Fraugde Kærby: 271 år. Så længe har familien Kibæk drevet Kærbygård i Fraugde Kærby, tæt på Tietgenbyen lidt sydøst for Odense. I den tid har mange forskellige påfund fået lov til at blomstre på gårdens arealer.
- Min oldefar opdrættede belgierheste på gården, som blev solgt til landbrug. Men der har også været flere andre ting herude. Der er blevet lavet spadserestokke og opdrættet jagthunde blandt andet. Landbruget er det fundament, der altid har været her. De andre ting har været grene, der er kommet og gået, siger Morten Kibæk, et af de tre familiemedlemmer, der i dag driver gården.
Morten er uddannet landmand og har efter en otteårig periode i Odense Byråd for Venstre droppet politik for at koncentrere sig om driften af den fædrene gård. I dag er det primært et planteavlslandbrug, og der bliver blandt andet dyrket hvede, raps og spinat. Hvis man har brug for et særligt træ til denne tid af året, så har gården også et fint udvalg.
Den nyeste gren på familietræet herude er et møbelsnedkeri, og den del står broren, Henrik, og moren til de to, Pia, primært for. Morten og Henrik er niende generation på gården.
Kærbygård Møbelsnedkeri
I år vandt familien en af dagbladet Børsens Gazelle-priser, som gives til virksomheder, der mindst fordobler deres vækst i løbet af fire regnskabsår. Kærbygård Møbelsnedkeri havde en vækst på 580 procent.
Når møbelsnedkeriet får et nyt stykke træ ind, skal det tørre i omkring to år, inden det er klart til at blive bearbejdet. Leveringstiden fra bestilling til levering er i øjeblikket omkring 8-10 uger.
På møbelsnedkeriet er der omkring 15 ansatte.
Virksomheden har udvidet en del de seneste år. En lade er blevet isoleret til opbevaring af træ og derudover bruges den gamle hestestald som udstillingslokale, hvor kunder kan se mange af de ting, der er til salg.
Udover gården ved Odense lejer virksomheden også et lokale i København, hvor de udstiller flere af deres møbler.
Kvalitet i højsædet
Ideen til at starte et møbelsnedkeri på Kærbygård kom for omkring fem år siden.
- Jeg har altid haft en kærlighed til træ, og efterhånden blev Morten og jeg enige om at starte noget, fordi vi også gerne begge ville blive på gården, siger Henrik Kibæk, der er uddannet tømrer.
I de 271 år, gården har eksisteret med de mange forskellige folk til at drive den, har der altid været én ting, som alle generationerne har værdsat: Kvalitet. Derfor var det vigtigt, at det nye snedkeri blev startet op i samme ånd.
- Det, vi lavede, skulle være noget, alle tidligere generationer af familien kunne gå med til. Da min oldefar opdrættede belgierheste herude, var de kendt for at være af høj kvalitet. Kvaliteten har altid betydet meget for familien, så derfor var det vigtigt, at hvis vi startede noget her, skulle vi fortsætte den tradition, siger Henrik Kibæk.
Møbler af det helt rigtige træ
På grund af det mangeårige fokus på kvalitet hos familien Kibæk, er det ikke der, man skal hen, hvis man gerne vil have sine produkter klar til levering i den først kommende weekend. Faktisk er man ikke engang sikker på, at man får sit produkt som det nummer i køen, man bestiller.
Det puslespil er noget, som Pia Kibæk har helt styr på. Det er hende, der står for matematikken i hvert stykke træ, der kommer ind.
Hver gang, et nyt stykke træ står klar til at blive skåret ud, regner Pia ud, hvordan træet kan udnyttes bedst, så der kommer flest mulige møbler ud af det. Men spørgsmålet er også, hvilke møbler, der kan komme ud af lige netop det stykke træ.
- Vi laver hvert møbel ud af det samme stykke træ, så der kommer et ensartet udtryk i hele møblet, når det er færdigt. Men hver gang, vi tager et nyt stykke, kigger vi også på, at træet er det bedste til netop den kundes bestilling. Derfor kan det af og til tage lidt længere tid, før vi har træet, netop den kunde har brug for, forklarer Pia Kibæk.
- Heldigvis har vi nogle kunder med forståelse. Og de vil jo gerne have det bedst mulige møbel. Det er jo noget, der ofte skal bruges resten af deres liv, fortæller Morten Kibæk.
Gang i forretningen
Men det er ikke bare familiens traditioner for kvalitet, der er vigtige for dem, der i dag driver gården.
- Jeg kan kun tale ud fra gården her, som jeg har været med til, men jeg synes, det er noget helt specielt at drive noget, som man ved, at tidligere generationer af familien har været med til at skabe over så mange år, siger Henrik Kibæk.
- Vi har masser af billeder og avisudklip og alt muligt andet fra gården gennem årene. Det er fedt, når man bladrer gennem albummene og ser hele den historie, der er, fortsætter han.
De traditioner og minder håber Pia Kibæk, hun kan få sat lidt orden i.
Lige nu er der fuld gang i forretningen og ikke så meget tid til alt muligt andet, men når tiden engang er der til det, håber Pia Kibæk, at hun kan få sat lidt orden i de billeder, så man virkelig kan følge familiens historie gennem de mange år.