Annonce
Ærø

Hverdagens tilbagevenden blev fejret på Ærø

Hos By Grube i Marstal bliver der rullet rød løber ud, fordi genåbningen skal fejres, også selvom at de kun kan åbne halvdelen af deres butik. Foto: Michael Printzlau.
Kunderne blev budt ind med den røde løber og et forsinket januar-udsalg, da butikkerne på Ærø endelig kunne åbne op efter 67 dages lukkede døre og mørklagte facadevinduer.

Ærø: Nedlukningen har været hård for mange ærøske butikker. Mange af dem har haft online-salg, men fælles for dem alle er, at omsætningen er dalet, og at det ikke er det samme, når man ikke kan se kunderne i øjnene.

Siden den 25. december 2020 har store dele af detailhandelen været lukket. Hvis man har skullet have andet end dagligvarer, har man skulle gå på internettet og købe eller bestille sine varer. Men fra mandag kunne man igen komme ind - rent fysisk - i butikkerne og få den service, der er svær at genskabe på internettet.

Fyns Amts Avis tog mandag formiddag en tur rundt til de ærøske butikker og tog status.

La Bella, Marstal

Indehaver af La Bella i Marstal, Hanne Groth. Foto: Michael Printzlau

Hos La Bella i Marstal står indehaveren, Hanne Groth, klar klokken ni mandag morgen. Efter lang tid uden nogen som helt form for salg er en genåbning kærkommen.

- Det har været rigtig, rigtig hårdt. Vi er ikke på internettet, så vi har ikke kunnet sælge noget som helst, siger Hanne Groth.

Der går ikke lang tid efter klokken ni, før butikken summer af liv fra seks kvinder, der skal ind og gøre brug af Hanne Groths 50 procents udsalg.

- Vi skal jo have nye ting ind i butikken, så vi har altid store tilbud, når vi åbner, efter vi har været lukket i længere tid, siger Hanne Groth.

I butikken stikker en mand hovedet ind ad døren.

- Hanne, kan du ikke lige finde noget til min kone, spørger han.

- Øh, jo. Hvad skal det være for noget, svarer Hanne Groth.

- Bare et par bukser eller noget. Det ved du bedst, svarer manden.

- Jo, det finder vi ud af, du kan bare hente den senere, svarer Hanne Groth.

Manden siger tak og farvel, og går så ud af butikken igen. Han siger ikke noget om størrelser eller stil. Det ved han, at Hanne har styr på.

- Det der; den personlige betjening, hvor vi kender hinanden og ser hinanden i øjnene, det kan du ikke få på internettet, siger Hanne Groth.

Tøjshoppen, Ærøskøbing

Conni Sækmose Foto: Lærke Rostgaard Nielsen

Hos Tøjshoppen i Ærøskøbing er indehaveren, Conni Sækmose, ved at hjælpe en kunde med at finde det helt rigtige par bukser, og hun nyder at være tilbage.

- Det er dejligt, at der er kunder i butikken igen. Det er rart at se ansigter. Der har været så mennesketomt på gaderne. Det er en del hyggeligere at ekspedere end at gå og støve af herinde, siger indehaveren.

Som mange andre butikker har Tøjshoppen også givet deres kunder mulighed for at bestille og afhente varer i butikken, og selvom det er blevet benyttet, har det langt fra været det samme, fortæller Conni Sækmose.

- Folk har da gjort brug af det, men jo slet ikke i samme omfang, som når vi har åbent, så det er godt, at vi kan være tilbage nu.

I løbet af de to nedlukninger har Conni Sækmose set sit snit til at lave et par ændringer i butikken.

- Under første nedlukning istandsatte vi vores boligafdeling, og under denne her nedlukning har vi sat nyt lys op og lavet disken, så der sker da lidt. Man kan jo lige så godt udnytte tiden, siger butiksejeren.

Tøjshoppen mærker også ærøboernes støtte, og døren ind til butikken går også jævnligt op, og flere af kunderne blive budt velkommen med navn.

- Der har været en del lokale herinde i dag, men folk skal lige i gang igen. Det er jo så længe siden, at der har været åbent, siger Conni Sækmose, der håber, at det her blev den sidste nedlukning.

- Vi gider ikke flere nedlukninger. Nu vil vi tilbage til hverdagen, siger hun.

By Grube, Marstal

Søskendeparret, Mia og Mette Grube har i mange år haft frisør i Marstal. Men nu skal de blandt andet også til at sælge te. Foto: Michael Printzlau

Klokken ti er By Grube klar til at åbne. Det er en lille tøjbutik, der også har en delikatesse, og som noget helt nyt har de lavet en frisør bagerst i lokalet. De to ejere, søstrene Mette og Mia Grube, har brugt nedlukningen på at renovere butikken.

- Der har været en butik, der hed Alberte. Hun havde en masse te og den slags. Det har vi valgt at beholde sammen med nogle af mærkerne. Dog en smule skrumpet ind, fordi vi skulle have plads til frisøren, siger Mette Grube.

Mette og Mia Grube har i mange år haft frisør i Marstal, men har nu valgt at udvide deres sortiment til mere end skønhedsprodukter.

- Vi ville gerne have kunne åbnet med det helt store set-up, så kunne vi have gået rundt med pindemadder og noget at drikke.

Den del af butikken, der er tøjbutik og delikatesse, må gerne have åben, men frisørdelen må vente.

- Vi håber jo på at kunne åbne for frisøren den 15. marts, men det forbliver nok bare en drøm, siger Mia Grube.

En mand, der tydeligvis deler den drøm, kigger ind i butikken. Han vil gerne bestille tid til en klipning den 15. marts.

- Jeg håber, at det kan lade sig gøre. Jeg trænger godt nok, siger han.

Den Gamle Isenkram, Ærøskøbing

Gitte Nielsen. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen

Klokken har lige passeret 11, og hos Den Gamle Isenkram i Ærøskøbing er de i fuld gang. Der er hele tiden kunder i butikken, men aldrig flere end de otte, der må være samlet derinde. Det er både kunder og ansatte opmærksomme på. Samtlige kunder stiller sig foran glasdøren og kigger ind for at se, om der er plads til dem i butikken.

- Kom bare ind. Vi må være otte, råber indehaver Gitte Nielsen til et tøvende par på den anden sige af døren.

Hos Den Gamle Isenkram har man set frem til langt om længe at kunne slå dørene op igen.

- Vi har glædet os til at åbne. Selvom vi har haft åbent for bestilling af varer, så har det bare ikke været det samme. Vi har savnet kontakten med kunderne, siger Gitte Nielsen.

Opbakningen har Gitte Nielsen mærket gennem hele nedlukningen.

- Folk har været gode til at støtte op ved at bestille varer hos os, og så har de enten hentet dem her i butikken eller fået dem bragt til sig.

Den ene halvdel af parret, der før kom ind, er ved at forlade butikken, imens han grinende siger til sin kone, at han venter udenfor, imens hun prøver tøj.

Selvom Gitte Nielsen og personalet har glædet sig til at åbne, har de også fundet en måde at udnytte tiden under nedlukningen. Nye projekter er i støbeskeen, og der er kommet fart over feltet, når det gælder de sociale medier og online-handel.

- Vi har brugt tiden på at gøre vores nye webshop klar, og så har vi arbejdet på at åbne en ny interiørbutik her i Ærøskøbing. Vi har også gjort meget ud at bruge Instagram og Facebook til at vise vores varer frem, og det har vi haft så stor succes med under corona, at vi vil fortsætte med det, selvom vi nu må have åbent igen, siger Gitte Nielsen.

Ærø Møbler, Marstal

Anette Rasmussen har travlt med at gøre butikken klar, der dog stadig har åben. Og det bagerste af butikken ligner sig selv. Foto: Michael Printzlau

Hos Ærø Møbler er åbningen næsten kommet lidt for hurtigt. I den forreste del af den store butik er møbeludstillingen skiftet ud med store stykker pap, der dækker for vinduerne, og håndværkere arbejder på loftet.

Anette Rasmussen, afdelingsleder hos Ærø Møbler, er glad for at have kunder tilbage i butikken, men siger, at den helt stor åbning først kommer på mandag i næste uge.

Håndværkerne har travlt med at gør butikken klar til mandag i næste uge. Foto: Michael Printzlau

- Der har vi fået sat nyt loft op. Og så har vi lavet en stor ny udstilling, hvor folk kan få virkelig store besparelser, siger Anette Rasmussen.

Alle møbler i det forreste af butikken er dækket af et lag plastik for at beskytte dem for støv. Foto: Michael Printzlau

Ærø Møbler har været i stand til at sælge online, men de har stadig kunne mærke nedlukningen.

- Folk skal have muligheden for at komme og se ting, sidde i møblerne og mærke materialerne, siger Anette Rasmussen.

Freddy Sko, Marstal

Heidi Grube har haft travlt, ikke med kunder, men med at sætte tilbudsklistermærker på næsten alle sko i butikken. Foto: Michael Printzlau

To små udstillingsborde bliver kørt ud på fortovet foran Freddy Sko. Bordene er udstyret med både dannebrog og det ærøske flag. På alle sko, der er på bordene, er der påsat små gule klistermærker.

- Der er tilbud på næsten det hele. Jeg har gået rundt i flere uger og har sat gule mærker på næsten alt. Vi skal have alt fra vinter ud, så vi kan få plads til nyt, siger Heidi Grube, der er indehaver af Freddy Sko.

Butikken, der har været i Marstal siden 1967, har haft det hårdt under nedlukningen.

- Vi har kunnet sælge lidt på Facebook og sådan. Heldigvis bor jeg lige ovenpå butikken, så jeg kan hurtigt komme ned, men det har slet ikke været nok.

- Vi glæder os i hvert fald rigtig meget til at se folk igen, siger Heidi Grube.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce