Annonce
Øhavet

Brætspil i matematiktimen

Efterskoleelev Sarah Roy Vind skuler til de to dystende Go-spillere til venstre for hende. Når eleverne på Langeland Efterskole spiller brætspillet, er fokus ellers oftest på eget bræt.
  • Langelands Efterskole har indført et tusind år gammelt asiatisk brætspil i undervisningen, der skal nytænke matematikfaget for eleverne.

Rudkøbing: Et 4000 år gammelt asiatisk brætspil, der i udformningen minder om regulær skak, er på de fleste uddannelsesinstitutioner ikke noget, man forbinder med matematikfaget.

Det gør man til gengæld på Langeland Efterskole.

Her er Go, som spillet kaldes, på elevernes skoleskema 45 minutter om ugen som en del af matematikundervisningen.

- I Østen spiller alle det, unge som gamle. Det har faktisk været obligatorisk for krigere at være gode Go-spillere engang på grund af de taktiske og strategiske kompetencer, som spillet udfordrer, hvilket forhåbentlig også gør sig gældende blandt eleverne, fortæller matematiklærer på efterskolen Jakob Alexander Brahm, der også er ophavsmand til Go-tiltaget på Langelands Efterskole.

Matematiklærer på Langeland Efterskole Jakob Alexander Brahm dyster mod en elev i et spil Go. Eleverne er blevet bidt af spillet og konkurrerer ikke blot i matematiktimerne længere.

Logik og koncentration

Go, der udtales som rimende på sko og ikke på show, spilles på tomandshånd, og én gang om ugen samles hele efterskolens knap 70 elever i kantinen til Go-dyst.

- Det er et herregodt spil. Lidt som skak, men mere overskueligt. Jeg synes, det hjælper med at tænke logisk og koncentreret. Man skal kunne tænke nogle træk frem hele tiden, så på den måde styrker det også arbejdshukommelsen, fortæller efterskoleelev Virgil Bendixen rosende om spillet, der tydeligvis har gjort matematik en tand sjovere.

Han sidder i kantinen overfor Sarah Roy Vind, der også går på efterskolen.

På bordet imellem dem er der et Go-bræt, som de skiftevis sætter marmorsten på fra hver sin skål. Den ene med sorte sten, den anden med hvide.

- Vi laver jo også ligninger og klassisk matematik, men Go er især fedt, fordi man lærer at tænke logik på en anden måde, siger Sarah Roy Vind uden at fjerne sit fokus fra pladen, inden hun placerer den næste af sine hvide sten.

Og fokus er netop et af spillets klare kvaliteter, mener Jakob Alexander Brahm.

- Der er et dannende aspekt i at sidde dedikeret overfor sin modstander. Man bliver bedre til at holde fokus på én ting ad gangen. Desuden så handler spillet om at balancere, give plads til og respektere sin modstander, hvis man vil blive bedre til Go, siger han.

Brætspillet Go kan spilles på tre forskellige størrelser bræt. Eleverne er begyndt på de mindste, men flere af dem er blevet dygtige nok til de største bræt, der typisk gør spillet længere.
Annonce

Ny linje og nytænkning

Næste skoleår åbner Langeland Efterskole en spildesignlinje, og det er på den baggrund, at Jakob Alexander Brahm har fået godkendt Go-tiltaget.

- Jeg har længe kendt til og spillet Go, så jeg har nogle kompetencer og erfaringer med det. Samtidig vil ledelsen gerne have innovation på banen, og på den måde går Go godt i spænd som en del af matematik, siger han.

Annonce

En anden side af matematik

Det er svært at måle, hvorvidt eleverne forbedrer deres matematiske evner ved at spille Go, men Jakob Alexander Brahm er ikke den eneste matematiklærer, der er begejstret for det østlige input til matematiktimerne.

- Jeg er selv helt grøn i Go, men det virker på eleverne. Vi har jo nogle få elever, som bare er stået af på matematik. I de tilfælde er det nødvendigt med en anden indfaldsvinkel for at få dem tændte på faget igen, siger matematiklærer Torben Steendorph Petersen, der påpeger den strategiske del af spillet, som kan relateres til matematikfaget.

Forstander på efterskolen, Lone Holm Jensen, supplerer:

- Det er en god måde at få begejstret de elever, der er stået af. Så kan vi skridt for skridt italesætte, hvad det egentlig er, de er begejstrede for, som kan vise dem en anden side af matematik. Så betyder det egentlig ikke så meget med målbare resultater, for det er ikke så ligetil. Tanken er blot, at når eleverne spiller Go, så udvikles deres matematiske evner.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Langeland

Find din nisse i en grenstump

Faaborg-Midtfyn

Nu skal det være slut med trafikkaos og farlige situationer: Brugsforening og kommunen poster mange millioner i nyt vejforløb

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Sport For abonnenter

Navne fra Jyske Bank Arena - med Zachariassen i opvarmning,  imponeret Boldsen og Lemgos langfart

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne For abonnenter

Efter gaseksplosion: Knud Gether holder op med at tage sorgerne på forskud

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Faaborg-Midtfyn

Julestemningen sættes på prøve, når godsejeren og hans familie skal fælde juletræ

Sport For abonnenter

GOG fløj hen over fightende tyskere - Gidsel fandt det ekstra gear efter pausen

Svendborg

Snart kan turen til Drejø og Skarø vare længere: Forlænget rejsetid kan halvere Højestenes CO2-udslip

Annonce