Annonce
Erhverv

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Forfatter Peter Borberg regner med, at biografien om Piet Hein bliver på omkring 600 sider og udkommer i efteråret 2022. Foto: Sugi Thiru
Peter Borberg har foreløbig brugt to år i Piet Hein-universet og forventer, at hans omfattende biografi udkommer i 2022.

Middelfart/Odense: Forfatter og dokumentarist Peter Borberg har for alvor mærket historiens vingesus de seneste to år, hvor han har arbejdet på en biografi om Piet Hein.

Han har fået lov til at dykke ned i det enorme arkivmateriale, som Hugo Piet Hein har sorteret og arkiveret i løbet af de seneste 30 år. Derfor har han stået med originale brevvekslinger mellem Piet Hein og folk som blandt andre Niels Bohr, Albert Einstein og Astrid Lindgren.

- Det er ret overvældende at stå med en personlig julehilsen fra Charlie Chaplin og kunne se, at Piet Hein har været nede at besøge ham. Det bugner af materiale, og det er en type materiale, hvor jeg må knibe mig selv lidt i armen. Det er helt vildt, hvad jeg står med. På den måde er det et fantastisk projekt at være gået ind i, og jeg er meget taknemmelig for, at jeg har fået lov, siger Peter Borberg.

Annonce


Der er stadig nogle strækninger, hvor jeg forsøger at komme ind og forstå ham helt, men der begynder at tegne sig et billede af en utrolig kompleks mand, som på den ene side var utrolig fremsynet i sin tænkning om uddannelse og ligestilling, men som samtidig kunne være genstridig og havde det med at skabe problemer i sit liv.

Peter Borberg, forfatter og dokumentarist


Han har tidligere skrevet "Storm P. - en biografi" og været medforfatter på "Jeg vil prøve det hele - en biografi om Jørgen Ryg", men i modsætning til Storm P. skrev Piet Hein ikke dagbog. I stedet har Peter Borberg brugt foreløbigt tre år på at dykke ned i utallige brevvekslinger og avisartikler.

- Jeg har altid været meget fascineret af Piet Hein, fordi han kunne så mange forskellige ting og havde en vild berøringsflade rundt om i verden. Derfor har det strejfet mig mange gange, at det kunne være interessant at skrive om ham, forklarer Peter Borberg.

Han har foreløbig arbejdet med biografien i to år og er ikke helt i mål endnu.

- Der er stadig nogle strækninger, hvor jeg forsøger at komme ind og forstå ham helt, men der begynder at tegne sig et billede af en utrolig kompleks mand, som på den ene side var utrolig fremsynet i sin tænkning om uddannelse og ligestilling, men som samtidig kunne være genstridig og havde det med at skabe problemer i sit liv. Der er mange smækkede døre i hans liv. Der er et ret stort spænd i ham, vurderer Peter Borberg.

Én af de ting, Peter Borberg allerede nu ved, han i biografien kommer til at gøre op med, er billedet af, at der var meget stor afstand mellem de ting, Piet Hein kastede sig over.

- Den gik han ikke selv med på, og det forstår jeg faktisk godt. For ham var der ikke den store forskel på at skrive et digt og udvikle en lampe, for begge dele handlede om at finde det mest rene, komprimerede udtryk, så jeg forstår godt, at han blev ved med at insistere på, at der var en sammenhæng i de ting, han foretog sig, forklarer Peter Borberg.

Han regner med, at biografien bliver lige så omfattende som Storm P.-biografien, der var på næsten 600 sider. Efter planen skal biografien om Piet Hein udkomme i efteråret 2022.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Spodsbjerg i opråb: - Der kommer en skolebus meget tidligt om morgen og en igen sidst på eftermiddagen, og det er det

Sport For abonnenter

Navne fra Rise Sparkasse Arena: Altmuligmanden Niels

Ærø

Uhyggelige græskar skåret i Marstals gågade: - De voksne er meget engagerede

Sport

Fem på stribe for Rabbits

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce