Annonce
Erhverv

Ny dagligvarekæde vil ind i Ollerup: Brugsuddeler frygter lukning

Det er på området her overfor Dagligbrugsen på Svendborgvej i Ollerup, at en landsdækkende endnu unavngiven kæde ønsker at åbne en ny dagligvarebutik. Kort: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering/Mikkel Damsgaard Petersen
Landsdækkende kæde vil åbne dagligvarebutik overfor Dagligbrugsen i Ollerup. Brugsuddeler frygter for butikkens fremtid og advarer imod, at borgerne risikerer at miste apotekervarer, vareudbringning og pakkeudlevering.
Annonce

Ollerup: Der kan være hård konkurrence på vej til Dagligbrugsen i Ollerup.

En landsdækkende endnu unavngiven kæde ønsker at åbne en 1200 kvadratmeter stor dagligvarebutik på Svendborgvej lige overfor Dagligbrugsen, og planerne er så langt fremme, at en konkret ansøgning er havnet på rådhuset.

Ansøgningen kommer fra Jan Lyskjær fra firmaet JL4-Development Aps, der på vegne af den landsdækkende kæde beder om at få ændret kommuneplanen, så planerne om en ny dagligvarebutik kan blive realiseret. Jan Lyskjær, der er bosat i Kerteminde, har som projektudvikler været med til at åbne mellem 140 og 150 dagligvarebutikker i Danmark.

I den konkrete sag fra Ollerup er en sten allerede ryddet af vejen, for ejeren af et 19 hektar stort område overfor Dagligbrugsen, Jan Clausen, har underskrevet en fuldmagt, der giver JL4-Development Aps mulighed for at disponere over et 5000 kvadratmeter stort område til projektet. Det fremgår af sagen, som Fyns Amts Avis har fået aktindsigt i.

Projektet

I henvendelsen til Svendborg Kommune skriver Jan Lyskjær fra firmaet JL4-Development Aps blandt andet:

I forbindelse med forhøring til revision af kommuneplan 2020-2032, er jeg som projektudvikler blevet bedt om af en af mine kunder, som er en landsdækkende kæde, at få ændret den nye kommuneplan til at omfatte muligheden for at opføre en dagligvarebutik på 1200 m2 på en hjørneplacering af matrikel 11æ beliggende Åmosen 4, der ligger ud mod Svendborgvej i Ollerup.

Vedhæftet denne mail findes en fuldmagt fra grundejer Jan Clausen tillige med en foreløbig dispositionsplan.

Placeringen på matrikel 11æ direkte ud til Svendborgvej, som nabo til Svendborgvej 18, vil ligge i naturlig forlængelse af det nuværende lokalcenter-område. Samtidig vil placeringen være trafikalt synlig, med gode tilkørselsforhold for kunder og som genbo til byens eneste anden dagligvarebutik; Dagligbrugsen.

Annonce

Mister serviceydelser

I Dagligbrugsen bliver planerne modtaget med skepsis. Uddeler Peter Bille-Hansen har hørt rygterne om en discountkædes interesse for Ollerup, og han lægger ikke skjul på, at det er en genbo, der kan ende med at tage livet af Dagligbrugsen.

- Det kan godt være, at der kommer 20 nye job på den anden side af vejen, men det vil presse os på eksistensen, og det kan også gå ud over brugserne i Vester Skerninge og Ulbølle, siger Peter Bille-Hansen.

Ollerup har udover et pænt opland også omkring 500 unge og studerende fra Ollerup Efterskole, Gymnastikhøjskolen i Ollerup og Den Frie Lærerskole. Uddeleren advarer dog om, at borgerne vil komme til at mærke det, hvis Dagligbrugsen ender med at lukke.

- Discountbutikkerne har jo ikke apotekervarer, vareudbringning, pakkeudlevering og en slagterafdeling, der laver mad ud af huset, og de serviceydelser mister man, hvis vi lukker, fastslår Peter Bille-Hansen, der tilføjer, at Dagligbrugsen også støtter lokalsamfundet på forskellige måder.

Annonce

Thurø gik til modstand

Man behøver ikke tage længere væk end til Tåsinge for at se, at en discountbutik stille og roligt kan tage livet af en gammel brugsforening. Rema 1000 åbnede i Vindeby i 2014, og fire år senere lukkede Dagligbrugsen, der nu er erstattet af en Netto.

På Thurø var en discountbutik på vej til øen i 2013, da en borgergruppe gik i forsvar for den lokale købmand, og med 1000 underskrifter som våben fik politikerne til at afvise konkurrenten. Jens Bisgaard, der er formand for bestyrelsen Dagligbrugsen i Ollerup, kunne godt forestille sig, at en lignende aktion kunne mobiliseres i Ollerup.

- Ja, det kunne jeg godt se for mig, for vi har mange gode kunder, som er meget loyale, og som støtter op om, at vi kan holde en slagterafdeling kørende. Det er specielt for en lille by som Ollerup, og det vil gøre ondt at skulle af med den og skulle til at sælge vakuumpakket kød fra et centralt pakkeri, siger Jens Bisgaard.

Han oplyser, at Dagligbrugsen sidste år gav et overskud på godt 100.000 kroner, mens der var et underskud i samme størrelsesorden året før. Han forudser, at et nyt mindre underskud nu er på vej.

- Kommer der en discountbutik, vil vores omsætning falde med 20-30 procent, og så er vi nødt til at lukke slagterafdeling og afskedige folk, og så er spørgsmålet, om man har vundet noget ved det, siger Jens Bisgaard.

Uddeler i Dagligbrugsen i Ollerup, Peter Bille-Hansen, frygter for butikkens eksistens, hvis den får en discountbutik som genbo, og han mener også, at konkurrencen vil ramme brugserne i Ulbølle og Vester Skerninge. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Lang proces

Det bliver i sidste ende politikerne i byrådet, der skal tage stilling til, om planerne om en ny dagligvarebutik i Ollerup skal realiseres, og det er ikke en beslutning, der venter lige om hjørnet.

Første skal den nuværende kommuneplan revideres, og det arbejde er i fuld gang og afsluttes først i maj 2021. Forinden skal embedsmændene lave en konsekvensanalyse, der blandt andet skal give svar på kundegrundlaget og de konkrete konsekvenser for den øvrige detailhandel i området - i praksis for Dagligbrugsen i Ollerup. Det arbejde bliver forelagt for byrådet i efteråret, og der er i den fase også planlagt en høring og et borgermøde.

Hvis Ollerup-planerne ender med at blive godkendt i byrådet i maj 2021, skal der laves en lokalplan, før en ny butik kan bygges, og det tager normalt yderligere et år. Det betyder, at en konkurrent til Dagligbrugsen tidligst kan åbne engang i 2022.

Byrådet skal dog allerede på et møde på tirsdag behandle Ollerup-projektet, der sammen med en lang række andre forslag er indsendt i forbindelse med kommuneplanrevisionen. Ved behandlingen i Teknik- og Erhvervsudvalget strøg forslaget igennem uden bemærkninger.

Der ligger allerede tegninger for den ønskede dagligvarebutik på Svendborgvej i Ollerup, men planerne kan tidligst blive realiseret i 2022.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Video: Budgetforlig i Svendborg sender millioner til ældre, børn og teater på Frederiksøen

Annonce