Annonce
Langeland

Kommunaldirektør: Vi har nok været for lukkede

Kommunaldirektør i Langeland Kommune, Jani Hansen, fastslår, at der ikke er noget hemmeligt i de lukkede orienteringspunkter, som hun i fremtiden vil åbne. Arkivfoto: Anna Stærbo
Langeland Kommune gemmer sager for lukkede døre under intetsigende overskrifter og forsømmer at offentliggøre referater. Kommunaldirektør oplyser, at der er forbedringer på vej.
Annonce

Langeland: Det er ikke kun i sagen om en ny skolestruktur, at politikere og embedsmænd har kørt en lukket linje overfor offentligheden på Langeland.

Også på møderne i Kommunalbestyrelsen er der lukkethed. Her behandler politikerne på hvert møde et fast punkt med overskriften ”orientering fra formanden”. Punktet er lukket for offentligheden, og det mener kommunalforsker Roger Buch er i direkte strid med reglerne i kommunestyrelsesloven.

- Udgangspunktet er, at det skal være åbent, og at der skal være vægtige grunde til, at noget skal lukkes. Og hvis et punkt lukkes, så skal det i en overskrift fremgå, hvad det handler om. Det er ikke nok at kalde det ”orientering”, siger Roger Buch.

Annonce

Intet hemmeligt

Kommunaldirektør Jani Hansen oplyser, at man er opmærksom på problematikken. Hun siger:

- Der kan nogle gange være noget, der skal informeres om, som er lukket, men det er blevet en fast kutyme, at de her informationer har været lukket, og jeg tænker ikke, det skal være sådan fremover. Det har jeg også talt med borgmesteren om.

Det ligner, at de her sager bliver lukket pr. automatik?

- Ja, det er rigtigt. Og det laver vi om, for der står ikke noget hemmeligt. Jeg tænker, de her sager fremover skal være åbne. Jeg har noteret, at vi skal have kigget på det med de lukkede punkter, og der har også været andre sager, som ikke burde have være lukket. Vi har nok været for lukkede, siger kommunaldirektøren.

Hvad er årsagen til, at I har valgt at lukke de her sager?

- Vi er små, og derfor bliver punkterne nogle gange skrevet mere personligt, end det er nødvendigt, og det skal vi have lavet om. Det står på listen, og jeg har drøftet det med borgmesteren, siger Jani Hansen.

Annonce

Irettesættelse af kommuner

Langeland Kommune lukker ikke kun ”orienteringssagerne” for offentligheden, men forsømmer også at offentliggøre beslutningerne i disse sager i de referater, som lægges ud til borgerne. Det er i strid med reglerne om, at kommunerne skal offentliggøre de beslutninger, kommunalbestyrelsen træffer – også selvom de bliver truffet for lukkede døre.

Langeland er dog ikke den eneste kommune, der forsømmer at offentliggøre beslutninger i denne kategori. Ankestyrelsen måtte sidste år irettesætte syv navngivne kommuner for præcis den samme forseelse, og en undersøgelse viste, at kun to af de syv kommuner nogle måneder senere havde rettet ind og var begyndt at overholde kravene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Sport

Se alle billederne: Fynske håndboldherrer ender 13 års titeltørke med pokalguld

Annonce