Annonce
Faaborg-Midtfyn

Sådan tester eleverne sig selv: - Det er meget rart selv at kunne styre pinden op i næsen

Emma Garcia er dagens første elev, der tester sig selv. Og det går strygende. Hun har ikke prøvet næsetesten før, men er glad for, at hun selv kan styre bevægelsen med vatpinden. Foto: Palle Søby
På Faaborg Gymnasium var der onsdag morgen premiere på elevernes corona-selvtest. Elevernes synes, det er rart selv at kunne styre vatpinden op i næsen - og de er glade for at kunne blive testet på skolen frem for at bruge tid på det i fritiden og stå i kø ved de "rigtige" testcentre.

Faaborg: Onsdag 7. april 2021 er en meget speciel dag på Faaborg Gymnasium. Ikke så meget fordi rektor Jesper Hasager Jensen har fødselsdag, men fordi det er første gang nogensinde i gymnasiets historie, at eleverne tester sig selv for corona.

Studiesekretær Anja Joensen og uddannelsesleder Maria Bundgård er blevet uddannet som supervisorer, og klokken otte er de i gang med at sætte testudstyret frem ved de to testborde i auditoriet.

Egentlig er det meningen, at de skal kunne scanne elevernes sygesikringskort ligesom på de "rigtige" testcentre, men systemet er ikke oppe at køre endnu, så de må indtaste det hele manuelt, sådan at eleverne bagefter kan få testresultatet ind på deres sundhed.dk-app.

Noah Feldt får instrukser af supervisor Maria Bundgård. Foto: Palle Søby
Annonce

Rarere at gøre det selv

Ude i klasserne viser rektor en video om, hvordan det skal foregå, og klokken 8.28 dukker første elev op i "testcentret". Det er 16-årige Emma Garcia fra Faldsled.

Hun tager vatpinden ud af emballagen og drejer den fem gange rundt i hvert næsebor. Så drejer hun pinden 10 gange rundt i en væske i et lille glas, og til sidst drypper hun tre dråber ned i et  måleapparat, som efter et kvarter vil vise, om hun er positiv eller negativ.

- Jeg synes, det var meget fint. Det er meget smart, at vi kan klare det hele her, så vi ikke skal gøre det i vores fritid. Jeg har ikke selv prøvet næsetesten, men har hørt om den fra andre. Jeg synes, det er fint, at jeg selv kan styre det, når pinden skal op i næsen, siger Emma Garcia.

Alberthe Veggerskilde synes, det er rart selv at kunne styre bevægelsen med vatpinden. Foto: Palle Søby

Næste elev er 16-årige Ditte Egeskjold fra Faaborg:

- Det var fint. Det er rarere at gøre det selv, end at der er nogen, der står og gør det, siger Ditte, som har prøvet næsetesten før.

Annonce

Sjovt at prøve det

Noah Feldt, 16 år og fra Faaborg, har ikke prøvet næsetesten før, kun PCR-test og en selvtest, hvor han skulle tage en blodprøve af sig selv.

- Altså det var fint nok. Det var ikke ubehageligt overhovedet. Det var næsten en smule dejligt, synes jeg. Jeg har været en lille smule nervøs op til et par minutter før, men ikke sådan rigtigt, og jeg så en video i går, hvor det så ret nemt ud. Det her er lidt nemmere end blodtesten.

Selvtest på Faaborg Gymnasium

Elevernes selvtest foregår to gange om ugen, mandag og onsdag. På den måde er hele skoleugen fra mandag til fredag dækket ind, så eleverne ved, at de har et testresultat, der er højest 72 timer gammelt.

I denne uge er det de 80 elever i 1.g, der bliver testet onsdag.

I næste uge kommer de resterende elever i 2.g og 3.g.

Studiesekretær Anja Joensen og uddannelsesleder Maria Bundgård er blevet uddannet som supervisorer, der guider eleverne og holder øje med, at testen foregår korrekt. De sørger også for at indberette testresultaterne, så de fremgår af elevernes sundhed.dk-app.

Når vatpinden har været fem gange rundt i hvert næsebor, skal den køres 10 gange rundt i et lille glas med en væske i. Foto: Palle Søby

Alberthe Veggerskilde, 17 år og fra Faaborg:

- Det var rigtig fint. Jeg er glad for, at vi har mulighed for at blive testet på skolen. Det gør det nemmere i forhold til at skulle til undervisning, at vi ikke skal ned i Forum Faaborg to gange om ugen. Jeg har været til kviktest før, og det var også superfint, men det er rart selv at have kontrol over det, og det er også rart, at der står en ved siden af. Og så synes jeg, det er sjovt at prøve det. Vi har fået god oplæring i klasserne og fået at vide, hvad vi skal gøre, både hvis vi er positive og negative, siger Alberthe.

Anja Joensen vejleder dagens første elev, Emma Garcia. Foto: Palle Søby
Annonce

Meget speciel fødselsdag

For rektor Jesper Hasager Jensen, der fylder 41 år i dag, bliver det en lidt speciel fødselsdag.

- Ja, det er jo lidt gakket, hvad man bliver udsat for. Jeg havde planlagt at holde lidt morgenmad derhjemme, og for en måned siden havde jeg ikke planlagt, at jeg skulle stå og starte et testcenter op på min fødselsdag.

Ditte Egeskjold i gang med sin test. Foto: Palle Søby

- Jeg tror, det er meget lettere for eleverne. De sparer at skulle bestille tid eller stå i kø og bruge tid på det efter skole. Når det kommer til at køre rigtigt, tager det to-fem minutter, fra de forlader undervisningslokalet, til de er tilbage igen. Vi var lidt nervøse for, om der var nogle, der ikke ville være med, men det har vi ikke fået nogen meldinger om.

- Der er selvfølgelig en masse bøvl bagved, blandt andet fordi vi ikke kan scanne elevernes sygesikringskort endnu, og der går nok en uges tid, inden det hele kører rigtigt, forventer Jesper Hasager Jensen.

Se video fra elevernes selvtest på fyens.dk

Det er første gang, Noah Feldt prøver næsetesten. Foto: Palle Søby
Emma Garcia er klar til test - som den første elev overhovedet på Faaborg Gymnasium. Foto: Palle Søby
Alberthe Veggerskilde tager vatpinden op af det lille glas. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce