i kommunalbestyrelsen forsøgte Venstre at trække en henvendelse fra Langeland Kommune tilbage.

Henvendelsen kan betyde, at et 300 hektar stort område omkring Dovns Klint og naturplejeprojektet ”De vilde heste” på Langelands sydspids bliver ny naturnationalpark, men i Venstre er man bekymret. Ulrik Kølle Hansen, der selv er bosat i området, mener, at der er alt for mange ubesvarede spørgsmål, og han rejste derfor sagen på mandagens møde.

Målet lagde han ikke skjul på: Han vil have henvendelsen til ministeren trukket tilbage.

Annonce

- Det her bliver meget indgribende for befolkningen på den sydlige del af øen. Der bor 13 lodsejere indenfor området, og de bliver taget som gidsler, sagde Ulrik Kølle Hansen.

Flere spørgsmål end svar

Han deltog selv i et borgermøde i området i efteråret, men han kom hjem med flere spørgsmål end svar.

- Området skal indhegnes, og derefter skal de 13 lodsejeres ejendomme indhegnes en gang mere. Sådan forstår jeg planerne, og sådan et sted vil jeg ikke selv bryde mig om at bo, sagde Ulrik Kølle Hansen og stillede flere spørgsmål til projektet

Kort fortalt

Et flertal i Folketinget bestående af S, SF, R, AL og EL vil udpege 15 naturnationalparker, hvor naturen får lov til at udvikle sig på mere naturlige præmisser for at skabe en vildere og mere spændende naturoplevelse. Der må ikke drives landbrug i områderne, skovene skal henlægges som urørt skov, og græssende dyr skal være med til at sikre og skabe spændende natur og levesteder for dyr og planter.

Der er foreløbig sat navn på fem naturnationalparker: Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro, Tranum ved Jammerbugt, Fussingø udenfor Randers og Gribskov i Nordsjælland.

Der er 21 ansøgere i spil til at blive en af de 10 næste naturnationalparker – deriblandt det 300 hektar store område på Sydlangeland. Det ejes af Naturstyrelsen.

Ministeriet har afsat fem millioner kroner til faciliteter til friluftsliv i hver af de nye naturnationalparker.

Han bad blandt andet om svar på, hvem der skal vedligeholde kommunens veje gennem området? Om skolebusserne stadig kan køre igennem, og hvad den offentlige kloakering har af betydning.

- Vi har både området med de vilde heste og Tryggelev Nor, så vi har to unikke områder. Dem kunne man måske udvide, men det her bliver for stor en indgriben, sagde Ulrik Kølle Hansen.

Området med de vilde heste er 120 hektar og indhegnet og en del af det 300 hektar store areal, som er i spil som naturnationalpark.

Annonce

Mange rygter og myter

De konservatives Jørgen Nielsen og den radikale Søren Ramsing stillede sig også begge skeptiske og rejste en række spørgsmål til planerne. De mente ikke, at sagen er undersøgt godt nok, og René Larsen (S) savnede også svar på flere spørgsmål.

- Jeg er enig i, at der lige nu er flere spørgsmål end svar, men dem må vi have afklaret med ministeriet, hvis det bliver aktuelt, sagde René Larsen og påpegede, at der også løber mange rygter og myter i kølvandet på debatten om naturnationalparkerne.

- Der er rygter om indhegning og færiste i vejene, men reelt ved vi ikke noget. Jeg vil ikke fremmane spøgelser, men tage sagen tilbage til en drøftelse i Klima, Trafik- og Teknikudvalget for at blive klogere, sagde René Larsen, der er ny formand for udvalget.

Det her bliver meget indgribende for befolkningen på den sydlige del af øen. Der bor 13 lodsejere indenfor området, og de bliver taget som gidsler.

Ulrik Kølle Hansen (V)

Da sagen i august blev behandlet i udvalget, stod et spinkelt flertal på tre mod to bag den henvendelse til Miljøministeriet, som er årsag til, at området nu er i spil som naturnationalpark. S og SF stemte for, mens V og K stemte imod.

Annonce

International genklang

SF’s nye gruppeformand Ulrik Pihl forsøgte at tegne et lysere billede af planerne på det 300 hektar store område. Han fastslog, at en del af området allerede er hegnet ind.

- Der går både heste og skotsk højlandskvæg, som er hegnet ind, så det vil ikke forandre så meget. Der er masser af plads til, at både vi lokale og turisterne kan komme og nyde det fantastiske landskab og naturen, som den er, sagde Ulrik Pihl og afviste, at en naturnationalpark vil ødelægge området.

- Det her vil tilføre Langeland en stor branding, så det ”ikke bare” er et grønt område med nogle vildheste, men får et stempel som naturnationalpark, som vil give genklang international.  Måske vil det tiltrække flere turister og måske også flere fondsmidler til udvikling på hele Langeland, sagde Ulrik Pihl.

Borgmester Tonni Hansen (SF) oplyser, at han i fredags var i kontakt med miljøminister Lea Wermelin (S), der havde bedt om en samtale. Her bekræftede hun, at der følger fem millioner kroner med til hver nationalpark, og så forklarede hun, hvorfor tidsplanen var røget.

- Ministeren fortalte, at hun er i dialog med forskellige interesseorganisationer, og at hun prioriterer dialogen højere end en hurtig udmelding, og det har jeg fuld forståelse for, siger Tonni Hansen.

Borgmesteren forsøgte også at få miljøministeren til at afsløre en ny dato for udpegningen af de 10 nye naturnationalparker, men hun kom det ikke nærmere end ”i nær fremtid”.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Faaborg-Midtfyn

Hundredvis af motorcykler fylder byen: Harley-Davidson-arkiv åbner i midtbyen

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 17. og onsdag den 18. maj

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Annonce