Annonce
Langeland

De vilde heste på Sydlangeland er i spil: Dyster om at blive en af 10 nye naturnationalparker

Området på Sydlangeland omkring Dovns Klint med de vilde heste kan blive ny naturnationalpark. 23 områder er udpeget som kandidater, og i december sætter miljøministeren navn på de 10 nye nationale parker, hvor naturen får førsteprioritet. Arkivfoto: Morten Juhl
Danmarks Naturfredningsforening bakker op om forslag, der vil gøre området omkring de vilde heste på Sydlangeland til ny naturnationalpark. 23 naturområder er indstillet, og miljøministeren vil udpege 10 nationale naturparker.

Bagenkop: Naturstyrelsens 300 hektar store område omkring Dovns Klint og naturplejeprojektet ”De vilde heste” på Langelands sydspids kan blive en ny naturnationalpark.

Området er et af i alt 23 arealer over hele landet, der er i spil, når miljøministeren Lea Wermelin (S) i december skal udpege 10 nye naturnationalparker, hvor naturen i endnu højere grad end i dag skal have plads til at være natur. Det betyder blandt andet, at der ikke vil må drives landbrug i naturnationalparkerne, og at skove skal udlægges til urørt skov.

Danmarks Naturfredningsforening på Langeland støtter planerne, og formand Nis Rattenborg forklarer, at foreningen bakker op, fordi naturen i netop disse parker får førsteprioritet.

Annonce

- I Geopark-projektet og i de andre nationalparker som Thy og Vadehavet er der fokus på turisme og på at brande et område, men her vægter man naturen, og det synes vi er vigtigt, siger Nils Rattenborg.

Håb om opkøb af mere jord

Naturstyrelsen har i en lang årrække arbejdet for at forbedre naturkvaliteten og få mere biodiversitet i naturområdet på Langelands sydspids, og det er det arbejde, der vil blive bygget videre på, hvis området bliver naturnationalpark.

Naturnationalpark

Danmark skal have 10 nye naturnationalparker, og Naturstyrelsens 300 hektar store området på Sydlangeland er udpeget til en af i alt 23 kandidater.

De 23 forslag er udvalgt, efter at Miljøministeriet har fået knap 200 forslag fra borgere, interessenter og kommuner.

De 10 nye naturnationalparker udpeges i december og vil være områder, hvor naturen i højere grad kan udvikle sig på naturens naturlige præmisser. Der må ikke drives ikke landbrug i områderne, og skov skal henlægges som urørt skov.

Et område i Svanninge Bakker er også blandt de 23 forslag.

Nils Rattenborg ser også en mulighed for, at Naturstyrelsens areal kan blive endnu større, hvis området bliver en af de 10 nationale naturparker.

- Vi håber på, at staten med tiden vil udvide området. Det ligger ikke i forslaget, men det er vores håb, at man kan få bundet nogle af naturområderne på Sydlangeland bedre sammen, siger Nils Rattenborg.

Han forestiller sig, at statens med tiden kan opkøbe landbrugsjord, der bliver sat til salg i området, og han mener, at der er behov for mere natur på Langeland.

- Hvis man sammenligner med resten af landet, så har vi ikke ret meget natur. Vi ligger i den ringeste tredjedel, og det her kunne være en mulighed for at skaffe mere natur på Langeland, forklarer Danmarks Naturfredningsforenings lokalformand.

I Geopark-projektet og i de andre nationalparker som Thy og Vadehavet er der fokus på turisme og på at brande et område, men her vægter man naturen, og det synes vi er vigtigt.

Nils Rattenborg, formand for Danmarks Naturfredningsforening på Langeland

Dansk Ornitologisk Forening på Langeland støtter også planerne om en naturnationalpark på Sydlangeland, mens man er splittet i spørgsmålet i kommunalbestyrelsen.

Da politikerne i Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget diskuterede sagen, bakkede Nynne Printz (SF), René Larsen (S) og Kim Welcher (DF) op om forslaget, mens udvalgsformand Bo Nissen (K) og Ulrik Kølle (V) stemte nej til, at Naturstyrelsens arealer på Sydlangeland blev indstillet til naturnationalpark.

Annonce

Ikke se gevinsten

Bo Nissen er imod, fordi han ikke kan se formålet.

- Det bliver udmeldt som en stor gevinst for Langeland, hvis vi får et område, der bliver udpeget til naturnationalpark, men jeg kan ikke se gevinsten, og jeg tror også, hestene dernede er ligeglade med, hvad man kalder det, siger Bo Nissen.

- For mig at se vil det ikke ændre noget som helst, og jeg kan heller ikke se, hvad det vil give os, siger han.

Nils Rattenborg fra Danmarks Naturfredningsforening venter heller ingen dramatiske ændringer, men en smule forskel ser han dog. Han påpeger, at der i dag primært bliver taget hensyn til de besøgende i området, men at der i en naturnationalpark vil blive taget særlige naturhensyn.

- Det kan være, at der bliver områder, hvor man ikke vil have besøgende til at gå så meget, men i stedet vil tage mere hensyn til natur og fauna, men ellers bliver der ikke de store forskelle, vurderer Nils Rattenborg.

Inden de 10 naturnationalparken bliver udpeget i december, vil de blive afholdt borgermøder i alle 23 kandidatområder. Miljøministeriet oplyser, at der ikke er sat endelig dato på møderne, men at det er planen at holde møderne umiddelbart efter efterårsferien i slutningen af oktober.

Annonce
Langeland For abonnenter

Glad langelandsk folketingsmand: Nu er chancen for bedre trafik øget med grundig undersøgelse af fremskudt færgehavn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Podcast: Lodsejere siger nej tak til fredning af Vejstrup Ådal - mener de selv kan tage vare på naturen

Svendborg For abonnenter

Besparelser rammer børnene: Tidligere forårs-sfo og kortere åbningstider i børnehaven

Svendborg

Fredagens coronatal: Smitten falder i flere sydfynske kommuner på nær Ærø

Fyn For abonnenter

Derfor kommer drab på uskyldig mand i Odense først for retten i efteråret 2022

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Livsstil For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Ministre bør stille op til interview med medierne

Faaborg-Midtfyn

Caféejer er træt af unge, der smugler øl og spiritus ind: - Vi kan ikke overleve, hvis det forsætter

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur For abonnenter

Madanmeldelse: Lige ud ad landevejen på Vester Skerninge Kro

Ærø For abonnenter

Nu er magten fordelt på Ærø Rådhus: Borgmesteren er officielt fundet efter endnu en afstemning

Faaborg-Midtfyn

Caféejer står alene med smuglerproblem: Kommunen vil ikke blande sig

Annonce