Annonce
Langeland

Notat: Støtte til aflyst Langelandsfestival er ulovlig

Det vil være ulovligt at betale Langelandsfestival for markedsføring af Langeland Kommune, men til gengæld må kommunen godt give festivalen tilskud. Men René Larsen (S) har ingen planer om at lægge stemme til. Foto: Finn Eriksen
Det vil være i strid med loven, hvis Langeland Kommune betaler fuld markedsføringsydelse på 653.000 kroner til Langelandsfestivalen. Det fremgår af et internt notat. Det slås dog også fast, at det er muligt at understøtte festivalen alligevel - hvis pengene gives som støtte til et musikarrangement og kulturel begivenhed.

Langeland: Der er ikke så meget at diskutere: Det er ulovligt at yde støtte i form af betaling for markedsføring - men der er en kattelem, hvis politikerne alligevel ønsker at give en økonomisk håndsrækning til den aflyste Langelandsfestival.

Det er konklusionen i et notat, som er udarbejdet af Langeland Kommunes stabschef, Anders Thrane Niebuhr.

Kommunen har forpligtet sig til at betale i alt 653.000 kroner til festivalen for den markedsføring, begivenheden giver Langeland, og politikerne har diskuteret, hvorvidt den skal have pengene i år, hvor der på grund af coronavirussen ingen fest bliver på Rue Mark.

Det kan de godt holde op med.

Ifølge notatet vil det være uden for rammerne af forsvarlig økonomisk forvaltning at betale det fulde beløb, eftersom den eneste markedsføring, kommunen får i år, er lidt omtale på festivalens hjemmeside.

Og notatet går et skridt længere, idet det slår fast, at en fuld afregning "ikke vil være lovlig".

Notatet

Langeland Kommunes markedføringsaftale med festivalejer Allan K. Pedersen indebærer, at kommunen skal betale i alt 653.000 kroner for den branding, festivalen giver kommunen.

Politikerne har diskuteret, om pengene skal betales, selv om festivalen i år er aflyst på grund af coronakrisen.

Kommunens stabschef, Anders Thrane Niebuhr, har derfor set på juraen i aftalen.

Og han er kommet frem til, at det vil være ulovligt at betale pengene, eftersom kommunen i lyset af aflysningen ikke får noget for dem.

Til gengæld vil det være lovligt at give festivalen støtte som et musikarrangement og kulturel begivenhed, hedder det i stabschefens notat.

Det kræver dog, at festivalen er i krise.

Og det skal dokumenteres ved, at Langeland Kommune får indsigt i dens regnskaber.

Kattelem

Dermed er sagen klar, men det betyder ikke, at kommunen ingen mulighed har for at sende penge festivalens vej.

Ifølge notatet vil det nemlig være lovligt at give støtte til festivalen som musikarrangement og kulturel begivenhed i 2021 - hvis den er i krise, og politikerne ellers ønsker det.

Det gør S-gruppeformand René Larsen ikke.

Han har hele tiden erklæret sig som modstander af at betale for markedsføring, når der nu ingen festival og dermed heller ingen markedsføring er. Og han han finder det problematisk, hvis 2021-festivalen traditionen tro bliver betalt for markedsføring - og får et tilskud oveni.

- Det vil betyde, at festivalen får flere penge end normalt, og det er vi ikke med på, siger René Larsen, der ingen grund ser til at give festivalen et plaster på såret i form af en check.

Han minder om, at festivalejer Allan K. Pedersen på grund af aflysningen slipper for en lang række udgifter, ligesom han som så mange andre har mulighed for at søge støtte i statens corona-hjælpepakker.

Og så bemærker han, at Allan K. Pedersen næppe har planer om at betale landmændene for leje af jord og foreningerne for det arbejde, de skulle have ydet på festivalen.

- Så han kunne jo også vise samfundssind og sige, at han ikke vil kræve penge af kommunen. Loyalitet går begge veje, siger René Larsen.

Annonce

Kan slippe for lejen

På et punkt er René Larsen dog villig til at slække lidt.

Allan K. Pedersen skal betale 172.000 kroner for leje af det kommunale areal, som festivalen bliver holdt på, og de penge kunne Langeland Kommune faktisk godt kræve at få, hedder det i notatet.

- Men den aftale vil jeg godt give mig på. Jeg synes ikke, festivalen skal betale 172.000 kroner til en plads, den ikke skal bruge, siger René Larsen. Og føjer til, at han godt kan se værdien i at støtte det store arrangement.

- Vi siger ikke, at vi ikke skal give penge til festivalen, vi vil bare ikke betale til noget, vi ikke får. Næste år har vi en ny situation, siger han.

Og så er det i øvrigt ifølge notatet en betingelse for at give tilskud, at Allan K. Pedersen dokumenterer, at festivalen er i krise. Og gør det ved at fremlægge regnskaber.

Sagen skal drøftes på et møde i Økonomiudvalget på mandag.

Der bliver ingen Langelandsfestival i år, og derfor vil det være ulovligt, hvis kommunen betaler festivalen for markedsføring, hedder det i et internt notat.Arkivfoto: Michael Nørgaard
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se billederne: Svendborg-skibsværft har naboens dok i dok

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til Lemgo til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Erhverv For abonnenter

Gasværksplanerne begraves: Bibliotek spilles ind som alternativ Rema-placering

Faaborg-Midtfyn

overblikket her: Sådan er de enkelte skoler ramt lige nu - mindst 299 elever er i alt sendt hjem

Langeland For abonnenter

Firma satser på udstyr til professionelle livsnydere

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Langeland For abonnenter

Hvad er det Rema undersøger: Borgmester undrer sig over hemmelighedskræmmeri

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Sydfyn splittet før DF-valg: Langeland stemmer på Henriksen og Ærø på Messerschmidt

Ærø

Slimsavlende bramgås aflivet i Marstal: Testet positiv for fugleinfluenza

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Faaborg-Midtfyn

Bydel hårdt ramt: - Det er ikke hvert døgn, vi ser sådan en stribe tyverier

Ærø For abonnenter

Ærø-pushere deler visitkort ud til børn og 'ønsker folket god ryger': Nu reagerer mor fra Marstal

Sport

DHG-piger sultne, mens Gudme og Otterup får friweekend på grund af corona-smitte hos Aalborg EH og Roskilde

Annonce