Annonce
Svendborg

Skak-DM: Man sidder stille, men løber en maraton mentalt

De fem DM-borde er afgrænset fra resten af lokalet. Man skal altså ikke gå for tæt på, da det kan ødelæggende koncentrationen. Foto: Michael Danekilde Olsen
DM i skak udspillede sig i weekenden på Hotel Svendborg. Normalt foregår det i påsken, men corona fik først udskudt arrangementet og siden skåret ned på antallet af deltagere. Ved efterårsferiens begyndelse kunne Dansk Skak Union så endelig holde Danmarksmesterskab 2020.
Annonce

Svendborg: Der er stille som graven. Hvis man lytter godt efter, vil man uden tvivl kunne høre en engel gå igennem lokalet. De tilskuere som er til stede, hvisker sammen så lavt, at man skulle tro, de kommunikerede med tankens kraft og ikke lydhøre ord.

Fyns Amts Avis er taget til DM i Skak på Hotel Svendborg. Thomas Vestergård, nyhedsredaktør i Dansk Skak Union som er arrangører, er netop blevet færdig med sin frokost og fortæller med glæde om arrangementet. Blandt andet, hvordan at skak kan få pulsen i vejret, i lige så høj grad som andre mere fysiske former for sport.

- I Norge lavede man på et tidspunkt et forsøg, hvor man udstyrede spiller i sådan et mesterskab med pulsmålere. Det viste ret tydeligt, at selvom skak er en stilsiddende sport, så skal man til gengæld løbe mentalt maraton.

- Det handler ikke bare om at overveje sit næste træk, men også trækket efter det og det næste igen. At kunne se både sine egne og modstanderens handlemuligheder samtidig med, at man koncentrere sig om nu og her, forklarer Thomas Vestergård.

Annonce

Mental styrketræning

Søndagen byder på fem partier og altså 10 spillere. Et parti kan have en varighed på alt mellem tre-fire timer, men kan også komme op i seks timer eller mere. Det er mental styrketræning at forberede sig til og af samme årsag stiller ingen af de spillende op til interview.


Det viste ret tydeligt, at selvom skak er en stilsiddende sport, så skal man til gengæld løbe mentalt maraton.

Thomas Vestergård


- Før de skal spille finder du oftest deltagerne i noget nær isolation. De bliver på deres værelser og bruger blandt andet tiden på at analysere deres kommende modstandernes tidligere spil. Så kigger de efter, hvordan han eller hun reagerer på et givent træk og måske overvejer de at justere egen spillestil i forhold til den modstander, de skal møde, fortæller Thomas Vestergård.

Det er nogle stærke talenter som fylder i dette års mesterskab. Både ældre og erfarne, men også yngre, men måske lige så dygtige spillere, er at finde ved bordene.

- Spillere i dette års DM klasse er på et tårnhøjt niveau og så har vi nogle unge spillere som  er spændene at holde øje med. Jesper Thybo og Jonas Bjerre, de to kan man godt kalde en slags håb for fremtiden for dansk skak, siger Thomas Vestergård.

Annonce

Livestreaming med kommentatorer

I turneringslokalet er der fire rækker med fire borde, hvert med sit skakbræt og opstillede brikker. Hvert enkelt skakbræt er også elektronisk forbundet til internettet. På den måde kan hvert parti følges online med en digital version af brættet som tilpasser sig når der foretages et træk.

Allan Stig Rasmussen noterer efter sit træk. Faktisk er der noteringspligt i skak mesterskaber. Foto: Michael Danekilde Olsen

De fem borde, der spilles ved i dag står for enden af lokalet. Over dem hænger et lærred som takket være en projektor viser hvert partis stilling. De fleste af de spillende sidder bøjet over bordet med hænderne i ansigtet. Hver gang de har foretaget et træk noterer de det på en blok og giver sig så til at skue ud over slagmarken på brættet igen. Enkelte af dem rejser sig også og ser på de andre partier imellem træk.

I et tilstødende lokale er live kommenteringen gået i gang. Mads Boe har i dag fået selskab af den regerende kvindelige Danmarksmester Esmat Guindy. De følger turneringen over nettet og skifter fra parti til parti for at følge udviklingen. I øjeblikket er de ved bord 1, hvor en af spillerne har foretaget et overaskende træk.

- Det kommer bag på mig, det der han har gang i. Men der er ingen tvivl om, at Allan har en plan med det, siger Mads Boe.

Thomas Vestergård bemærker, at netop sådan noget som internettet har været medvirkende til at skak har lidt en smule mindre under corona.

Thomas Vestergård er nyhedsredaktør i Dansk Skak Union. Foto: Michael Danekilde Olsen

- Alle spillerne kan jo vedligeholde deres evner online. Det er klart, at det er noget særligt når man sidder ansigt til ansigt med sin modstander. Men i mangel af den mulighed er internettet en god mulighed for at øve sig og medvirkende til, at selvom klubberne har færre medlemmer bliver der spillet skak som aldrig før, fortæller Thomas Vestergård.

DM i skak fortsætter med en kandidat klasse den kommende uge. Her kan deltagerne kvalificere sig til næste års Danmarksmesterskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Pyromanerne på rådhuset

Annonce