Annonce
Erhverv

Lukket for fadøl: Micro Matics regnskab hårdt ramt af corona

Der har slet ikke været lige så meget efterspørgsel på Odense-fabrikken Micro Matics produkter, som der plejer. Det er især de såkaldte anstikkere til fadølsankre, der er ramt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Coronakrisen har været hård ved fadøllene. Festivaler og store sportsarrangementer er aflyst, og værtshusene har været lukket i mange uger. Det har ramt Odense-virksomheden Micro Matic hårdt på regnskabet.
Annonce

Odense: Efter syv år med støt fremgang måtte Micro Matic i det seneste regnskabsår konstatere en kraftig nedgang i både salget, overskuddet og medarbejderstyrken.

Den verdensomspændende koncern med hovedsæde i Odense mistede seks procent af salget i det regnskabsår, der sluttede 30. april,  og det trak en tredjedel af driftsresultatet med sig. Dermed blev overskuddet af driften blot 200 millioner kroner mod 310 millioner kroner året før.

Og nedgangen fortsætter, så tallene for regnskabsåret 2020/21 ventes at blive endnu dårligere.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra koncernen, hvis bestyrelse torsdag eftermiddag godkendte regnskabet.

Det store problem for koncernen er og har været coronakrisen. Micro Matic laver udstyr til fadøl, og denne drik har lidt alvorligt under krisen. Når der er kæmpestore sportsarrangementer som EM i fodbold, investerer bryggerierne kraftigt i nyt udstyr for at kunne holde de mange sportfans forsynet. Det samme sker, når titusinder af mennesker verden over mødes til musikfestivaler og skal holdes forsynet med kølig, friskskænket fadøl.

Men i år er alle store arrangementer aflyst, nattelivet har været helt stille og er stadig meget begrænset og turisterne er få, så bryggerierne har pludselig ikke brug for så meget udstyr fra Micro Matic som ventet.

Annonce

Midt i højsæsonen

- Oven i købet skete lige midt i vores højsæson, hvor bryggerierne skal til at bygge op til sommeren. Og selv om forbruget måske kommer op igen til efteråret, så har vi mistet sæsonen, og det kan ikke indhentes, siger Søren Vilby, der er administrerende direktør i Micro Matic.

- Udsættelsen af EM i fodbold har været et af de store problemer for Micro Matics salg, fortæller administrerende direktør Søren Klarskov Vilby. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Coronaen slog hårdt, men inden den ramte, havde den internationale handelskrig og Brexit allerede lagt en dæmper på efterspørgslen fra Odense-koncernens kunder.

De samlede konsekvenser for Micro Matic er til at få øje på. I Odense har virksomheden opsagt omkring 25 medarbejdere, og cirka 60 er sendt hjem med lønkompensation. For hele koncernen er medarbejdertallet i løbet af regnskabsåret faldet med  231 og er nu på 761.

Det nye regnskab ender med overskud før skat på 181 millioner - et fald på lidt over 20 procent i forhold til året før.

- Produktionen i Odense er ramt forholdsvis hårdt, fordi vi har oplevet størst fald i salget på de anstikkere, der netop produceres her, siger direktøren.

Anstikkeren er den mekanisme, der monteres på et fadølsanker, så øl og CO2 kan komme ud og ind af ankeret, og fadøllen dermed kan flyde.

Annonce

- Folk vil drikke fadøl igen

- Det er ikke en god situation, men den giver os ikke uro på længere sigt. Folk drak fadøl før coronaen, og det vil de gøre igen. Både vi og vores kunder i bryggerierne er sikre på, at markedet kommer tilbage, så trods nedgangen ser vi lyst på fremtiden. Og så glæder vi os over, at vi har gjort det så godt i de senere år, at vi har en meget sund økonomi, siger Søren Vilby.

Micro Matic A/S

Hjemsted: Odense SV

CVR: 49 65 51 18

Direktion: Søren Klarskov Vilby

Bestyrelse: Jørn Kildegaard Andersen (formand), Svend-Aage Nielsen (næstformand), Flemming Henze Tomdrup,  John Michael Hannibal, Dorthe Lund Kaack samt Palle Henriksen, Jose Claus Johansen, Lars Klokker og Jørgen Jensen (medarbejdervalgte)

Ejere: Svend-Aage Nielsen (20 pct.), Morten Daugaard Nielsen, Odense, (10 pct.), Lise Daugaard Christensen, Holte, (10 pct.), Peter Daugaard Nielsen, Bagsværd (10 pct.), Bente Lis Nielsen (20 pct.), Lene Lund Wulff, Odense (15 pct.), Dorthe Lund Kaack, Odense (15 pct.)

Regnskabstal 2019/20 (2018/19 i parentes)

Omsætning: 1,6 milliarder kr. (1,7)

Overskud af drift: 200 mio. kr. (310)

Overskud før skat: 181 mio. kr. (232)

Overskud efter skat: 142 mio. kr. (232)

Egenkapital: 915 mio. kr. (969)

Antal ansatte ved regnskabsårets slutning: 761 (998)

Mens salget er krøbet ned i tempo, har Micro Matic arbejdet hårdt på at sende nye produkter på markedet. Det relativt nye Flexidraft-system, som letter restauratørernes arbejde, bliver stadig rullet ud. Der er netop sendt en mobil løsning ud, som gør det lettere for et udskænkningssted for eksempel at servere fadøl i haven eller på terrassen.


Folk drak fadøl før coronaen, og det vil de gøre igen.

Søren Vilby, administrerende direktør, Micro Matic


Forbrugerne kan også se frem til - eller frygte - at tappehanerne ved baren i stedet for skilte får levende billeder og andet digitalt indhold, der kan styres direkte fra et bryggeri.

Annonce

Børn er blevet medejere

Micro Matic satser i forvejen hårdt på en nyere løsning, hvor alle mulige andre drikkevarer - for eksempel sodavand, kaffe, te og juice - kan serveres gennem det samme tappesystem. Det er især populært i amerikanske kiosker og caféer, hvor flere af verdens største kæder er i gange med rulle konceptet ud. "Micro Matic on tap," som området kaldes, forventes at bidrage betydeligt til koncernens vækst i fremtiden.

Det er især anstikkerne, som her er ved at blive produceret, der er ramt af faldet i salget hos Micro Matic. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

De mange nye ølmærker øger desuden behovet for Micro Matics traditionelle produkter. I stedet for få, meget store fadølsankre, har flere og flere restauranter et stort udvalg af fadøl og derfor mange, mindre ankre med øl - og hvert anker har en anstikker, der som regel er fra Micro Matic, som derfor kan se sit marked vokse på grund af vores smag for specialøl.

Efter medejeren C.C. Nielsens død har ejerne gennemført et delvist generationsskifte, så den oprindelige medejer Svend-Aage Nielsen og Bente Lis Nielsen (enke efter C.C. Nielsen), hver ejer 20 procent af aktierne, mens deres i alt fem børn ejer resten, så hver familie ejer 50 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce