KELDSNOR: Husker du sidste sommers Søsiden-historie om den uheldige tyske sejler, der havarerede nær Keldsnor på Langelands sydspids?
Efter havariet byggede sejleren en hule og levede i ugevis på stranden af proviant medbragt til hans planlagte sejltur.
Søsidens reporter og en nærboende i Lunden talte med sejleren sidste sommer. Han oplyste dog ikke ret meget andet end, at han var 49 år og fra Kiel.
Siden forsvandt sejleren ”sporløst” og efterlod sin båd i brændingen. Da sejlerens identitet som sagt er ubekendt, gjorde denne bratte sortie fjernelsen af det upyntelige, syv meter lange bådvrag til de danske myndigheders problem.
Max Dinesen, Bagenkop, skovløber i NaturstyrelsenVi har haft et stort ønske om at fjerne det.
Vrag skåret over
I sidste uge udspillede der sig så et nyt og formentlig sidste kapitel af dramaet ved Keldsnor. Det skete, da to lokale medarbejdere fra Miljøministeriets Naturstyrelsen rykkede ud med traktor og grej.
- Vraget af båden har jo længe været, hvad vi kan kalde en øjebæ. Vi har haft et stort ønske om at fjerne det. Nu har vi fundet tiden og de rette vejrforhold, forklarer skovløber Max Dinesen, Bagenkop.
Før Naturstyrelsens mandskab kunne fjerne alle dele af det medtagne lystfartøj fra den svært tilgængelige kyst, blev masten afmonteret og vraget skåret over i to dele.
Bådens indhold blev afstrippet og demonteret, og alle dele sorteret ud på stranden i bunker med bl. a. glasfiber-rester, træ, metal og hvad man kunne kalde ”småt brændbart”.
Den største udfordring
For Naturstyrelsens folk var den største udfordring at få bådens to parterede enkelt-dele op fra strandkanten ved foden af den stejle klint.
Løsningen blev at lade traktorens spil hive de store skrogdele og masten op langs klinten. Samtidig var udfordringen at løftet beskadigede skrænterne mindst muligt.
Efter den vellykkede operation blev skrogdelene og de øvrige udsorterede rester af båden transporteret til forskriftsmæssig deponering eller genanvendelse.