Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vindersang kåret på varm sommerdag: Karen elsker mørket i Rudme

Karen Hedegaard synger med på sin vindersang "Giv mig mørket tilbage", som hendes søn Lars Emil, der fredag var til afslutning på Ollerup Efterskole, har skrevet melodien til. Karen Hedegaard værdsætter mørket, som dog var langt væk denne bagende varme sommerdag. Foto: Hardy Hounsgaard
Karen Hedegaard var rørt over, at "Giv mig mørket tilbage", som hun har skrevet teksten til og sønnen Lars Emil har skrevet melodien til, blev kåret som vindersang til "Mørket i Rudme". Hun sætter pris på at bo i Rudme, hvor mørket er med til at give ro i sjælen.
Annonce

Rudme: "Giv mig mørket tilbage." Det er titlen på Rudmes nye aftenfællessang, som Karen Hedegaard Mortensen har skrevet teksten til og hendes søn, Lars Emil Hedegaard Mortensen, har skrevet melodien til.

Karen Hedegaard, der selv bor i Rudme på Galleri Svinestien sammen med sin mand, den lokale ildsjæl Tyge Mortensen, måtte tørre en glædeståre væk fra øjenkrogen, da vinderen blev offentliggjort fredag eftermiddag efter et fællessangsarrangement med syv musikalske bidrag på årets hidtil varmeste dag ved Rudme Friskole.

- Det havde jeg ikke regnet med. Der er så høj kvalitet i alle sangene. Det bliver Lars Emil glad for at høre. Han kunne desværre ikke være her i dag, da han har store krammedag på Ollerup Efterskole, siger Karen Hedegaard om sin musikalske søn, der går på den sydfynske efterskole, hvor sang og musik fylder meget.

- Vi har fem børn, og de spiller alle musik. Der er så mange, der kan noget med musik i den her landsby, og det er godt fundet på at lave en musikkonkurrence om en ny fællessang, siger Karen Hedegaard, der på en af årets længste og lyseste sommerdage godt kan længes efter mørket. Som hun skriver i sangens første vers: "Giv mig mørket tilbage, store by. Giv mig natten tilbage, giv mig ly. Giv mig søvnen tilbage, mørke kys, giv mig hvilen tilbage, uden lys."


Giv mig mørket tilbage, store by. Giv mig natten tilbage, giv mig ly. Giv mig søvnen tilbage, mørke kys, giv mig hvilen tilbage, uden lys.

Første vers af Karen Hedegaards tekst til vindersangen "Giv mig mørket tilbage"


- Det er Lars Emil, der har skabt stemningen med musikken, og så har jeg sat ord til. Mørket fylder i første vers, og så kommer forløsningen, som mørket kan give, i de næste vers. Jeg kan godt lide de dystre følelser i mørket, hvor der er plads til sorgen, som er en del af os. Man forløses, når man græder, og man kan ikke flygte fra mørket. Slet ikke herude, siger Karen Hedegaard, der ikke er bange for mørket.

Annonce

- Glem ikke de mørke toner

- Vi må ikke glemme de mørke toner i livet, og vi skal huske, at vi skal dø. Så lever man også mere intenst, siger Karen Hedegaard, der er uddannet møbelarkitekt og i det daglige arbejder som handicaphjælper.

Under en skyggende pressenning sang folk med på de syv sange, der var med i konkurrencen om en ny fællessang i Rudme. Foto: Hardy Hounsgaard

Der var rundt regnet 27 grader i skyggen, så hyldeblomstsaften, der stod i store glasbeholdere på et bord i skyggen, blev lifligt tappet af de omkring 30-40 tilhørere og et ukendt antal tordenfluer, der var samlet til fællessang under en beskyttende pressenning i den bagende sol.

Der var hyldeblomstsaft i store glasbeholdere til fri aftapning, mens folk sang med på de nye mørkesange i Rudme. Foto: Hardy Hounsgaard

"Mørket i Rudme" er et projekt, som har været en fællesnævner for flere aktiviteter i løbet af det sidste års tid i den kreative midtfynske landsby.

Fredag den 26. juni var der finale for mørkeprojektet med sang, musik, foredrag, fortællinger og mad.

Annonce

Lokal bog om mørket

De mange projekter i årets løb er blevet opsamlet i en bog med titlen "Mørkefortællinger fra Rudme". Den udkom den 13. marts, men da var Danmark netop blevet lukket ned på grund af coronaudbruddet, og så blev festen i anledningen af bogudgivelsen udskudt.

Bogen om mørkefortællinger fra Rudme er allerede solgt i over 200 eksemplarer. Foto: Hardy Hounsgaard

Bogen, der koster 150 kroner, er trykt i et oplag på 500 styk, og der er allerede solgt over 200 eksemplarer. Flere af bøgerne blev solgt ved fredagens arrangement.

To af de lokale Rudme-borgere spillede musikken til de syv sange: Jakob Bonde-Hansen på klaver og Søren Gustav Hedegaard Mortensen på violin. Foto: Hardy Hounsgaard

Jakob Bonde-Hansen akkompagnerede på klaver og Søren Gustav Hedegaard Mortensen på violin til de syv sange, hvor de fremmødte sang med og bagefter stemte ved at udfylde den vedlagte stemmeseddel.

De to bedste gik videre til finalen, hvor Karen Hedegaard og Lars Emil Hedegaards sang fik klart flere stemmer end "Midt i mørket" med tekst af Jacob Balslev og melodi af Povl Chr. Balslev.

Annonce

Præmien går til sønnen

Konkurrencen om at skrive en ny sang blev udskrevet i vinter, og syv havde indsendt bidrag til en ny sang om mørket.

Hør de syv sange

Man kan høre Karen Hedegaard og Lars Emil Hedegaards vindersang "Giv mig mørket tilbage" og de seks andre sange, der var med i konkurrencen, på hjemmesiden www.mørketirudme.dk under menupunktet Mørkesange fra Rudme.

Alle sangene er nye kompositioner bortset fra et enkelt bidrag, "Hyldest til mørket i Rudme", hvor melodien var Simon & Garfunkels "Sound of Silence", men teksten fra Martin Nevers var ny.

Karen Hedegaard giver præmien på 1000 kroner for vindersangen videre til sin søn, der har skrevet den iørefaldende melankolske melodi.

- De skal gå til Lars Emil som et tilskud til Rudme Festival, som han har været med til at starte i et skur hjemme i vores baghave, fortæller Karen Hedegaard.

Karen Hedegaard med et strålende vindersmil efter sin sejr i konkurrencen om at skrive en ny mørkesang for Rudme. Foto: Hardy Hounsgaard

Rudme Festival er pga. corona blevet aflyst i år, men man regner med at gennemføre den lille festival næste år.

Annonce

Lydvandringer igen til vinter

"Mørket i Rudme" har budt på blandt andet lydvandringer, højskoledage og mørkerestaurant. Selv om projektet nu har fået et punktum med fredagens finale og bogudgivelse, så vender "Mørket i Rudme" tilbage, når den mørke årstid igen trænger sig på.

- Vi laver et par mørkevandringer igen til vinter, og så laver vi også mørkning, hvor vi mødes og fortæller historier i mørkningen, når solen er ved at gå ned, siger Tyge Mortensen, der tidligere har været formand for Rudme Lokalråd.

Folk sang med og musikken spillede til sangkonkurrencen i Rudme. Foto: Hardy Hounsgaard

Fredagens festligheder bød udover kåringen af den nye mørkesang også på foredrag af Kamille Nygaard, der er tidligere præst i Herringe-Rudme og nu gadepræst i norske Trondheim. Hun fortalte om mørkets betydning i kristendommen. Desuden var der foredrag af Aksel Hanning, lektor fra RUC, om nattens betydninger i dansk litteratur.

Mørkefinalen i fredags blev afsluttet med et måltid ved Karen Birch, der i november stod for en syvrettersmenu i mørket. Her i de lyse nætters tid blev det ikke til mad i mørket, men i et telt foran friskolen, inden folk begav sig på nattevandring i den lyse sommerskov.

"Giv mig ro, giv mig fred, lygtemænd tag mig med, til et fredeligt sted. Og når solen går ned, er der stille og tyst, jeg får lettet mit bryst. Verdens larm, lys og leg, gør mig træt - sid lidt hos mig."

Folk kunne synge med på Karen Hedegaards vindertekst på de omdelte ark med noder og tekster til de syv musikalske bidrag i konkurrencen. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce