Annonce
Debat

Weekendklumme: Det er ikke let at være mig

Ib Monrad. Privatfoto.

Hvis man møder et væsen og spørger, ”hvem er du,” og væsenet svarer, ”jeg er mig”, ved man, at man har med et menneske at gøre.

Alle de identitetspolitiske agendaer, der florerer i tiden kunne tyde på, at det i øjeblikket ikke er så nemt bare at sige: ”Jeg er mig”. Vi ved fra filosofien, psykologien, religionen, biologien og hjerneforskningen, at vi bliver os selv gennem en refleksiv proces, hvor det sansende individ gentagende gange møder noget eller nogen uden for sig, og gennem den afstedkomne refleksion finder og genfinder sig selv.

Der er jo noget grundlæggende smukt i, at det enkelte kun kan gro i en fælles have. At det singulære kun kan ses på det almenes baggrund.

Ib Monrad Hansen

Det mellemmenneskelige - uden for jeg'et - kalder kristendommen ”næsten” og filosofien og psykologien ”den anden”. Vi kan altså ikke grave en indre kerne frem alene ved at kigge indad. Kernen er der, men under konstant genskabelse ved at kigge ud. Det er på en eller anden måde, når verden og det enkelte menneske med sin helt unikke erindringshistorie mødes, at vi hver især bliver til. Og det er denne ret til egenhændigt at mærke og forstå verden, vi ikke bare nægter, men slet og ret ikke magter at give fra os. Det er også, når denne ret bliver taget fra os, af en hvilken som helst magt, der mener at have patent på universel bevidsthed, at vi bliver afstumpede, umyndige, umenneskelige og syge.

Annonce

Det, at der er en masse ligheder i disse individualiseringsprocesser, kan aldrig udslette det lille aber dabei, at vi kun kan blive til på hver vores måde. Vi går den samme proces igennem, men vores udsyn til verden er forskelligt, for øjet der ser, og det vi ser, reflekteres på en forskellig erindrings- og erfaringsbaggrund.

Det betyder ikke, at vi ikke kan blive midlertidigt enige, at vi ikke, som man siger, kan have det samme syn på tingene. Heldigvis! Det er dødsens nødvendigt. Vi kan bare ikke tvinges til det.

Der er jo noget grundlæggende smukt i, at det enkelte kun kan gro i en fælles have. At det singulære kun kan ses på det almenes baggrund. At den evindelige politiserede kamp mellem individ og fællesskab på en måde er uafgjort på forhånd, da ingen af delene kan eksistere uden hinanden.

Når man sådan går rundt i fælleskabshaven og føler sig som mig, eller måske netop ikke gør det, er det klart, at havens beskaffenhed er ret afgørende for, hvor og hvordan man finder sig selv. Er haven under omlægning og ekspansion, vil man ofte befinde sig på ukendt terræn og er derfor udfordret i bestræbelsen på at få hold på de andre, tingene og sig selv.

Jeg er en del af en række fælleskaber, ingen af dem er harmoniske. Hvordan skulle jeg så være det? Hvis jeg prøver at vende ryggen til dem og al deres larm, forsvinder jeg langsomt. Hvis jeg prøver at harmonisere og overskue dem, forsvinder jeg også i bestræbelsen på at bygge bro over alt. I den ene yderlighed bliver man en negativ tomhed til verdens fylde. I den anden yderlighed til en evigt omvandrende omstillingsparat pleaser, der søger evig orden i noget, der vokser vildt.

Hvor er Aristoteles’ gyldne middelvej? Det var nemlig ham, den gamle græske svinger, der opfandt det begreb, vi alle tager i munden, når vi prøver at finde fælles sund fornuft. Måske ligger den i at forstå, at den verden, du skabes i og med, har flere niveauer. Fra den helt personlige og intime indre genkendelse af egne følelser og tankebaner, over den nære familie og omgangskreds, til naboer og bekendte, til lokalsamfund, til nationale eller kulturelle og sproglige fællesskaber, helt ud til det globale menneskehedsfællesskab og til livsfælleskabet med alt andet levende.

Vi er indlejrede i en sådan Pandoras æske af livsverdener, der både fanger og befrier os som mennesker.

Det er ikke let at være mig, men vi må lære at leve med det.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Spodsbjerg i opråb: - Der kommer en skolebus meget tidligt om morgen og en igen sidst på eftermiddagen, og det er det

Sport For abonnenter

Navne fra Rise Sparkasse Arena: Altmuligmanden Niels

Ærø

Uhyggelige græskar skåret i Marstals gågade: - De voksne er meget engagerede

Sport

Fem på stribe for Rabbits

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce