Annonce
Svendborg

Vindmølledebatten: Davids kamp mod Goliat

Visualisering af vindmøller ved Broholm. Tegning: Mogens Leth
Annonce

Læserbrev: Davids kamp mod Goliat – sådan føles det, når man skal kæmpe mod opstilling af tre mega-vindmøller ved Broholm.

Os, de berørte naboer og andre med sund fornuft, skal sætte os ind i omfattende lovtekster, naturspørgsmål, flora og fauna, regler og specifikationer både fra ind og udlandet. Alt dette for at kunne stille kritiske spørgsmål til den VVM-rapport, miljøkonsekvent rapport og andet materiale som invester har udarbejdet til kommunen.

Bliver vi hørt, når vi finder fejl og mangler? Eller er kommunens byråd så forhippet på at sætte to streger under deres CO2-regnskab, at ingen fejl er store nok? Hvor mange fejl i VVM-rapporten, dispensationer og kommuneplansændringer og ikke mindst undersøgelser af negativ påvirkning både af natur og folks helbred skal der til, før byrådet vågner op? Vil byrådet overhovedet lytte til vores fund og bekymringer? Man kan godt få fornemmelsen, at vi er et irritationsmoment, når vi gang på gang stiller spørgsmål til deres møder, kræver at de er forberedte og kan forklare deres til tider fejlforståede argumenter.

Hvad skal der til for at de enkelte i byrådet ser, at det er borgerne og naturen, der betaler prisen for, at en kapitalstærk invester kold og kynisk opstiller kæmpe vindmøller langt fra egen bopæl? Mens vi får beskeden; ”du må tage én for holdet”? Hvor mange er egentlig villige til selv at have disse industrianlæg som naboer – hvis man tænker sig om?

Man bliver desperat og opgivende, når man i avisen fra 12. oktober kan læse om selvsamme Lars Kronshage – hvordan han og Næstved Kommune har tromlet opstilling af vindturbiner igennem ved bl.a Saltø Gods. Det er skræmmende at læse – hvordan vores situation er en tro kopi af deres kamp. Hvordan borgerne bliver involveret mindst muligt – at naboer ikke bliver hørt, og alle argumenter bliver skudt ned af ”vindmøllemafiaen”.

Det virker som om, alt er aftalt i forvejen. Selv Næstveds borgmester Carsten Rasmussens udtalelse kunne lige så godt være udtalt af Bo Hansen. Mon de har været på samme kursus?!

Det er skræmmende, at i et land som Danmark, hvor vi normalt dyrker forsigtighedsprincippet på mange parametre omkring bivirkninger af helbredet, har det modsatte på vindmølleområdet. Vi hører bl.a. fra Kræftens bekæmpelse, at deres undersøgelser ikke kan afkræfte mistanke om sammenhæng mellem vindmøllestøj og påvirkning af helbredet. Dette bliver også skudt ned og negligeret for den grønne omstilling - hvis man altså lytter til flertallet om det runde bord i Svendborg.

Det er en underlig fornemmelse at sidde tilbage med. Fornemmelsen af, at politikerne handler egocentreret uden at hente meninger blandt deres stemmer, og det er underligt at sidde tilbage med fornemmelsen af, at der også i dansk politik er masser af studehandler, optimering på folkets bekostning og en kæmpe prestige og økonomisk lobbyisme.

Kære politikere.


Kære politikere. Vis os, at I stadig er menneskelige, at I stadig har en bekymring for jeres medborgere, og at magten ikke er gået jer til hovedet.


Vis os, at I stadig er menneskelige, at I stadig har en bekymring for jeres medborgere, og at magten ikke er gået jer til hovedet. Tænk jer nu om- vi kan alle blive klogere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Teknik- og Miljødirektør: Det er ikke kommunens ansvar at skaffe vand til borgere i Lebymark

Annonce