Annonce
Søsiden

Zar på folkeaktier: Svendborg-skonnert skal være byens skib i Helsingør

Den Svendborg-byggede Zar er sat på folkeaktier i Helsingør. Hvis projektet ikke lykkes, kommer Zar tilbage til Svendborg, oplyser Mikkel Synnestvedt fra Yachtbroker.  Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Hvis projekt ikke lykkes, kommer tremastskonnerten tilbage til Svendborg.

SVENDBORG: Den Svendborg-byggede tremastskonnert Zar er på vej til at blive byens skib - i Helsingør.

Som fortalt på Søsiden tidligere i år, er Zar udbudt til salg af sin ejer, rigmanden Henrik Frederiksen.

Skonnerten bygget som motorgalease på Ring-Andersen på Frederikø i 1942, har været til salg i flere år. Først var den prissat til omkring 13 mio kroner. Udbudsprisen på det 43 meter lange og meget velholdte sejlskib er dykket nogle gange. Lige nu lyder den på omkring seks mio. kroner.

Annonce

For at bevare dette stykke sejlende kulturarv i Helsingør har aktive frivillige indledt en kampagne med salg af folkeaktier. Initiativet udspringer fra Maritimt Værksted i Hal 16 på det tidligere værft i Helsingør. Formand for Hal 16 og museumsinspektør på Helsingørs værftsmuseum, Nicolai Juel Vædele:

- Salget af folkeaktier går godt. Vi mærker meget bevægelse. Vi har lige haft åbent skib med 75-100 besøgende om bord. Det var positivt.

Nicolai Juel Vædele oplyser, at der ved salget af folkeaktier til 500 kroner pr. styk er indkommet over 510.000 kr på godt to uger:

- Det synes jeg er meget flot. Det vidner om stærk, folkelig opbakning, siger en forventningsfuld Nicolai Juel Vædele.

Kampagnen kører fortsat for fulde sejl. Håbet er også at få byens erhvervsdrivende, kommunen og havnen til at bidrage med aktiekøb.

Skibets nuværende ejer har lovet at barbere en million kroner af salgssummen, hvis Zar bliver i Helsingør.

Kampagne-gruppen har forkøbsret på Zar indtil 1. juli. Efter denne dato kan Zar blive solgt til anden side, hvis en køber melder sig. Hvis ikke, fortsætter salg af folkeaktier.

Lykkes kampagnegruppens projekt, er det meningen, at Zar både skal pryde det voksende maritime miljø i Helsingør og kunne chartres på professionel basis til sejlads eller arrangementer langs kaj.

Zar udbydes gennem bureauet Yachtbroker på Frederiksø i Svendborg. Herfra oplyser indehaver Mikkel Synnestvedt, at to interessenter er inde i billedet vedr. overtagelse.

- Hvis projektet i Helsingør ikke bliver til noget, kommer Zar tilbage til Svendborg, siger Mikkel Synnestvedt.

Zar lå vinteren over i Svendborg, mens den sydfynske, mangeårige skipper Morten Elmbo passede godt på den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce