Annonce
Debat

Vild natur-debat: Hvem skaber fremtiden?

Ærø burde have været med i en landsdækkende konkurrence om at have den vildeste natur, mener Sine Agerholm. Arkivfoto

Læserbrev: 89 ud af landets 98 kommuner har tilmeldt sig konkurrencen om at blive kåret som ”Danmarks vildeste kommune”.

Det er Den Danske Naturfond, der har sat en million på højkant for at fremme den nødlidende biodiversitet i Danmark.

Men Ærø Kommune er ikke med i konkurrencen – desværre!

På kommunens budget for 2021 er der afsat to millioner kroner til natur. Og det var nogle af de penge ÆrøPlus foreslog, at kommunalbestyrelsen kunne frigive til vores fælles deltagelse i konkurrencen.

Det er helt i min ånd. Prøv at forestille dig, hvor meget vi og naturen kan vinde både nu og i fremtiden, hvis flere af vores folkevalgte turde at tro på de enorme kræfter, vi, der bor på Ærø, kan mobilisere sammen, hvis kommunen (læs: vores fælles forvaltere) kunne se deres rolle som facilitator for iværksætteri og samskabelse.

I en konkurrence som denne ligger der netop et kæmpe potentiale for at omdanne dele af naturpolitikken fra forkromede projekter til en folkelig hjertesag, der langt henad vejen kan og vil realisere sig selv.


Og så er vi tilbage, hvor meget allerede er strandet – nemlig der, hvor alt initiativ tages ud af befolkningen.


Men formanden for det ansvarlige politiske udvalg på Ærø, Lennart Mogensen (V), udtaler i en kommentar til mig på Facebook, at han synes, ”det er vigtigere at bruge borgernes penge på det de er tiltænkt” - altså på det de få folkevalgte sammen med embedsværket og med inddragelse af ganske få interessenter har tænkt sig frem til.

Og så er vi tilbage, hvor meget allerede er strandet – nemlig der, hvor alt initiativ tages ud af befolkningen. Det gør os passive, fratager os ansvar og reducerer vores mulighed for indflydelse til et kryds hvert fjerde år.

I år skal vi som bekendt vælge en ny kommunalbestyrelse, og jeg tror, at Lennart Mogensen, får en periode mere, hvis han genopstiller. Det, synes jeg faktisk også, han fortjener. Hvis man giver sig tid til at overvære et kommunalbestyrelsesmøde, fornemmer man hurtigt, at han er en af dem, der sætter sig godt ind i sagerne.

Det skal så være mit forfængelige håb, at Lennart vil vende skråen og give det tanke, at der måske ligger et uforløst potentiale i at se hele befolkningen på Ærø som skabere af fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Endelig sammen igen: Skål!

Annonce