Annonce
Debat

Weekendklumme: Hold masken

Karsten Hermansen. Arkivfoto.

Lørdag aften skulle der have været maskegudstjeneste i Bregninge Kirke. Den blev paradoksalt nok aflyst, fordi vi som bekendt befinder os midt i en coronatid med maskepåbud i alle offentlige sammenhænge! Ikke mindst brillebrugere ser frem til at kunne smide masken og slippe for duggede glas; men for alle gælder det, at det kan være svært at aflæse sine medmennesker, når et mundbind skjuler hele underansigtet. Bliver en lidt skarp udtalelse fulgt af et underfundigt eller forsonende smil, eller er det dødelig alvor? Det fortoner sig ofte i uvished, og det forstyrrer kommunikationen.

Men når vi en dag smider masken, hvad ser vi så? Ser vi den anden, som han/hun er, eller ser vi blot endnu en maske? Det er et meget vanskeligt spørgsmål at besvare. Kasper Holtens iscenesættelse af Carl Nielsens opera ”Maskarade” gav for godt ti år siden en overraskende kommentar til spørgsmålet. Historien, som oprindeligt blev skrevet af Ludvig Holberg, handler om den unge Leander og hans tjener Henrik. De to har været til maskerade, og Leanders far, Jeronimus, er oprørt over de unge menneskers løsslupne liv, ikke mindst fordi Leander på maskeraden har forelsket sig i en pige, selvom hans far allerede har aftalt med hr. Leonard, at Leander skal giftes med hr. Leonards datter. Den gamle, vrantne Jeronimus ser ingen udvej for selv at undersøge sædernes forfald på maskeraden. Det kommer der meget sjov og pinlighed ud af, men til alt held ender det godt, for Leander har lige præcis forelsket sig i hr. Leonards datter. Alle planer og aftaler kan altså overholdes, men undervejs er mangt og meget afsløret. Maskerne er faldet, og den pointe understreger Kasper Holten ved at lade alle de medvirkende gå med masker i hverdagssituationen, men lade dem smide maskerne, når de går ind til maskeraden! Er det den omvendte verden – eller er det snarere et meget godt billede på virkeligheden?

Karen Blixen er inde på samme spor, da hun i en af sine syv fantastiske fortællinger ”Syndfloden over Norderney” lader fire personer strande på et høloft i Frisland en mørk og stormfuld nat i året 1835. De begynder at fortælle hinanden historier, men ingen fortæller den hele sandhed om sig selv. ”Ikke på dit ansigt, men på din maske skal jeg kende dig,” siger den ene af personerne, en kardinal, og åbner for en diskussion af, hvad der er sandhed, og hvad der er løgn.

Annonce

I en positiv version forsøger vi at holde masken, fordi vi gerne vil give plads til vores omgivelser.

Karsten Hermansen

Vi går alle rundt med masker, og det er bag dem, vi er kendt, kan man altså konkludere. I en mildere fortolkning handler det om, at vi alle sammen spiller forskellige roller i forskellige situationer. Forventningerne er ikke de samme i familien, på arbejdspladsen, i vennekredsen og hvor man ellers opholder sig. Det er et uundgåeligt dilemma, men gør det os uærlige, at vi ikke kan være præcis ens i alle sammenhænge?

Den omtalte maskegudstjeneste i Bregninge Kirke har i godt ti år været en del af de vestærøske masketraditioner i tiden omkring Hellig tre Konger. De udklædte går fra hus til hus og lader ikke masken falde. Det benyttede forfatteren Michael Larsen sig af, da han skrev sin krimi ”Mordet på øen”. Han lod en udklædt slå et menneske ihjel Hellig tre Kongers-aften på Vestærø. Michael Larsen benyttede den negative side af forklædningen og skjulte gerningsmanden. Man så kun masken.

Men i en positiv version forsøger vi at holde masken, fordi vi gerne vil give plads til vores omgivelser. Hvem har ikke prøvet at høre de samme historier igen og igen uden at afbryde fortælleren? Hvem kender ikke til at undlade et stærkt modargument for fredens skyld? Hvem har ikke prøvet at anerkende noget, som måske ikke helt fortjente det? Er det at lyve, eller er det udtryk for åbenhed og rummelighed? Jeg mener så afgjort det sidste. Det viser medfølelse og giver andre muligheden for at blomstre. Det er en god egenskab at tage med sig ind i 2022. Godt nytår!

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Læserbrev: Gul mig her og grøn mig der

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce