Annonce
Svendborg

Jurist: Afvisning af Arlene bygger på banalitet

Filippinske Arlene får ikke forlænget sin opholdstilladelse på grund af en fodfejl. Konsekvensen er, at hun må forlade sit job, men også sin mand, der af Udenrigsministeriet frarådes at følge med hende på grund af terror og kidnapning. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Cand. Jur. Sharandeep Singh, Nemfamiliesammenføring, mener, at Udlændingestyrelsens afslag på opholdstilladelse til Arlene Lagria fra Tåsinge er ude af proportioner og bryder internationale love.

Tåsinge: 30-årige Arlene Lagria fra Søby på Tåsinge har fået afslag på familiesammenføring på grund af en banalitet. En lille ting, der ikke bør have så store konsekvenser.

Det mener cand.jur. Sharandeep Singh fra Frederiksberg-firmaet NemFamiliesammenføring, som har hjulpet hende med at klage over Udlændingestyrelsens afvisning af fornyet opholdstilladelse og over det udrejsepåbud, der fulgte med.

- Alt omkring Arlenes sag er, som det skal være. Hun opfylder alle krav til en positiv familiesammenføring, undtaget en sprogtest, der er aflagt lidt for sent. Hun og hendes mand havde forstået, at sprogkravet var opfyldt ved tilsvarende danskprøve foretaget på samme niveau. Da de finder ud af, at det er det ikke, skynder hun sig alligevel at tage testen, siger han og mener, at myndighederne bør se sagen i sin sammenhæng i stedet for at hænge sig i overskridelsen af tidsfristen.

- Det er helt absurd og banalt at udvise en person som har boet i landet i flere år, når der ikke er hverken nogen skadeeffekt eller samfundsmæssig konsekvens af overskridelsen af tidsfristen. Det er ude af proportioner, at det skal koste et afslag, siger han.

- Udlændingestyrelsen skal ifølge loven foretage en konkret samlet vurdering, og derfor skal de tage hensyn til, at alle sprogkrav er opfyldt på nuværende tidspunkt, at begge er selvforsørgende og har fast arbejde, og at hun er velintegreret i det danske samfund og har været her i flere år nu.

- De skal kigge på sagen i sin helhed jævnfør "proportionalitetsprincippet" og "skånsomhedsprincippet", siger han i de juridiske vendinger, han blandt andet benytter i sin klage.

Arlenes sag

30-årige Arlene Lagria fra Filippinerne giftede sig i januar 2014 med danske Jan Foght.Hun var meget hurtig til at integrere sig og nåede i løbet af tre et halvt år at lære dansk og matematik på niende klasses niveau, tage kørekort, få job, få godkendt sin filippinske uddannelse som it-supporter og i øvrigt at integrere sig i samfundet.

Hun gjorde dog den fejl, at ignorere en mindre dansktest for to et halvt år siden, hvilket nu danner grundlag for en afvisning af forlængelse af hendes opholdstilladelse.

Hun er undervejs blevet grundigt vejledt at Udlændingestyrelsen, men hun og hendes mand var på den anden side overbeviste om, at hun opfyldte alle sprogkrav over niveau, sådan at kravet om den lille sprogtest ikke gjalt Arlene. Men hun havde ikke læst det med småt.

Hun fik frist til at rejse ud af Danmark i juni, men afventer nu en ansøgning om processuel ophold, mens en klage behandles.

Ender det med, at hun må rejse til sim hjemstavn i Filippinerne, kan hendes danske mand ikke rejse med, fordi Udenrigsministeriet fraråder danskere at rejse til stedet på grund af terror og stor risiko for bortførelse.

Brud på international lov

- En minimal overskridelse af en tidsfrist er heller ikke nok til at tilsidesætte international lov og adskille et ægtepar beskyttet under "EMRK art. 8. Retten til familieliv".

Sharandeep Singh kalder det for en meget indgribende og krænkende handling, som Udlændingestyrelsen er i gang med.

- Det er imod alle danske principper, og parret har ikke gjort noget galt. De har været for længe om at opdage et særligt krav om en bestemt sprogtest. Men det er for banalt og for lidt at give udvisning på. Især når hun snakker og skriver dansk, siger han.

- Derudover tager Udlændingestyrelsen heller ikke højde for, at de nu sender ægteparret til et sted i verden, som ifølge Udenrigsministeriet er for farligt og derfor frarådes som rejsemål for alle danskere.

- De skal kigge på sagen igen og foretage en vurdering, som stemmer overens med loven. Der findes ingen rimelig grund til, at parret ikke skal leve i fred her, hvor de bor og i øvrigt klarer sig helt af sig selv, siger Sharandeep Singh.

Artiklen fortsætter under billedet...

Annonce

Ingen andre muligheder

I Udlændingestyrelsen fastholder kontorchef Kirsa Reinholt, at der ikke har været andre muligheder end at afvise Alenes ansøgning om fornyet opholdstilladelse.

- Vi har flere gange vejledt Arlene Macay Lagria om, hvordan denne situation kunne være undgået, svarer hun i en mail.

- Vi inddrager altid de internationale forpligtelser i sagsbehandlingen, herunder EMRK art. 8. Men de giver efter vores vurdering ikke grundlag for i den foreliggende sag at se bort fra kravet om danskprøve. Det gør Udenrigsministeriets rejsevejledning heller ikke, meddeler hun.

Vi ville gerne have spurgt integrationsminister Inger Støjberg (V) og Folketingets udlændinge- og integrationsordførere om deres syn på sagen. Om Udlændingestyrelsen måske skulle have mulighed for større fleksibilitet i deres sagsbehandling. Men alle er på ferie, og det har torsdag ikke været muligt at få nogen til at kommentere sagen.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Svendborg For abonnenter

Nekrolog: Erik Galsgaard var en Ole Opfinder, der så muligheder alle vegne i livet

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Navne

Som at komme på landsholdet: Jesper Wung-Sung får plads i Det Danske Akademi

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Langeland

Anmeldt for vold: Lokal bådejer angreb havnefogeden

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Fynske dødsfald

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Faaborg-Midtfyn

Erhvervs- og butiksliv ser en stor gevinst - men borgere er skeptiske over placeringen af fastfoodrestaurant

Ærø For abonnenter

Nyt initiativ for unge ærøboer: - Det er en kultur, der skal skabes

Langeland

Øhavsmarkedet er skudt i gang: - Ulla er ny og håber på mange besøg over sommeren

Annonce