Annonce
Ærø

Vildsvinemysterie: Endnu et dødt vildsvin er strandet på Ærøs kyst

Dette døde vildsvin blev fundet på Risemark Strand mandag eftermiddag. Vildsvinet blev med det samme hentet af beredskabet og sendt til destruktion. Foto: Privat
Mandag eftermiddag fandt en kvinde et dødt vildsvin på Risemark Strand. Dermed er der fundet to døde vildsvin på de ærøske kyster indenfor to døgn. Dyrlæge og Fødevarestyrelsen mener, at det er en tilfældighed.

Ærø: En kvinde fandt mandag eftermiddag et dødt vildsvin på Ærø. Denne gang på Risemark Strand.

Dermed er der indenfor to døgn fundet to døde vildsvin på de ærøske kyster. Det første blev fundet søndag på Eriks Hale i Marstal.

Kvinden, der fandt vildsvinet på Risemark Strand, tog et billede af svinet og lagde det på Facebook, for at advare andre der gik tur på stranden, og derefter kontaktede hun den lokale dyrlæge, som med det samme tog kontakt til Fødevarestyrelsen.

- Beredskabet var i forvejen på øen for at hente det døde vildsvin på Eriks Hale, og de tog derfor vildsvinet på Risemark Strand med med det samme, fortæller dyrlæge Stephanie Østblom Elmsgård.

Hun mener, at det er et tilfælde, at der blevet fundet to døde vildsvin på øen indenfor to døgn.

- Det er tilfældigheder, og jeg har ikke hørt om flere tilfælde, siger Stephanie Østblom Elmsgård.

Det sammen mener Stig Mellergaard, der er chefkonsulent i Fødevarestyrelsens dyresundhedskontor.

I tirsdagens avis udtalte han, at der gennemsnitligt skyller to-tre døde vildsvin op på de danske kyster om året.

Så selvom han mener, at det er et tilfælde, at der nu er fundet to døde vildsvin op på Ærø, så medgiver han dog, at det også er lidt mærkeligt.

- Det er jo svært at filosofere over, hvad der er sket, men en forklaring kan være, at de er faldet i vandet i Tyskland - måske i en flod - og er flydt med havstrømmene op gennem Østersøen og er havnet på Ærø. En anden forklaring kan være, at de er faldet i vandet i Rügen, hvor der er nogle store vildsvinebestande, siger han.

Hvis der bliver fundet et tredje dødt vildsvin på Ærø, hvad gør I så?

- Så er vi ude i statistiske ekstremiteter, for vi oplever normalt kun to-tre gange om året, at et vildsvin skyller i land i Danmark, siger Stig Mellergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Flot og fortjent anerkendelse

Direktøren for værftet i Søby Roar Falkenberg modtog onsdag af årets Tietgenpris for sit virke som erhvervsleder. Det er både flot og fortjent. Han er en markant skikkelse på Ærø, og han har været med til at sætte Ærø på Danmarkskortet med værftets bidrag til byggeriet af elfærgen Ellen. Men han er som det blandt andet blev nævnt af formanden for Tietgenprisens indstillingskomité Peter Zinck også meget andet. Som frontfigur for værftet koncentrerer han sig ikke kun om det at drive en virksomhed. Han har gennem de seneste 16 år også været bevidst om værftets rolle i lokalsamfundet. Når en ø som Ærø har en virksomhed af Søby Værfts størrelse, er det et kæmpe aktiv, at virksomheden ikke lukker sig om sig selv og holder fokus på at skabe så flot en top- og bundlinje som muligt. Disse to ting er selvfølgelig afgørende for virksomhedens overlevelse, men virksomheden har også fokus på et socialt ansvar. Det er ikke enestående, men Søby Værfts indsats har stor betydning for øen. Det drejer sig blandt andet om arbejdet med lærlinge. Skabes der et godt miljø for uddannelse, hjælper det naturligvis også virksomheden, når der skal rekrutteres nye medarbejdere, men det kræver også tid og fokus at lykkes med en sådan mission. Og så er der den fine detalje ved værftets aktiviteter og profil, at der er godt samarbejde med Marstal Skole om hvert år at sende 5. klasse en teatertur til København. Her viser værftet et socialt ansvar. Børnene får en god, kulturel oplevelse, mange af dem formentlig ikke sådan lige ville have fået uden værftets bidrag. Det understreger blot, at der er en klar bevidsthed om, at værftets bidrag betyder noget for lokalsamfundet, og at der er et ønske om at gøre mere end blot at drive en virksomhed. Det danner et billede af en virksomhed med udsyn. Roar Falkenberg udviste stor ydmyghed ved at pege på, at han sådan set blot er direktøren for værftet, og at det jo er alle værftets medarbejdere, der løfter opgaven at drive værftet. Selvfølgelig har han ret i det, men som direktør og øverste leder peger pilen naturligvis på ham, både når det går godt, og når det går mindre godt - det er jo ikke hvert år værftet kan præsentere præmieregnskaber. Nogle gange er tallene knap så glædelige, men som Peter Zinck slår fast, så er det også vigtigt at kigge på virksomhedens omgivelser og muligheder, og her har komiteen bidt mærke i, at det netop kan være en udfordring, at drive en virksomhed som Søby Værft. Udover rosen og et stort tillykke til Roar Falkenberg, er det derfor også værd at nikke anerkendende til priskomiteen for at have blik for virksomhedens og erhvervslederens evne til at bidrage til fremdriften i lokalsamfundet frem for kun at have blik for mere økonomi og ekspansion, når prisvinderen skal findes.

Annonce