Annonce
Navne

Vintapperstrædes italienske madmand: Italiensk mad er simpelt og ærligt, ikke pizza med ananas og oksekød

Marco Avolio Terenzi ejer restauranten Marcantonio i Vintapperstræde i Odense. Under coronanedlukningen har tanken om at genoptage kundekontakten, maden, smagene og duftene i restauranten holdt ham kørende. Foto: Jon Bøge Gehlert.
Morfaren var vinbonde og landmand, og moren vågede over de simrende gryder i barndomshjemmet i Rom. Som ejer af restauranten Marcantonio ønsker Marco Terenzi at bringe klassiske italienske retter til Odense.

Når man taler med Marco Avolio Terenzi, er man ikke i tvivl om, at man sidder over for en passioneret mand med italienske rødder.

Sætninger indledes med sí, sí, sí og allora (italiensk fyldord for altså eller så), og restaurant bliver til ristorante. Skuldrene løftes op, mens hænderne gestikulerer med håndfladerne vendt opad.

Og så kommer beskrivelsen af hans passion: Mad. Det er ikke så meget de præcise ord, der indrammer passionen, det er mere mængden af ord, de store smil og de lukkede øjne, når han beskriver de klassiske italienske retter.

Annonce

- Det har altid været mit mål at fortælle danskerne, hvad rigtig italiensk mad er. Det er ikke pizza med ananas og oksekød. Italiensk mad er simpelt og ærligt med gode råvarer, ikke bare de billigste. Det er gammeldags retter lavet fra bunden, som jeg har lært fra mine bedsteforældre. Hver region i Italien har sin egen madkultur og traditionelle retter, og det er meget mere end lasagne, pizza og spaghetti bolognese.

Marcos livretter

  1. Jeg elsker fisk. En god dorade. Skær den over på midten. Citron, rosmarin, hvidløg, salt og peber. I ovnen på 200 grader i 20 minutter. Skær kartofler tynde sammen med lidt kapers og tomater, lidt persille og basilikum – ahh, fantastisk mad!
  2. Spaghetti med venusmuslinger. Meget simpelt. Olie, hvidløg, persille og muslinger. Det er bare det.
  3. Artiskokker, de er fantastiske. Som de laves i Rom. De skal presses, salt og peber på, dybstegt, sådan. Eller blandet med pasta og salsiccia-pølse, det er super godt.

48-årige Marco Terenzi ejer på fjerde år den italienske restaurant Marcantonio i Vintapperstræde og den relativt nyåbnede Marcantonio Take-Away på Læssøegade sammen med sin kompagnon Antonio Restino.

Han kom til Danmark som 22-årig efter at have forelsket sig i en dansk pige, og hurtigt fik han arbejde på den hedengangne Ristorante La Stazione i banegårdscentret, først som opvasker, siden i køkkenet.

- Jeg er vokset op i en familie med en stor madkultur. Min mor var husmor og styrede køkkenet, og min morfar var landmand. Han producerede vin og havde et lille stykke land med grøntsager. Alt var friskt og dejligt, tomaterne var som at spise et stykke kød, så meget smag var der i dem.

Iskold limoncello

Marco Terenzi er født og opvokset i Rom og læste arkitektur, inden kærligheden trak ham til Danmark. Her blev det passionen for mad, som han gjorde til en levevej. Han ejede sin første restaurant som 24-årig, Al Dente på Mageløs, og siden har fulgt arbejde i både køkkener og "på gulvet" i en række restauranter, heriblandt en kort afstikker til hjemlandet.

- Som tjener oplevede jeg at snakke mere med gæsterne. En ny verden åbnede sig. Jeg kunne virkelig godt lide kontakten med gæsterne, man snakkede, fortalte historier - og dengang var mit danske endnu værre.

Han kan ikke forestille sig et andet og bedre arbejde end i restaurationsbranchen.

- De steder, jeg har været - også her på Marcantonio - har jeg altid prøvet at lave en italiensk stemning. Vi snakker højt, tager gas på dem, der er lidt generte, får et par gode glas vin og limoncello, iskold, efter maden. Jeg elsker den stemning og at give den stemning videre til mine kunder. Jeg elsker at være sammen med mennesker.

- Jeg er meget nysgerrig på andre madkulturer, ikke kun den italienske. Jeg elsker også de traditionelle danske retter. En god flæskesteg - fantastisk - frikadeller med kartofler og brun sovs, stegt flæsk med persillesovs, siger Marco Terenzi. Foto: Jon Bøge Gehlert
Annonce

En pande og pasta

Men så kom coronapandemien og nedlukningen og satte en brat stopper for livet i restauranten i Vintapperstræde. Gaskomfuret med ni blus er slukket. De store gryder og stegepanderne står stablet. Det massive skærebræt er renskuret, og fem-liters dunken med olivenolie står ubenyttet på en hylde i køkkenet (interviewet blev lavet 14. april og dermed inden aftalen om yderligere genåbning 15. april, red.).

Marco Terenzi ser frem til at kunne åbne igen.

- Endelig! Det er ikke svært at blive klar igen. Det er bare frem med en pande og noget pasta. Men personalet ... Vi var nødt til at skære ned, så problemet nu er at finde personale. Men vi skal nok finde ud af det.

Hjælpepakkerne har hjulpet restauranten gennem nedlukningen, og Marco Terenzi tror på, at kunderne kommer igen, når dørene åbnes ud mod Vintapperstræde.

- Jeg savner virkelig kontakten med kunderne, sætte sig ned, snakke lidt, fortælle lidt historier.

- Da vi åbnede igen i maj (efter den første nedlukning sidste år, red.), var folk var så glade. De kom tilbage, de ringede til os under nedlukningen, de var bekymrede for os. Vi har virkelig gode kunder.

Blå bog

Marco Avolio Terenzi. Ejer den italienske Marcantonio Trattoria Pizzeria i Vintapperstræde og Marcantonio Take-Away på Læssøegade sammen med sin kompagnon Antonio Restino.

Kom til Danmark og Odense som 22-årig efter at være født og opvokset i Rom, Italien.

Har arbejdet på en række tidligere restauranter i byen. Hans første job i Danmark var som avisbud for Fyens Stiftstidende.

48 år og har tre børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce