Annonce
Navne

80 år: Verdensmand lægger nu kræfterne lokalt

Tidligere planteavlskonsulent og projektrådgiver, cand.agro. Olaf Havsteen-Mikkelsen, Borgnæsdal, Øsemarksvej 10, Ærøskøbing, fylder 80 år onsdag den 7. april.

Olaf Havsteen-Mikkelsen blev født i Helsingør og voksede op i Troense. Han blev cand.agro. fra planteavlslinien på Landbohøjskolen i 1969 og startede i FAO (verdens fødevare organisation) i Instituto Bilologico i Sao Paulo, Brasilien. I 1970 blev han Project Operations Officer ved FAO’s hovedkontor i Rom og kom til at arbejde med udviklingsprojekter i udviklingslandene.

Efter et års tid at have arbejdet som konsulent for ICI (International Chemical Industries) i København blev han ansat som planteavlskonsulent og sekretær for Ærø Landboforening. I sit første ægteskab fik han pigerne Henrietta og Cecilia, som fik deres første år i embedsboligen i Dunkær.

I 1984 sadlede han om og blev ansat i DANIDA i København for De Nordiske Andelsprojekter i Kenya og Tanzania, fungerede også som formand for landbrugssektorgruppen og skrev artikel i UDVIKLING om "Pesticider et nødvendigt onde".

I 1986 kom han til DARUDEC (Danish Rural Development Consultants) i København og blev senere udsendt af Kampsax til Kalimantan til et Verdensbank Transmigrations-projekt i Indonesien. Her var udfordringen at lokalisere egnede bopælsområder for folk fra det overbefolkede Java.

Folkekirkens Nødhjælp ansatte ham i 1990 som projektrådgiver i Etiopien i Kaffa-provinsen (kaffens oprindelsesland) i et Danida-finansieret miljøprojekt sammen med den lokale kirke - et af de mest vellykkede projekter i Østafrika, ifølge COWI consult.

Blandt andre landbrugsprojekter var et år for UNCDF/UNDP via Scanagri i den nordlige del af Etiopien på grænsen til Tigray, hvor der nu er en bekymrende konflikt.

For internationale Røde Kors var han med til at forbedre livsvilkårene i 2005 for de efterladte efter tsunami-katastrofen i Banda Aceh, Indonesien, hvor 150.000 mennesker omkom.

Hans sidste store opgave (2006-08) var at være landedelegat for Røde Kors i Etiopien og bistod der etiopisk Røde Kors i det dengang tredje befolkningsrigeste land i Afrika. Endelig var han konsulent for Carrotaid, Dansk NGO i Etiopien (2014).

Olaf prøver at følge det gode råd, at når man har kræfterne og overskuddet til det, har man en forpligtigelse til at bruge dem på andre end sig selv. I de sidste mange år har han bl.a. været medlem i forskellige foreninger på Ærø som Familielandbruget, Stokkeby Norlaug, Østersøkoret, Røde Kors, Folkedans, Provstiudvalget, og han er formand for lokalafdelingen af Foreningen Norden. Olaf sejler også med museumsvikingeskibet "Helge Ask" næsten hver sommer i indre danske farvande.

Han påskønner livet på Borgnæsdal på Ærø - nu på hel tid - med hustruen Mette, som han har været gift med siden 1990 og har børnene Gunnar, Gudrun og Einar med. Han glæder sig til at få besøg af alle sine børn og efterhånden syv børnebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Fynske dødsfald

Annonce