Annonce
Svendborg

Vindmølledebatten: Don Quixote og mega-vindmøllerne

Flemming Larsen, V. Skerninger, er ikke tilhænger af store vindmøller i landområderne. Privatfoto
Annonce

Læserbrev: Et rødt flertal i Svendborg byråd ser ud til at ville give en godsejer fra Slagelse lov til at opstille et antal kæmpestore vindmøller ved godset Broholm mellem Oure og Hesselager. Som led i den grønne omstilling.

Byrådets beslutning må formodes at hvile på et grundlag af grøn ansvarlighed. Altså at Svendborg Kommune vil bidrage til den vedtagne omstilling ved at opstille vindmøller til lands.

Til gavn for en sjællandsk godsejer og til gene for de mennesker, der bor i et af de områder, som er udpeget af kommunen.

Men kommunen kan udvise grøn ansvarlighed på mange måder. Der er et helt tag-selv-bord af muligheder, som er til glæde og ikke ulempe for borgerne: lagring af energi, krav til isolering af huse, vindmøller til havs, solenergi, lademuligheder for el-biler etc.

Der produceres allerede nu så meget vindmøllestrøm, at en del går tabt, fordi vi ofte ikke kan nå at anvende det, når det blæser mere end 10 m/s. Især ikke om natten. Og når der er overproduktion og møllerne stå stille, er det en yderst dårlig forretning, for så skal godsejeren fra Slagelse kompenseres - af Svendborg Kommune.

Jeg har i 20 år været beskæftiget fuldtids med grøn energi og er det stadig. Primært med havvindmøller.

Min arbejdsplads ligger i centrum af Berlin, og jeg kører hver uge til og fra den tyske hovedstad i bil. Andre transportmuligheder er i mit tilfælde urealistiske. Derfor slider jeg biler op og har netop investeret i en ny.

Så blev det vel en el-bil ? Nej, det det gjorde det ikke. Det er nemlig urealistisk at køre arbejdsrelateret kørsel på så lang en tur i en el-bil. Der er slet ikke ladestandere nok. Der skal 3-4 ladestandere til pr. benzin/dieselstander for at få et effektivt og velfungerende el-ladenet.

Og så mange er der ikke tilnærmelsesvis i dag.

Så her er et gratis råd til borgmesteren og hans flertal: invester i ladestandere! Det redder selvfølgelig ikke min rejse til Berlin, men tænk et signal du ville sende til kommunens borgere.

Her kan det virkelig betale sig at købe en el-bil . Grønt og positivt og ingen sure miner fra de mennesker, som med dine planer bliver udsat for sundhedsskadelig støj, får deres ejendomme devalueret, og deres fremtid gjort usikker.

VVM-rapporten fra Broholm-møllerne, som Vestas og Siemens sammen med to andre firmaer har udfærdiget, er meget grundig. Men afsnittet om lavfrekvent støj er faktuelt forkert. Man ved i dag, at lavfrekvent støj mærkes meget længere borte end beskrevet i rapporten og er et problem for beboere i op til 1000-1500 meters afstand fra møllerne. I Tyskland er der derfor indført et minimum på 1000 meter mellem beboelse og vindmøller. Og enkelte delstater stiller slet ikke landvindmøller op.

Jeg er en af de “hysteriske” og bange borgere, der bor i et af de af kommunen udpegede områder for mulig opstilling af mega-vindmøller.

Jeg føler mig dog lidt som Don Quixote (og borgerne ved Thisted, Tåsinge og Næstved) i en allerede tabt kamp.


Jeg føler mig dog lidt som Don Quixote (og borgerne ved Thisted, Tåsinge og Næstved) i en allerede tabt kamp.


Håbet lever dog stadig – og er grønt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Sprængte hus i luften med et kilo sprængstof: Politiet ved ikke, hvor det kom fra

Ærø For abonnenter

Teknik- og Miljødirektør: Det er ikke kommunens ansvar at skaffe vand til borgere i Lebymark

Ærø For abonnenter

Formand for Søby Vandværk: Kommunen har det overordnede ansvar for adgang til rent vand

Annonce