Annonce
Svendborg

Koordinator om Broholm-glenten: - Der skal meget til for at forstyrre dem

Et rød glente-par har i år valgt at bygge rede mindre end 500 meter fra området, hvor en sjællandsk godsejer gerne vil sætte tre 150-meter møller op. Den røde glente er dog ikke nem at forstyrre.
Ved Broholm har den røde glente i første omgang stukket en kæp i hjulet på de forstående forhandlinger om opsætningen af de tre vindmøller. Glentekoordinator Per Rasmussen mener dog ikke, at glenten ville lide synderligt under at have vindmøller som nabo.
Annonce

Broholm: Den røde glente er observeret ved vindmølle-området ved Broholm, og det har nu ført til, at en ny miljøkonsekvensrapport skal udarbejdes, før man kan gå videre med forhandlingerne om opsætning af møllerne.

Ifølge kontaktperson for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Svendborg, Niels Andersen, er reden fra den røde glente fundet mindre end 500 meter fra vindmøllernes planlagte placering. Den er en svær fugl at observere, og derfor er det heller ikke usædvanligt, at den ikke har gjort sig bemærket:

- Den røde glente gør ikke opmærksom på sig selv på samme måde som for eksempel en tårnfalk, der hænger i luften over sit bytte. Den færdes mere diskret i dagligdagen - særligt når den har unger. Den kan ses i flugten, hvor den er meget karakteristisk med sin lange kløftede hale, som den bruger til at navigere i vindforhold med og til at styre med, fortæller Niels Andersen.

Annonce

Ikke bekymret

Per Rasmussen, artskoordinator for den røde glente ved DOF, fortæller, at den røde glente i det hele taget er en særlig rovfugl:

- Problemet med de røde glenter er, at rederne er vanvittigt svære at finde, så bestanden kan godt være større, end vi er klar over. Vi har lige nu registreret 27 par, men der kan godt være 12 par mere, hvis reder vi bare ikke har fundet, fortæller han.

Fuglen kan godt lide at flytte rundt, og yngler ikke nødvendigvis det samme sted næste år, på trods af at man i år har fundet en rede:

- Den røde glente flytter ofte redested. Fordi den bygger rede dernede i år, så er det ikke ensbetydende med, at den bygger rede dernede igen næste år. At de flytter, har ikke nødvendigvis noget at gøre med forstyrrelse - de flytter bare gerne, siger han.


De er ikke særlig sky og er ikke bange for mennesker. I det hele taget skal der meget til for at forstyrre dem

Per Rasmussen, glente-koordinator ved DOF


Han fortæller videre, at det i det hele taget ikke er en fugl, der er bange for opmærksomhed:

- De er ikke særlig sky og er ikke bange for mennesker. I det hele taget skal der meget til for at forstyrre dem, siger han.

Det er heller intet problem for den røde glente, hvis der befinder sig 150-meter høje møller under 500 meter fra dens rede, siger Per Rasmussen:

- Det tænker jeg ikke det er, ikke udover at de kan flyve ind i den - så nej, det tænker jeg ikke.

Annonce

Uddød men genopstået

Den røde glente er en fredet rovfugl, der i begyndelsen af 1900-tallet var blevet komplet udryddet i Danmark, skriver Miljøministeriet i folderen "Handlingsplan for rød glente i Danmark". Den var systematisk blevet nedskudt og forgiftet, fordi den som rovfugl gik efter småvildt som for eksempel fasaner, oplyser Niels Andersen.

Den vendte tilbage til Danmark i 70'erne, og bestanden har sidenhen været opadgående, skriver Miljøministeriet.

På Fyn yngler og opholder den røde glente sig primært på Midtfyn, men er begyndt at søge mod andre dele af Fyn også, siger Per Rasmussen.

- Der er observeret to par oppe omkring Gudbjerg, hvilket er et udtryk for, at de er i gang med at sprede sig ud for kerneområdet på Fyn, som er omkring Ringe og det centrale område på Fyn, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Annonce