Annonce
Livsstil

Vraget præsidentkandidat er blevet strikkemode-ikon

Billedet af Bernie Sanders iført praktisk jakke og strikvanter er blevet et meme. Han er blandt andet blevet placeret i det berømte fotografi ”Lunch atop a Skyscraper” i Edward Hoppers maleri ”The Night Hawks” og i Leonardo da Vincis vægmaleri af ”Den sidste nadver”. Foto: Brendan Smialowski / AFP/Scanpix)
Et stykke strik på tv får det gerne til at krible i strikkefingre overalt i verden. Senest har demokraten Bernie Sanders gjort et par uldne vanter populære.
Annonce

Den fravalgte præsidentkandidat Bernie Sanders satte ild under strikkemodeverdenen med et par lune vanter, da han som en god taber gik til Joe Bidens indsættelse.

Sanders fik vanterne i gave af en 42-årig skolelærer fra Vermont, Jen Ellis, tilbage i 2016. Han har jævnligt haft vanterne på under valgkampen, men interessen eksploderede, da han troppede iført dem og en praktisk vinterjakke mellem de noble, skræddersyede jakker ved den amerikanske højtidelighed.

Kort efter indsættelsen måtte Jen Ellis meddele på Twitter, at hun ikke havde flere vanter at sælge af, og samtidig begyndte strikkeopskrifter på vanterne at florere på nettet. Dermed blev Sanders aktør på strikkemodescenen, som det ellers mest er prinsesser og tv-, film- og sportsstjerner, der optræder på.

Annonce

Royale svøb og huer

Da kronprinesse Mary bar den nyfødte prins Christian hjem i 2005, svøbte hun ham i et hulmønstret sjal, der stammer fra Shetlandsøerne og har været kendt siden 1800-tallet.

Svøbet fik nu navnet ”Det hele kongerige” eller blot ”Mary-svøbet,” og tusinder af danske strikkere har delt billeder af deres egne versioner af det på de sociale medier.

Senere gjorde kronprinsessen også en hue med diagonalt strukturmønster og en stor pelskvast kendt som ”Mary-huen”, da hun blev fotograferet med den på en skiferie.

Annonce

Dianas sorte får

Et andet royalt stykke strik genfandt sin popularitet, da tv-serien ”The Crown”, som følger den engelske kongefamilie, nåede til Lady Dianas indtræden i familien. Den røde sweater med en masse hvide og et enkelt sort får vakte allerede opsigt, da prinsesse Diana bar den i 1983.

Efter gensynet på skærmen er det blevet umuligt for forhandleren, Rowing Blazers, som sælger sweateren for 2210 danske kroner, at følge med, og opskriften er blevet genudgivet. Opskriften fås gratis på engelsk med en opfordring om at donere penge til læger uden grænser.

”The Crown” har gjort ”The Black Sheep Sweater” så populær, at forhandleren, Rowing Blazers, er løbet tør. Den kan dog stadig forudbestilles.

Man behøver dog ikke være royal for at starte en strikketrend. Det er ret almindeligt at se tv, mens man strikker, og det er åbenbart også ret typisk at lade sig inspirere af det, man ser på skærmen.

Michèle Bellaiche har gjort flere uldne kreationer berømte blot ved at tage dem på, når hun siger godaften eller godmorgen til Danmark, og Bonderøven skaber ikke kun inspiration for landbrugsromantikere, men også for sweaterstrikkere.

Skuespillere kan også være med: Trine Dyrholm gjorde en grå poncho kendt som Arvingen”, da hun bar den i tv-serien af næsten samme navn, og Jeff Bridges’ afslappede cardigan i The Big Lebowski er kendt og elsket som The Dude sweater”.

"The Dude Sweater, som Jefff Bridges potrygende karakter i The Big Lebowsik havde på, var del af udstillingen Hollywood Costume exhibit sammen med kostumer fra blandt andet Indiana Jones og Hunger Games.

Det meste tv-strik vækker blot glæde, men Sofie Gråbøls første sweater i ”Forbrydelsen” endte i retten. Sammen med serien opnåede sweateren international popularitet, og det væltede ind med bestillinger hos den færøske designduo Gudrun & Gudrun. De færøske designere, som oprindeligt kaldte sweateren det færøske ord for ”håb”, solgte kun sweateren i færdigstrikket version, og de ville ikke acceptere, at Lene Langballe, indehaver af Stof og Sy i Skanderborg, lavede en opskrift på sweateren og solgte den i butikken.

Selvom Lene Langballe åbent erkendte, at designet var kopieret fra tv, fik hun medhold i retten, som ikke vurderede, at Gudrun & Gudruns design var originalt nok til at kunne nyde ophavsretsbeskyttelse. Sweateren er stadig populær og er til salg for 2875 kroner hos Gudrun og Gudrun, og der er udkommet flere opskrifter på både dansk og engelsk.

Annonce

Vanter med genbrug

Allerede nu er der udgivet mindst to strikkeopskrifter på Bernie Sanders’ vanter, men det vil næppe føre til en retssag. De vanter, han bar under indsættelsen, er nemlig ikke strikket fra nye, de er syet af en gammel sweater og foret med stof udvundet af brugte plasticflasker - helt i den klimabekymrede demokrats ånd.

Bernie Sanders’ vanter er syet af en lasseret striksweater, men flere har tegnet mønsteret af og udgivet opskrifter på, hvordan man kan strikke dem fra bunden Foto: Jonathan Ernst-Pool/Getty Images/AFP /Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce