Annonce
Langeland

Klumme: Kun få tænker biodiversitet i dag

Hans Jakob Clausen. Foto: Michael Bager
Annonce

Forholdet mellem landbruget og regeringen har den seneste tid været præget af mangel på tillid. Minksagen har trukket meget store veksler på et forhold, der i forvejen var præget af landmændenes store utilfredshed med stadigt strammere miljøregulering, blandt andet de fremrykkede krav om efterafgrøder.

Forude venter ekstremt vigtige sager om klimaindsatsen og den næste generations vandplaner. Begge dele er kilde til stor bekymring hos vi landmænd. Vi oplever ikke, at regeringen er lydhør og mener samtidig, at regeringen ikke giver erhvervet nok kredit for, at vi bønder tager ansvar og er blandt verdens bedste til at producere bæredygtigt.

Ja, hvad vil folkestyret egentligt med mit landbrugserhverv, og hvad skal vi egentligt leve af fremadrettet, uden det går ud over det velfærdssamfund, som vi kender i dag, nu da minkbranchen er lukket ned, og den nye fødevareminister Rasmus Prehn (S) vil arbejde for en fuldstændig udfasning af buræg og derfor vil starte en dialog med branchen.

"Dyrevelfærden skal åbenbart løftes, så hønerne kan støvbade og få basket mere med vingerne, men trods alt skal det ske i et tempo, hvor landmændene kan følge med og omstille sig, hvis det er det, de ønsker", siger ministeren dog. Ligesom i skrivende stund, hvor fiskerne hele tiden bliver begrænset i at udøve deres erhverv, blandt andet Brexit. Alt sammen til skade for vort velfærdssamfund og arbejdspladser især i landdistrikterne.

Ligesom den vedtagne finanslov blev en ren gavebod til os alle danskere - er vi virkeligt så rige i vort lille land, at der også kan bruges 888 millioner på en biodiversitetspakke?  Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om en natur- og biodiversitetspakken, der afsætter pengene til 13 naturnationalparker og endnu mere urørt skov. Samlet set slippes naturen fri på et areal, som er omkring dobbelt så stort som Langeland.

BLÅ BOG

Hans Jakob Clausen er uddannet landmand og arbejder i dag som landmand bosiddende Kragholm ved Rudkøbing.

Sidder i bestyrelsen hos Landbrugsforeningen Centrovice, hvor bestyrelsen driver den politiske dagsorden og kæmper for indflydelse på vilkårene for landbruget både lokalt, regionalt og landspolitisk.

Hans Jakob Clausen er desuden medlem af ODD Fellow Logen i Rudkøbing og er involveret i Flyverhjemmeværnet.

Er det ikke trist, at vi er kommet dertil? Det bliver altid taget for givet, at det er vi bønders skyld, at der bliver mindre biodiversitet. Jeg bliver oftest spurgt om mit syn på, hvor biodiversiteten blev af? Hvortil mit svar er, at biodiversitet i dag blandt andet ligger i supermarkederne. I dag er det kun meget få familier, der selv dyrker deres egne grøntsager.


I dag når jeg cykler den selv samme tur som min gamle avisrute og ser de selv samme haver, er der oftest nu kun fliser og nyslået græsplæner. Der er ikke mange, der tænker på biodiversitet mere,


Det er tydeligt at se. Da jeg var barn og havde en avisrute, kom jeg i hele mit sogn. Dengang var folks haver fyldt frugt og grønt - selvfølgelig var der en del forskel på kvaliteten, for ikke alle høstede lige meget, men det gav det, vi i dag kalder biodiversitet. I dag når jeg cykler den selv samme tur som min gamle avisrute og ser de selv samme haver, er der oftest nu kun fliser og nyslået græsplæner. Der er ikke mange, der tænker på biodiversitet mere.

Jeg forstår heller ikke, at by og landskabsplanlækkerne ikke også tænker det ind, når der skal udstykkes til veje, stier og nye bydele. Der er åbenbart blevet en samfundsopgave og stemmefiskeri i, at vi skal give naturen et historisk løft, så dyr og planter får bedre og grønnere levevilkår i Danmark til 888 millioner kroner.

Rigtigt godt nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Annonce