Annonce
forside

Winnie er næsten blind: Førerhunden er min frihed

Salome er den sjette hund, som Winnie Vestergaard træner. - Det eneste, jeg ikke kan pga af mit synshandicap, er "tilretningen", når hunden skal afleveres til sin bruger. Så det er der andre, der tager sig af, forklarer hun. Foto: Robert Wengler

35-årige Winnie Vestergaard fra Gislev fik sin første førerhund, da hun var 24. Nu træner hun også førerhunde til andre blinde og svagtseende.

International Førerhundedag

Onsdag den 26. april bliver Den Internationale Førerhundedag markeret landet over.Førerhundebrugere landet over benytter blandt andet lejligheden til at besøge lokale folkeskoler og lignende for at fortælle om livet med synshandicap og førerhund.

Winnie Vestergaard lægger onsdag vejen forbi skolerne Ryslinge Friskole og Trunderup Friskole.

Når førerhunden har bøjle på, ser Winnie Vestergaard helst ikke, at forbipasserende tager kontakt til den uden at have fået lov. Det kan nemlig distrahere hunden. Foto: Robert Wengler

Gislev: Den et-årige labradorblanding, der lyder navnet Salome, har svært ved at holde bagpartiet i ro, når der kommer fremmede i huset på Stenhuggervej i Gislev. Den er stadig kun en hvalp, og den barnlige begejstring er svær at lægge låg på. Og så er den stadig i starten af sin træning. I fremtiden kommer den formentlig til at udgøre en fremragende førerhund for en blind eller svagtseende et sted i Danmark.

- Labradorerne er de nemmeste at finde førerhunde iblandt, men vi har også en enkelt kongepuddel, farvede schæfere, hvide schæfere og en masse labradorblandinger gående i Brugernes Førerhundeordning, fortæller Winnie Vestergaard, der selv er synshandicappet og førerhundeinstruktør.

Winnie Vestergaard opdagede allerede i børnehaveklassealderen, at hun var synshandicappet. Hun lider af det, man i daglig tale kalder kalkpletter på nethinden, og langsomt har hun mistet mere og mere af synet. I dag har hun 0-1 procent af synet tilbage.

Som 24-årig fik hun sin første førerhund, og siden er hundene kommet til at fylde det meste af Winnies liv. Nu opdrætter hun nemlig hvide schæfere som hobby og er førerhundeinstruktør inden for Brugernes Førerhundeordning.

Winnie Vestergaard mistede først store dele af sit syn i løbet af teenageårene, så hun ved godt, hvordan et hus, en rose eller en bil ser ud. - På den måde har jeg nogle referencer, når folk i dag fortæller mig, hvordan ting ser ud, forklarer hun. I dag har hun mellem 0-1 procent af synet tilbage.

En sjette sans

Winnie Vestergaard er oprindeligt uddannet dyrepasser men måtte opgive karrieren, da synshandicappet blev for stort. De hvide schæfere tager hun på udstilling med, hyrder får med, og er der nogle af hundene, hun fornemmer kan blive gode førerhunde, så bliver de udvalgt og trænet.

- Jeg kan ikke sige præcis, hvad jeg går efter. Det er en sjette sans. Man kan ikke vide, hvordan de bliver, når de kun er otte uger. Jeg har lige måttet kassere én, fordi den blev for stor, så kan man ikke nemt have den med i taxaer og så videre. Men det er første gang, det er sket, siger hun.

At hun startede som hundetræner i første omgang var lidt af et tilfælde. Egentlig var det meningen, at hun blot skulle passe den første hund, til den var stor nok. Men hun begyndte så småt at træne den, og det gik så godt, at hun fik lov til at fortsætte. Hun har nu trænet fem hunde til førerhundebrugere inden for Dansk Førerhunde Ordning, Salome er den sjette.

Hvor lang tid træningen tager, varierer mellem fire og syv måneder.

- Men jeg plejer at lave sjov med, at når jeg kan gå igennem Odense uden at komme hjem med buler, så er den ved at være klar.

Salome er den sjette hund, som Winnie Vestergaard træner. - Det eneste, jeg ikke kan pga af mit synshandicap, er "tilretningen", når hunden skal afleveres til sin bruger. Så det er der andre, der tager sig af, forklarer hun. Foto: Robert Wengler
Annonce

Venter på egen førerhund

Pt. har Winnie Vestergaard ikke sin egen private førerhund. Den, hun havde, fik ikke nok udfordringer i Gislev, så den er kommet til Aarhus. Det er nemlig vigtigt, at flere faktorer spiller sammen.

- Hunden og dens bruger skal passe sammen størrelsesmæssigt, sindsmæssigt og også tempomæssigt.

Hun venter lige nu på, at hendes kommende førerhund bliver klar til oplæring.

- Man bliver dybt afhængig af at have en førerhund. Den er min frihed. Førerhunden gør, at jeg ikke er afhængig af at skulle have min kæreste eller veninde med, når jeg skal i byen. I mit tilfælde vil jeg sige, at førerhunden fjerner 90 procent af mit handicap. Den gør, at jeg kan færdes, hvor jeg vil, siger hun.

En førerhund kan hjælpe den synshandicappede med at finde trapper, døre, fodgængerfelter, vej til højre, vej til venstre osv.

- Men den kan ikke se sig for, inden vi går over vejen. Og så har den ikke indbygget gps, desværre, griner Winnie Vestergaard.

Winnie Vestergaard mistede først store dele af sit syn i løbet af teenageårene, så hun ved godt, hvordan et hus, en rose eller en bil ser ud. - På den måde har jeg nogle referencer, når folk i dag fortæller mig, hvordan ting ser ud, forklarer hun. I dag har hun mellem 0-1 procent af synet tilbage.
Annonce

Fører- og familiehund

Selvom førerhundene er et hjælpemiddel, er de også meget mere end det.

- Man hører jo også, at fx politihunde får et helt specielt bånd til deres ejere. Her kan vi måske lige lægge ti procent oveni, for vi lægger hele vores færden og al vores tiltro over på dem, når vi er ude, siger hun.

Og når ikke den har sin førerhundebøjle på, så er den en familiehund ligesom alle andre.

Selvom Winnie Vestergaard får et tæt forhold til de hunde, hun træner, så har hun intet problem med at skulle give dem videre til andre.

- Jeg ved, hvilken kærlighed, hundene vil blive mødt med. Jeg har lavet deres bedste ven og deres bedste hjælpemiddel, siger hun.

Salome er en labradorblanding og bliver forhåbentlig en rigtig god førerhund. Foto: Robert Wengler
Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Kultursammenstød mellem København og Svendborg: Radio Diablo på vej ud af Radio Loud

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Store mængder af mønter, skibsnagler og våben fra vikingetiden fundet på Ærø: - Det er helt exceptionelt!

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis: Der skal mere lys over Holmegaard-sagen - og det kommer der nu

Sport

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Sport

Gammel mesterklub prøver igen: B1909 hiver eks-divisionsspiller ind i manegen - Svendborg-Oure vandt topkamp

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Kultur

Fotoreportage: Sådan mærker syv færinger Færøernes forandring

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Svendborg

Imam fra Svendborg ønsker sharialov og islamisk stat: Borgmester Bo Hansen fordømmer hans udtalelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Gigantisk solcellepark er på vej: Kan producere grøn strøm til 31.000 husstande

Kultur

Publikum bar berørt stjerne: MØ’s eneste koncert i 2021 bød på nyt verdenshit og ”Fisse i dit fjæs”

Annonce