Annonce
Erhverv

Digital omstilling gør Alphalyse klar til endnu mere vækst: - De første mange år handlede det om ren overlevelse

Thomas Kofoed har selv en Ph.d. i organisk kemi og en bachelor i virksomhedsadministration. Her ses han i laboratoriet med proteinkemiker Martin Villadsen. Foto: Kim Rune
Virksomheden Alphalyse, der analyserer proteiner for lægemiddelindustrien, har netop vundet en særpris for dets digitale omstilling ved Succesvirksomhed 2019. De senere år har Alphalyse haft stor vækst, og med omstillingen er virksomheden klar til at tage forretningen til nye højder.

Odense: Når man står på parkeringspladsen og kigger på Alphalyses kontor i det sydøstlige Odense, ser det ikke ud af meget. Men inde bag de brune mursten er der laboratorier med avanceret udstyr i millionklassen, som Alphalyse bruger til at analysere lægemidler for farmaceutiske virksomheder over hele verden.

De seneste år har virksomheden oplevet kæmpe vækst. Det skyldes i høj grad arbejdet med at digitalisere forretningen, som faktisk er gået så godt, at Alphalyse for nylig vandt en nyindstiftet erhvervspris for digital omstilling, Succesvirksomhed 2019, som BDO og Spar Nord sammen uddeler.

Omstillingen begyndte i 2016, da en konsulent fra Væksthus Syddanmark gjorde opmærksom på at man kunne søge penge til en lean-konsulent, som kunne hjælpe med at opdatere hele Alphalyses proces fra ordre til resultat.

- Engang skrev vi alle ordrerne ind i Excel, fortæller Thomas Kofoed, der sammen med Ejvind Mørtz ejer og driver Alphalyse.

Han peger på sin computerskærm, hvor farverige felter er organiserede i kolonner og rækker under forskellige overskrifter.

- Nu kommer ordrerne ind automatisk her, og så plukker de ansatte selv ordrerne, de tager sig af, siger han og demonstrerer, hvordan de laver projektbeskrivelser ud fra kundernes informationer. Det bruger han under fem minutter på.

- Det betyder meget, at vi kan sende en projektbeskrivelse lige efter, vi har haft en samtale med kunden, og det er med til at få dem til at vælge os at handle med. Og så er systemet meget skalerbart, og det er i virkeligheden det, vi har fået prisen for. For mange virksomheder betyder digital omstilling bare, at man laver en webshop, men vi har digitaliseret alle trinene i vores forretning. Alt lige fra markedsføring, udformning af projektforslag, ordreregistrering, planlægning og styring af laboratoriearbejde samt rapportering er i dag digitaliseret.

Annonce

- For mange virksomheder betyder digital omstilling bare, at man laver en webshop, men vi har digitaliseret alle trinene i vores forretning.

Thomas Kofoed, direktør af Alphalyse

Langsom start

Thomas Kofoed og Ejvind Mørtz købte ejerskab over Alphalyse i 2005, da virksomheden voksede ud af det nu fusionsopløste selskab Ace Biosciences. Alphalyse havde en hård fødsel, men det skyldtes et bevidst valg fra de to ejere.

- Vi sagde fra start, at vi ikke ville have investorer med i virksomheden. Men fordi det udstyr, vi bruger, er så dyrt, måtte vi begge tage lån i vores ejendomme, så vi kunne starte stille og roligt op, forklarer Thomas Kofoed.

Det dyre udstyr, han refererer til, er massespektrometre. De koster omkring 4 millioner kroner pr. styk, og i Alphalyses laboratorie står der fire af dem og brummer højlydt, mens de analyserer lægemidlers proteinindhold.

- De første mange år handlede det om ren overlevelse, og der var flere måneder, hvor Ejvind og jeg ikke kunne give os selv løn.

Ingen danske konkurrenter

I starten havde Alphalyse mange forskellige typer af kunder. Med tiden stod det dog klart, at især lægemiddelproducenter gav den bedste forretning. Da de begyndte at fokusere på dem, kom væksten, og derfor fik Alphalyse midler fra tre puljer mellem 2014 og 2017, som de brugte til at udvikle på deres analysemetode. Det har gjort, at Alphalyse i dag er forrest i dets egen niche.

- I dag har vi ikke rigtig nogen konkurrenter i Danmark, fordi barrieren til at komme i gang er så stor. Derfor er vores nærmeste konkurrenter fra Tyskland, USA og England, forklarer Thomas Kofoed.

Det ses da også i virksomhedens regnskab. Fra 2013 til 2018 gik virksomheden fra et resultat før skat på 736.000 kroner til 3,8 millioner kroner. I samme periode er Alphalyses egenkapital vokset fra 577.000 kroner til næsten otte millioner, og virksomheden er gået fra 10 ansatte til 20 i dag.

Alphalyse

Alphalyse har igennem mere end 15 år udviklet og leveret specialanalyser af proteinlægemidler ved brug af massespektrometri. Disse analyser bruges til at dokumentere, at lægemidlet er produceret korrekt, og at der ikke sker afvigelser i urenhedsprofilen, i forhold til det godkendte lægemiddel.

Det er meget vigtigt, at produktionen af proteinlægemidler altid giver ensartede resultater af hensyn til slutbrugerens helbred. Renheden af proteinlægemidlet kan f.eks. variere, hvis der sker fejl i den ofte ret komplekse oprensningsproces. Derfor er det et krav fra myndighederne, at der foretages en række analyser, som viser, at lægemidlet er ens fra batch-til-batch. Disse analyser laves i stigende grad af eksterne kontraktforskningsvirksomheder som Alphalyse, der har specialiseret sig i enkeltanalyser.

Foruden afdelingen i Odense har Alphalyse et amerikansk kontor i Palo Alto, Californien.

Får dobbelt så meget plads

Alphalyse har holdt til i det samme hus siden stiftelsen i 2006. Der er efterhånden trangt i virksomhedens laboratorier, de ansattes skriveborde står tæt og møder bliver ofte holdt i kantinen. Derfor er Alphalyse i gang med få ombygget nye lokaler på Rødegårdsvej i Odense. De er klar til februar, og med dem går virksomheden fra at råde over 400 kvadratmeter til over 800, hvoraf halvdelen bliver laboratorier.

Der bliver brug for den ekstra plads, hvis man spørger Thomas Kofoed. Han håber nemlig på endnu mere vækst, når myndighederne i fremtiden stiller skrappere krav til lægemiddelproducenterne.

- Det er måske kun fem procent af branchen, der er klar på at bruge vores metode i dag. Resten gør bare det, de gjorde sidste år. Men når myndighederne - altså FDA og EMA (hhv. USA's fødevare- og lægemiddelmyndighed og Det Europæiske Lægemiddelagentur, red.) - siger, at de farmaceutiske virksomheder skal analysere deres prøver med massepektrometri, kommer vores kundegrundlag til at eksplodere, forudser Thomas Kofoed.

- Når det sker, kommer der sandsynligvis meget mere konkurrence. Vi kommer dog til at have et forspring, fordi den digitalisering, vi har gennemgået, gør, at vi nemt kan skalere forretningen op.

Thomas Kofoed er ejer og direktør af Alphalyse sammen med Ejvind Mørtz. De kom begge fra stillinger i Ace Biosciences. Foto: Kim Rune
Her ses ph.d Solveig Beck Nielsen i laboratoriet med maskinen PIPPI, der klargører prøver til analyse i massespektrometret. Foto: Kim Rune
To massespektrometre, der her flankerer Matin Villadsen, larmer en del, når de kører. I Alphalyses nye laboratorier vil en glasvæg fjerne det meste af støjen. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

40-årig anholdt efter skuddrama: Mistænkt for at have spillet en rolle ved Paludan-demonstration

Annonce