Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vil du spise på Torvet? Politikere baner vejen for mere udeservering

Tanken er, at mere udeservering kan lokke flere spisende gæster til de hårdt trængte restauranter og caféer i løbet af sommeren. Arkivfoto: Palle Søby
Restauranter og caféer skal i højere grad kunne servere mad og drikke udendørs. Blomsterkasser skal skærme af og pynte bybilledet.

Faaborg-Midtfyn: Kommunen vil se med milde øjne på restauratører, som ønsker at sætte borde og stole op udendørs, så gæster og turister kan nyde et måltid eller en forfriskning i det fri.

Normalt kræver det en længere proces med for eksempel høring af naboer, hvis en restaurant eller café ønsker udeservering.

Men i lyset af corona-krisen og restaurationsbranchens trængte vilkår har politikkerne netop besluttet, at det skal være nemmere at få lov til at flytte dele af restauranten udendørs. Det gælder i første omgang i centerområderne, det vil sige på torvene i Faaborg og i Ringe.

- Men dermed ikke sagt, at vi ikke også vil være fleksible andre steder, understreger Søren Kristensen (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

- Sæsonen starter jo lige om lidt, så vi er glade for at kunne tilbyde endnu et corona-tiltag, som kan hjælpe det her erhverv, tilføjer han.

Søren Kristensen fortæller, at i hvert fald én restauratør i Faaborg har henvendt sig med et ønske om udeservering. Det er på dén baggrund, at politikerne vil lette den kommunale proces.

Restauranter og caféer kan således efter en konkret vurdering få dispensation fra de kommunale regler, som normalt gælder for udeservering, frem til og med september.

- Der skal selvfølgelig også nogle praktiske ting på plads, så en brandbil for eksempel ville kunne køre igennem. Men det finder vi ud af. Det løser sig, siger Søren Kristensen.

Borgmester Hans Stavnsager (S) glædes over, at kommunen dermed kan hjælpe erhvervslivet:

- Vi har tidligere vedtaget en kommunal erhvervspakke for at hjælpe vores lokale erhvervsliv bedst muligt gennem krisen, og muligheden for dispensation til udeservering er en naturlig tilføjelse. Vores restauranter, caféer, ishuse og så videre er en vigtig del af vores turismeerhverv, og vi vil gerne give dem de bedst mulige forudsætninger for – på trods af corona – at kunne drive deres forretning så normalt som muligt i den kommende højsæson. En sæson, hvor mange af de danskere, der i år vil holde ferie hjemme, forhåbentlig kommer forbi Faaborg-Midtfyn, siger han.

Af hensyn til sikkerheden og eventuel trafik vil kommunen opsætte blomsterkasser, der skal afgrænse området for udeservering. Restauranten eller caféen vil i givet fald selv skulle stå for at plante, passe og pleje blomsterne.

Det har kommunalbestyrelsen besluttet

Ansøgninger, der ikke er i overensstemmelse med den gældende lokalplan, kan efter konkret vurdering vil kunne få en midlertidig dispensation til udeservering gældende frem til 30.9. 2020.

Udeserveringen skal være af midlertidig karakter og ikke kræve permanente anlæg. Der gives kun dispensation, hvis der kan sikres tilfredsstillende friholdelse af brand- og redningsveje, og hvis hensynet til almindelig trafikafvikling og -sikkerhed opretholdes.

Der kan også gives midlertidig byggetilladelse til transportable konstruktioner i forbindelse med dispensation til udeservering, hvis konstruktionerne overholder krav til sikkerhed og brand. Det kan f.eks. være tilladelse til at opsætte telte eller andre konstruktioner, der nemt kan fjernes igen.


Dispensationer forudsætter normalt høring af berørte parter. Kommunen kan under henvisning til corona-situationen vælge at give midlertidige dispensationer i byernes centerområder uden forudgående høring.

Ansøgere skal være opmærksomme på, at eventuelle nye eller ændrede bevillinger skal søges hos politiet, og eventuelle tilladelser til transport af fødevarer fra køkken til serveringsområde skal søges hos Fødevarestyrelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce