Annonce
Debat

Debat: Træ kan give mere klimavenligt byggeri

En klassisk dansk fordom og frygt ved træbyggeri er brandfaren. Og ja, træ kan brænde, men det brænder forudsigeligt, så det kan kontrolleres. Det er lige så sikkert at bo i et træhus som i andre huse.

Forestil dig, at vi opfandt et nyt råstof. Et materiale der er billigt og fleksibelt. Og så stærkt at det kan bære et højhus i århundreder. Forestil dig, at materialet ikke skader vores klima. At produktionen er helt uden spild. Og at det ikke bare er CO2 neutralt, men ligefrem binder CO2.

Råstoffet findes allerede. Træ er et fantastisk materiale med mange gode egenskaber. Det er stærkt, naturligt og smukt. Træ er evigt fornybart, det binder CO2 og er bæredygtigt, hvis det kommer fra skove i balance. Og i en verden med knaphed på ressourcer og stigende temperaturer bliver det stadig mere afgørende at tage højde for materialernes fornybarhed og klimaaftryk.

Vi kan reducere klimabelastningen fra byggeriet ved at bruge mere træ. Undersøgelser har vist, at træbaseret byggeri i gennemsnit kun belaster klimaet med det halve i forhold til konventionelle byggematerialer. Energiforbruget til opvarmning og nedkøling af vores boliger har vi efterhånden rigtig godt styr på. Og det er på tide, at vi ser nærmere på selve byggematerialernes klimaaftryk og finder nye veje til at nedbringe det.

De klimamæssige fordele ved træ er flere, men skyldes først og fremmest, at træ er et materiale, der skabes med gratis energi fra solen. Derfor er færdige byggematerialer af træ forholdsvis CO2-billige at producere. Træ lagrer desuden det kulstof, som træet dannede af CO2 igennem fotosyntese, da det voksede i skoven. Derfor er træbaserede byggematerialer ofte CO2-negative, indtil den dag de ikke længere skal bruges, bliver brændt og brugt til energi om mange år.

Men hvor kommer træet fra? Og er der nok?

Træet, vi bruger i Danmark, er fortrinsvist lokalt: Det vokser i danske skove eller lige i nærheden, for eksempel i skandinaviske, baltiske og tyske skove, hvor træ er en rigelig ressource. Træet forarbejdes i den danske træsektor, hvor det skaber job til 51.400 personer og bidrager med 32 milliarder kroner til Danmarks BNP. Mange af arbejdspladserne er i Vestjylland, i det sydfynske og i det hele taget uden for storbyerne.

Der kommer mere og mere træ i Danmarks og Europas skove, fordi vi er gode til at passe på skovene. Og det skal vi blive ved med, for alle forudsigelser viser, at der bliver endnu mere brug for træ i fremtiden. Derfor skal vi også blive ved med at drive skovene aktivt, bæredygtigt og med respekt for naturen. Vi skal sørge for, at der bliver plantet mere skov i Danmark og sætte turbo på de politiske planer om at fordoble det danske skovareal.

Træ er ikke evigt saliggørende i forhold til klimavenligt byggeri. Vi kan naturligvis ikke undvære beton, tegl og stål. Men træ er en ofte overset og enkel vej. Det bekræfter Statens Byggeforskningsinstitut, som har analyseret 60 byggerier i forhold til deres klimaaftryk. Her ligger træbaseret byggeri i den absolut lave ende.

Den danske byggesektor har imidlertid, modsat mange af vores nabolande, ikke i større grad taget træet til sig. Det kan blandt andet skyldes besværlige regler for at bygge med træ, og den danske tradition for at bruge fortrinsvis tunge byggematerialer og den æstetik, det bibringer arkitekturen.

Her er det vigtigt at huske på, at et træhus ikke behøver at ligne et klassisk træhus. Moderne træbyggeri er i stigende grad etagebyggeri med træ i konstruktionen, hvor man bevarer friheden til at beklæde facaden med alternative materialer. Det giver god mening, for de største CO2-reduktioner opnås med træ i de bærende konstruktioner, som er gemt godt og trygt inde i bygningen. Man skal derfor ikke være bange for, at arkitekturen med træ bliver ren skihytte og sommerhus.

En klassisk dansk fordom og frygt ved træbyggeri er brandfaren. Og ja, træ kan brænde, men det brænder forudsigeligt, så det kan kontrolleres. Det er lige så sikkert at bo i et træhus som i andre huse. Det ved man alt om i vores nabolande, som trods mere træbyggeri har færre fatale brandulykker end vi har i Danmark.

Så der er mange gode grunde til at bruge mere træ, hvis du gerne vil gavne klimaet. Tænk over det, næste gang du skal bygge et hus.

Annette Christensen
Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Rekordmange ledige stillinger - virksomheder afviser ordrer

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Hvem skal lave kaffen?

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg Kommune

Faaborg-Midtfyn

Faaborg-Midtfyn Kommune indfører krav om coronapas for alle medarbejdere - ingen skal kontrollere det

Annonce