Annonce
Debat

Debat: Dispensationer i stride strømme

Bente Krohn har kigget nærmere på lovgivningen bag sagen om Rubberton-grunden. Foto: Katrine Becher Damkjær

Læserbrev: Artiklen i Fyns Amts Avis den 8. maj om byggeriet på Rubberton-grunden viser med al tydelighed den store afstand, der er mellem myndighederne og de berørte naboer. Naboerne til byggeriet føler, at de bliver kørt over, og at ingen varetager deres interesser.

Hvorfor sker det den ene gang efter den anden, at en storspiller i byggebranchen vinder over de mindre spillere: Naboer, der har sat deres formue i et hus, der nu mister i værdi.

For det første giver planloven i §19 stk. 1 kommunalbestyrelsen, herunder administrationen, et meget stort råderum med ordlyden: Kommunalbestyrelsen kan dispensere fra bestemmelser i en lokalplan eller en plan m.v., hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen.

Annonce

Derudover hedder det i stk. 2: Videregående afvigelser end omhandlet i stk. 1 kan kun foretages ved tilvejebringelse af en ny lokalplan

Det er op til kommunalbestyrelsen at skønne, om dispensationerne er i strid med lokalplanens principper, og det skønner man sjældent, sjovt nok. Som det ses af denne gummiparagraf, kan kommunalbestyrelsen med loven i hånd lave præcis så mange dispensationer, de måtte ønske, og hvis nogen klager, ja, så laver man bare en ny lokalplan, der ”svarer til virkeligheden.” Et udtryk der måske kan indgå i den ’fraseordbog’, som er kommunens nye tiltag.

For det andet skal man ikke underkende professionelle netværker mellem kommune, bygherre, arkitekter m.fl., som ofte kommer til udtryk i medlemskab af diverse loger. Det er en praktisk ting at kende hinanden på tværs af brancher, men kan også i denne sammenhæng opleves som sammenspisthed med en egen agenda, der handler mere om magt og penge.

I planloven er naboer og offentligheden ikke noget, man beskæftiger sig med. Her nævnes offentligheden 12 gange, hvoraf kun en mindre del handler om den demokratiske proces. Naboer nævnes 4 gange. Til sammenligning nævnes erhvervsministeren 117 gange i forbindelse med, hvordan han kan udøve sin magt og kommunalbestyrelsen 198 gange.

Så der er en god grund til at tage loven op til revision, når nu de lokale myndigheder ikke evner at lægge låg på lysten til at udøve magt.

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat om vindmøller: Hvem er egentlig vi?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce