Annonce
Svendborg

Vindmøller ved Broholm eller atomkraftreaktorer

Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Læserbrev: Efter ugers tsunami af læserbreve om vindbøllerne på Broholm undrer det mig, at et relevant alternativ til disse – for de fleste uønskede – energiforsyninger ikke er blevet et led i debatten.

Det kan skyldes, at flere af mine læserbreve omhandlende kernekraft baseret på moderne atomkraftreaktorer med grundstoffet Thorium som energikilde, i stedet for det i befolkningen forhadte og frygtede Uran, er blevet afvist af læserbrev-redaktionen, der bortcensurerer de debatindlæg, der ikke har lokalt indhold, og ekspederer mine indlæg videre til Fyns Amts Avis’ tillæg Danmarks, debatsider opinion's redaktørs papirkurv.

Det er derfor, at jeg prøver at give debatten om atomkraft eller ej et lokalt tilsnit ved at foreslå, at man øjeblikkelig standser planerne om opførelse af de store vindmøller ved Broholm, og undersøger, om de ikke i en overskuelig fremtid vil kunne erstattes af en af de thoriumreaktorer, som er på tegnebrættet, og som blandt andet af de danske forskerhold ”Seaborg Technologies” og ”Copenhagen Atomics” er tæt på at få sat i produktion i Syd Korea, og forventes at blive prøvekørt om et par år.


Mon regeringens tøven med at få gang i klimaforhandlingerne kan skyldes, at man forventer, at der kommer en teknisk løsning på at reducere CO2-udslippet før 2030

Søren Nielsen


Efter planerne kan sådanne reaktorer fabriksfremstilles på samlebånd og levere rigeligt, billigt CO2-fri elektricitet, der er mindst lige så grøn, som både vind og sol.

En sådan reaktor er fysisk på størrelse med en 20-fods container, og kan graves ned, så de ikke har en utilsigtet skadelig virkning på omgivelserne.

Desværre har kernekraft, baseret på Uran, givet atomkraft anledning til en stor misforstået frygt i befolkningen, der forveksler det med den nyere tekniske landvinding med moderne kernekraftreaktorer baseret på Thorium, der hverken har det samme problem med affald, og som ikke kan anvendes til fremstilling af atomvåben.

Mon regeringens tøven med at få gang i klimaforhandlingerne kan skyldes, at man forventer, at der kommer en teknisk løsning på at reducere CO2-udslippet før 2030.

Thoriumreaktorer kunne blive denne løsning, men det kræver, at Folketinget ophæver beslutningen fra 1985, om at kernekraft ikke skal indgå i Danmarks energiforsyning.

En ny industri med fremstilling på samlebånd af thoriumreaktorer kunne foregå på Lindøværftet og blive en ny eksportsucces.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Restauratør skuffet over banker: - De burde støtte os, som de selv har fået støtte

Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce