Annonce
Bagsiden

Yetien er måske en forhistorisk kæmpeabe

Uanset om yetien - eller den afskyelige snemand - findes i den virkelige verden, lever den i bedste velgående i vores kulturelle verden. For eksempel hedder en populær Skoda-model Yeti, den optræder i tegneserien "Tintin i Tibet" og i maj 2016 kom den afskyelige snemand for første gang på frimærke, da Kirgisistan udsendte disse to mærker med en af landets mest berømte legender, som det lokale postvæsen, Kyrgyz Express Post, skrev.
I Asien taler man om yetien og i USA om Bigfoot. Faktisk har der engang eksisteret et dyr, der kan have skabt historierne om en afskyelig snemand.

Den afskyelige snemand, Bigfoot, yeti eller Sasquatch.

Kær sagnomspunden menneskeabe har mange navne.

Mysteriet om kæmpestore abemænd, der huserer i Nordamerikas dybe skove og i de øde Himalaya-bjerge, og som ikke er blege for at angribe og bortføre mennesker, har længe fascineret og forfærdet voksne såvel som børn.

En af dem, der er blevet grebet af spændingen, er Theodor på 10 år. Han går til videnskab i Videnskabsklubben, som er et fritidstilbud til børn.

- Kunne det ikke være megafedt, hvis der har gået en fire meter høj menneskelignende abe rundt på Jorden for tusindvis af år siden?, spørger han Videnskab.dk.

Annonce

Kæmpeabe i bjergene

Jo, det vil mange nok synes. Blandt andre Lars Thomas, som er Danmarks eneste kryptozoolog. Det betyder, at han beskæftiger sig med fantastiske væsner, som, der ikke er bevis for, har eksisteret.

Han kan især fortælle om yetien eller den afskyelige snemand, som er den menneskeabe, der menes at leve i Himalaya.

For omkring 300.000 år siden har der nemlig eksisteret en kæmpeabe, som kan have været ophav til yeti-historien.

Dens navn er Gigantopithecus.

Annonce

Toenhalv gorilla

- Alene det, at den hedder noget med "gigant", vidner om dens størrelse. Man har fundet kindtænder og underkæber, der er dobbelt så store som en gorillas, så man mener, at den har været halvanden til to gange så stor som en hangorilla.

- Vi kan dog ikke vide det, for man har ikke fundet resten af skelettet, fortæller Lars Thomas, zoologisk konsulent i Centre for Fortean Zoology, til Videnskab.dk og fortsætter:

- Den har formentlig været beslægtet med en orangutang, så den har sikkert været rød eller rødbrun, og den kunne muligvis godt have set ud som folks beskrivelser af den afskyelige snemand.


Den har formentlig været beslægtet med en orangutang, så den har sikkert været rød eller rødbrun ...

Lars Thomas, kryptozoolog


De kæmpestore kindtænder fra Gigantopithecus blev for første gang fundet, da en tysk-hollandsk antropolog gik ind på et apotek i Hongkong i 1930’erne, hvor man solgte dem som drageknogler.

Annonce

En udbredt art?

Senere har man fundet flere fossiler af Gigantopithecus, men man har ikke fundet noget i Himalaya.

Til gengæld er der fundet mange levn, så det lader til at have været en udbredt art.

Derfor kan man sagtens forestille sig, at gigant-orangutangen er ophavs-abe til yeti-historierne, og at rygterne er rejst helt til Himalaya-bjergkæden, mener han.

- Der er intet i vejen for, at den store abe i Kina har levet længe nok til, at mennesker har set den og fortalt historien videre i flere generationer som folkeeventyr og legender, men det er også det nærmeste, man kommer yetien, siger Lars Thomas.

Annonce

Bigfoot uden fund

Til gengæld er det sværere at redegøre for fortællingen om Bigfoot, som er den nordamerikanske udgave af den afskyelige snemand.

- Det er slet ikke sikkert, at fundene i Kina og historien om Bigfoot har noget med hinanden at gøre, for i Nordamerika har man ikke fundet så meget som en stump af forhistoriske aber, selvom der er utallige grupper af folk, der påstår, at Bigfoot eksisterer, siger Lars Thomas og føjer til:

- Jeg tror desværre, at det for 99 procents vedkommende er fup og indbildning.

Bigfoot og den afskyelige snemand

Yetien eller den afskyelige snemand kalder man den menneskelignende abe, der menes at bo i Himalaya-bjergene.

I Europa har den været kendt siden 1832, og den anses for at være en myte.

Bigfoot eller Sasquatch menes at bo i skovene i det vestlige USA og Canada.

Navnet Bigfoot blev først brugt om det mystiske væsen fra 1958, da der blev skrevet en avisartikel om det.

Navnet Sasquatch opstod i 1930’ere hos en indiansk stamme, som hævdede at have stærke bånd til menneskeaben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce