Annonce
Erhverv

Investor fra skibsreder-dynasti: Minirobot får nye millioner

2. klasseselever på Ejersløkkeskolen var blandt de første elever i Odense, som fik mulighed for at bruge Kubo-robotten for nogle år siden. Nu skal verden åbnes med et større forhandlernetværk på plads og samtidigt har Kubo fået et medlem af Mærsk-familien ind i ejerkredsen. Det var netop Mærsk og Lindøværftet, der var med til at kickstarte robotklyngen for mange år siden. Arkivfoto: Vibeke Volder
Virksomheden bag Kubo-robotten har fået en kapitalindsprøjtning på 15 millioner kroner fra Følsgaard-familien i Hellerup, som har tætte bånd til skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, der i sin tid var med til at starte robotklyngen på Fyn, da Lindøværftet udviklede svejserobotter.

En af de mindste robotter, der er kommet ud af den fynske robotklynge, læringsrobotten Kubo, kan nu trække en direkte tråd til Lindøværftet, hvor hele roboteventyret startede på Fyn. Skibsværftet investerede som nogle af de første kraftigt i udvikling af svejserobotter for 25-30 år siden i samarbejde med universitetet.

I løbet af det seneste år har Kubo Robotics nemlig fået en ny ejer ind i kredsen, som i forvejen tæller navne som Vækstfonden og it-giganten KMD udover de to oprindelige stiftere.

Den nye ejer er familien Følsgaard i Hellerup, hvor Anette Følsgaard har direkte tråde til skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller. Skibsrederen var storebror til Jane Mc-Kinney Møller, moderen til Anette Følsgaard, som i dag driver et arkitektbureau, flere ejendomsselskaber og et investeringsselskab sammen med sin mand Carsten.

Nu har barnebarnet til A.P. Møller altså også investeret i en af de robotter, som kom ud af det udviklingsarbejde, hendes morbror startede på Lindøværftet, og som senere førte til Universal Robots, Mobile Industrial Robots og altså Kubo Robotics.

Følsgaard-parret har i lagt 15 millioner kroner i virksomheden i Odense.

Kubo Robotics

Kubo Robotics står bag en mini læringsrobot, der kan bruges i daginstititutioner og skoler til at undervise børn og skoleelever, samtidigt med at de lærer om robotter og programmering.

Stiftet i 2015 af Tommy Otzen og Daniel Friis Lindegaard, som begge fortsat er i ejerkredsen.

Derudover består ejergruppen af Vækstfonden, it-firmaet KMD og Følsgaard-familien fra Vedbæk på Sjælland, som tidligere i år overtog en større del af robotvirksomheden i Odense.

Virksomheden havde i 2017 et underskud på tre millioner kroner og i 2018 et minus på 5,7 millioner kroner. Investorerne har netop lagt yderligere 15 millioner kroner i virksomheden, som bliver brugt på udvikling og udrulningen af forhandlernetværket globalt.

500 Kubo-robotter til Bergen

Firmaet har netop solgt 500 robotter til skoledistriktet i den norske by Bergen, og selv om den slags ordrer i stigende grad tikker ind hos robot-virksomheden Kubo Robotics i Odense, så er der fortsat brug for kapital til at udbrede forhandlernetværket globalt og sikre udviklingen af den prisvindende lille fynske læringsrobot.

Dem har Følsgaard-familien altså leveret i form, fortæller adm. direktør i Kubo Robotics, Henrik Lunde.

- Da vi startede i år havde vi fem salgspartnere, men nu har vi 25 fra Australien til Kina, Europa og USA, og de penge skal bruges til at fortsætte den udvikling, samtidigt med at de også skal være med til sikre vores produktudvikling, siger Henrik Lunde.

Kubo Robotics blev stiftet tilbage i 2015 af Tommy Schou Lund Otzen og Daniel Friis Lindegaard. De er begge fortsat del af ejerkredsen, som også tæller it-firmaet KMD og Vækstfonden, mens Følsgaard-familien fra Sjælland ejer den største klump. Stifter Daniel Friis Lindegaard er fortsat del af ledelsen i robotvirksomheden, hvor Tommy Schou Lund Otzen i dag kun del af ejerkredsen.

Firmaet har vundet en stribe priser - bl.a. startup-prisen i EY's Entrepreneur of The Year-konkurrencen og en nordisk startuppris i løbet af få måneder tilbage i 2017.

Henrik Lunde, der bl.a. har en fortid som leder hos Thrane & Thrane og Rovsing, kom til Kubo Robotics for lidt over et år siden. I starten af i år kom Følsgaard-familien fra Vedbæk med ind i ejerkredsen bag Kubo, som i løbet af i år har fået salgspartnere i Rusland, Asien, USA, Sydamerika og Europa, fortæller Henrik Lunde.

Annonce

Robotter på skoleskemaet

I Kubos hjemby Odense har politikerne sat programmering og robotter på skoleskemaet og bruger bl.a. Kubo-robotten i undervisningen og til leg i byens folkeskoler og daginstitutioner. Samme model arbejder Kubo med i udlandet på de markeder, hvor det fra politisk hold er besluttet at sætte fokus på programmering og robotter i skolerne, fortæller Henrik Lunde.

- Det er i første omgang det, der driver salget på flere markeder, for det er klart, at det gør det lettere at komme ind, hvis robotter er en del af undervisningsplanen, så vi gør meget ud af at tale med både lærere og beslutningstagere i de forskellige lande, siger Henrik Lunde.

Den lille læringsrobot kan bruges til at lære børn helt ned til tre år om programmering ved brug af den lille robot og de medfølgende brikker - såkaldte tagtiles - som udgør robotpakken fra Kubo. Ydermere har udviklerne hos Kubo lavet tillægspakker, så man kan udvide med nye programmeringsmuligheder for større børn.

Den slags skal der mere af på programmet i robotvirksomheden, og det er også noget af det, den nye kapital skal bruges på, fortæller Henrik Lunde.

- De nye pakker øger muligheden for at bruge robotten i de højere klassetrin. Derudover er vi i fuld gang med at lancere næste generation af robotten, som har fået øget funktionalitet og samtidig er blevet blevet billigere at producere. Det er altsammen med til at øge vores konkurrencedygtighed, siger Henrik Lunde.

Han sidder sammen med 13 ansatte hos investoren KMD i Odense, mens firmaet har en ansat siddende i England og en mand på salgskontoret i Kina.

Adm. direktør Henrik Lunde blev del af Kubo-familien for godt et år siden. Arkivfoto: Privat
Annonce

Fortsat i minus

Mens ordrer i størrelsesordenen som den til 500 norske skoleelever i Bergen ikke længere står alene, så er der fortsat et stykke vej til, at virksomheden kommer i plus, lyder det fra Henrik Lunde.

- Vi er et stykke vej fra at skabe overskud endnu, der kommer til at gå nogle år. Nu har vi brugt året på at sikre, at vi har en fornuftig og konkurrencedygtig produktpallette, og vi har brugt ressourcer på at opbygge distribution globalt, siger direktøren.

Herefter starter arbejdet med at oplære og instruere salgspartnerne fra Kina til Rusland og USA i, hvordan den fynske robot fungerer, og hvilken rolle den kan spille i undervisningen.

- Vi har en opgave nu med at modne vores forhandlere med produkt- og salgsundervisning, så de kan instruere, undervise og hjælpe de lærere, der skal undervise i teknologien, for det er ikke noget, de nødvendigvis har lært på deres uddannelse, siger Henrik Lunde.

Derfor leverer Kubo Robotics også både undervisningsmateriale og e-værktøjer, som eksempelvis lærerne i Bergen i Norge kan downloade og bruge som del af undervisningen, når Kubo-robotten skal trille på skolebordene i den norske by.

Henrik Lunde og de øvrige 15 ansatte i Kubo står selv for bl.a. udvikling og arbejdet med de internationale forhandlere, mens selve hardwaren bliver leveret fra den lokale underleverandør Micro Technic i Aarup.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Følsgaard-familien til investeringen i den fynske læringsrobot.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forening for forældre med anbragte børn kalder sagen om lille Marco "grotesk": - Forældrene blev lovet mere samvær allerede i maj

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

En læser får svar: - Skal jeg virkelig køre slalom mellem hestepærer?

Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Fyn

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Debat

Kronik: Visioner for en sammenhængende kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det har længe været passé med kæft-trit-og-retning

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Svendborg

Svendborgenserne sorterer skrald som aldrig før efter ny lov, men en ting halter:- Mange er bange for at gøre noget forkert

Sport

Mens du sov: Badminton-Axelsen videre, svømme-Blume videre og løber-Sara videre

Søsiden

Se billeder fra præmie-show: Øhavs-skonnerter toppede i Fyn Rundt

Svendborg For abonnenter

Tak, men nej tak: To røde partier har afvist valgforbund med Enhedslisten

Langeland

Carsten Holm er kåret som ugens nummer 1 VIP: - Det er sjovt, når sådanne to verdener mødes

Annonce