Annonce
Svendborg

Ny valgalliance i Svendborg: Venstre og Nye Borgerlige fletter fingre

Venstre og Nye Borgerlige står side om side i et teknisk valgforbund ved valget til november. Fra venstre er det V-formand Ulla Larsen, Nye Borgerliges formand Henrik Tørnqvist Lauridsen og Venstres borgmesterkandidat Mette Kristensen.
Venstre går i valgteknisk samarbejde med Nye Borgerlige, men drømmer om en bredere borgerlige alliance. Konservative er skeptiske.

Svendborg: Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste i valgkampen op til folketingsvalget i 2019 kategorisk at danne en regering med mandater fra Nye Borgerlige, men på den lokalpolitiske scene er situationen ganske anderledes.

Her har Venstre og Nye Borgerlige i Svendborg indgået et valgteknisk samarbejde, der betyder, at et eventuelt overskud af stemmer bliver sendt videre til samarbejdspartneren. I praksis betyder det, at en stemme på Venstre kan hjælpe Nye Borgerlige til et mandat i byrådet.

Det ser Venstres spidskandidat Mette Kristensen ikke noget problem i.

Annonce

- Det her er et teknisk valgforbund, som handler om at undgå stemmespild, så vi kan fastholde så mange borgerlige stemmer som muligt. Det handler om, at et borgerligt kryds ikke skal havne på venstrefløjen, siger Mette Kristensen.

Venstres formand i Svendborg, Ulla Larsen, påpeger, at der er tale om to selvstændige partier. Hun frygter ikke, at der er vælgere, som ville have stemt på Venstre, men som flytter deres kryds, fordi de ikke vil risikere at støtte Nye Borgerlige.

- Nej, det er jeg ikke bange for. Når først vi får forklaret, hvad sådan et samarbejde handler om, så er jeg sikker på, folk godt kan se fornuften i det, siger formanden for Venstres partiforening i Svendborg.

Svært for K-baglandet

Ulla Larsen håber på, at det bliver muligt at samle alle de borgerlige partier i et fælles valgforbund, men den plan kan blive svær at realisere. Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har allerede indgået en aftale, og selvom de konservatives spidskandidat Henrik Nielsen ikke udelukker muligheden for en bredere alliance, så mener han, at Venstres samarbejde med Nye Borgerlige kan komplicere affæren.

- Jeg ved, at store del af mit bagland ikke vil være begejstret for et samarbejde på grund af Nye Borgerliges retorik på integrationsområdet. Vi kan godt bakke op om en stram udlændingepolitik, men vi skal kommunikere på en ordentlig måde - ikke mindst af hensyn til dem vi har inviteret hertil som en del af vores samfund, og det gør vi ved at have en ordentlig tone i debatten, siger Henrik Nielsen.

Valgforbund

Et valgforbund er et valgteknisk samarbejde, der indgås mellem politiske partier eller lister for at minimere stemmespild og for at maksimere antallet af mandater, der tilfalder partierne indenfor valgforbundet.

Ved det seneste kommunalvalg i Svendborg i 2017 var S, SF og Liste T i valgforbund, og det samme var V, K og Familielisten. Svendborg Lokalliste, Liberal Alliance og Radikale Venstre var også i valgforbund, mens Dansk Folkeparti stod alene.

Valgforbundet mellem Svendborg Lokalliste, Liberal Alliance og Radikale Venstre betød, at de radikale i 2017 kunne samle spildte stemmer op fra LA og lokallisten og sikre sig mandat nummer to i det nye byråd.

Kunne du se dig selv gå ind i en valgkamp i et valgforbund med Nye Borgerlige?

- Det har jeg faktisk ikke afklaret med mig selv. Jeg ser nogle fordele ved at kunne undgå borgerligt stemmespild, men jeg skal også kunne stå til ansvar overfor mit bagland og overfor vælgerne. Hvis vi er i et valgforbund, så skal jeg kunne svare på og leve med, at en stemme på os kan give et mandat til eksempelvis Nye Borgerlige, siger Henrik Nielsen.

Dansk Folkepartis Dorthe Ullemose har det på samme måde. Partiet har ved de seneste to valg stået udenfor valgforbundene, og selvom DF er i dialog med andre partier, udelukker hun ikke, at partiet igen kører solo.


Når først vi får forklaret, hvad sådan et samarbejde handler om, så er jeg sikker på, folk godt kan se fornuften i det.

Ulla Larsen, formand for Venstre i Svendborg


- Hvis man er i valgforbund med nogle, så signalerer man, at ens stemmer godt må gå til det parti, så det skal være et parti, som man har et godt samarbejde med. Derfor bygger et valgforbund for os på grundige overvejelser, siger Dorthe Ullemose.

Annonce

Seriøst signal

Mette Kristensen fortæller, at Venstre har haft en god og konstruktiv dialog med Nye Borgerlige i Svendborg, inden man indgik aftalen. Hun siger:

- Vi ved ikke så meget om Nye Borgerlige endnu, og de mangler også stadig at udnævne en spidskandidat, men den dialog, vi har haft, har været god, positiv og konstruktiv.

Henrik Tørnqvist Lauridsen er formand for Nye Borgerlige på Sydfyn, og han ser samarbejdet med Venstre som en blåstempling af partiets lokale afdeling.

- Det profilerer os og betyder, at vi bliver betragtet som et seriøst parti. Venstre er et gammelt parti uden så meget brok og ballade, og derfor signalerer det her samarbejde en seriøsitet, som vi er glade for, siger Henrik Tørnqvist Lauridsen.

Annonce
Svendborg For abonnenter

13 år siden sidst, at alle har skrevet under på budgettet: Nyt børnehus på Thurø, cykelstier i lokalområderne og penge til et plejehjem

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kæmpe redningsaktion ved Sydlangeland: Dykker bjærget i god behold efter tur i meget dårligt vejr og stærk strøm

Langeland For abonnenter

Mike blev snydt af sin revisor: - Da jeg skulle udbetale løn, var min konto lukket

Faaborg-Midtfyn

Formand undskylder beslutning: Nu må omstridt kandidat alligevel komme med i paneldebat

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Langeland

Skøn nyhed til weekenden: Forsyningsselskab ophæver koge-anbefaling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Har FAA ikke en kulturel forpligtelse?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Svendborg

Se videoen: Sådan finder du vej ved Ørkildskolen

Navne For abonnenter

Marstals store historieformidler: Det bliver aldrig trivielt at fortælle

Kultur For abonnenter

Kære læser: Vi lytter til jeres kulturkritik – så lad os mødes!

Langeland

Debat: Det er usandsynligt godt arbejdet af den nuværende kommunalbestyrelse, for den den gamle lokalplan var lavet totalt tåbeligt

Annonce