Annonce
Svendborg

Video - ensomme ældre får luft under vingerne efter nedlukningen: - Vi forsømmer jo ikke noget ved at tage afsted

Et nyt tilbud tager ensomme ældre med på busture, og giver dem mulighed for at møde andre og nyde smuk natur i det sydfynske. Fyns Amts Avis tog med.

Svendborg: Klokken er lidt over ti tirsdag formiddag, da den røde og hvide minibus fra Vester Skerninge Bilerne drejer ind på parkeringspladsen ved Midtbyhallen. Det er dagens andet stop, og i bussen sidder syv forventningsfulde ældre allerede klar til dagens udflugt.

Busturen er den første af 14, der er arrangeret af blandt andet kommunen for at ældre, der har været ensomme under coronapandemien, kan komme ud og møde hinanden igen.

Ud af bussen springer 78-årige Margit Lolk, dagens frivillige guide, og byder velkommen. Turen går til Tåsinge, hvor Margit Lolk selv boet i 23 år.

Annonce

- Jeg håber, folk virkelig kommer ud og nyder det, slapper af, og møder hinanden igen, som man ikke har kunne i lang tid, fortæller hun.

Margit Lolk stod klar til at velkomme de ældre, der havde meldt sig til dagens bustur til Tåsinge. Foto: Anna Thrane

Ikke længe efter er sidste mand samlet op ved det sidste stop, og udflugten kan gå i gang. Bussen knirker og knager hen ad de smalle veje, mens Margit Lolk byder velkommen. Hun lover at fortælle en masse spændende historier om Søren Lolk, den mærkelige tåsingebonde, der er hendes børns oldefar.

- Det bliver sjovt at høre om, lyder det fra en i bussen.

Vi forsømmer jo ikke noget ved at tage afsted

Ejnar Andersen, deltager på busturen

Stemningen er præget af, at de ældre endnu ikke kender hinanden så godt, og den forsigtige samtale bliver ledt an af Margit Lolk, der ikke har problemer med at starte en samtale.

Hun fortæller om gymnastik, oldebørn og gamle dage på Tåsinge - noget som flere af de andre kan genkende fra dem selv.

- Her har jeg danset mange gange som ung, siger en, og peger på et stråtækket hus.

Bussen holder stille et øjeblik, så de deltagende kan nyde udsigten ud over Svendborg Sund, og inden længe går turen videre og forbi stedet, hvor Sixten Sparre og Elvira Madigan fik deres sidste madkurv, inden de endte deres liv i Nørreskov.

Og netop den information er lige, hvad der skal til for at få samtalen rigtigt i gang.

Flere af deltagerne kender i forvejen til historien om Sixten Sparre og Elvira Madigan, men lytter alligevel interesseret, da Margit Lolk fortæller historien.

De har også hørt forslaget om at få liget af Sixten Sparre flyttet til Sverige, og derved skille parret ad. Et forslag, der ikke falder i god jord hos de ældre.

-Så lad dem dog være, lyder der i bussen.

Inden frokosten skulle spises, stod den på opdagelse på toppen af Tåsinge. Foto: Anna Thrane

Ejnar fra en hellig by

Klokken 11.30 ankommer bussen til Bregninge Kirke, hvor frokosten skal spises. Men inden da er der fri leg, og de ældre går straks på opdagelse på toppen af Tåsinge.

- Det er rigtigt se-langt-vejr, kommenterer en på det skinnende sensommervejr.

Nogle begiver sig af sted i små grupper, mens enkelte går alene. En af dem, der går alene, er Ejnar Andersen på 76 år. Selvom han går alene, er det ikke fordi, han ikke har lyst til at snakke, og indleder da også straks med en vittighed om, hvor han kommer fra - nemlig en hellig by.

- Herren tog til Oure, siger han med et lille smil på læben over sin vittighed, der lyder som en, han har fyret af en gang eller to før.

Ejnar Andersen fra Oure var en af dem, der tog med på bustur. Foto: Anna Thrane

Ejnar Andersen er med på turen, fordi hans datter har meldt ham til. Han blev enke i 2019, og bor nu alene sammen med sin lille chihuahua og en kat.

Det bliver til mange timer for sig selv, og derfor har hans datter meldt ham til busturen. Hun mener, han trænger til at komme ud og møde nogle andre mennesker.

Således har Ejnar Andersen efterladt Stumperumpe og Mis derhjemme, og er taget på tur til Tåsinge, hvor han selv har tidligere har boet. Både hund og kat er små nok til at benytte kattelemmen ud til den aflukkede have, og han er derfor helt tryg ved at lade dem passe sig selv i nogle timer. Det samme har han planer om at gøre igen flere gange det kommende stykke tid.

- Der bliver jo også en udflugt nu her til Tranekær og så til Svanninge Bakker. Vi forsømmer jo ikke noget ved at tage afsted, siger han.

Efter en gåtur på kirkegården, et smut forbi Tåsinge Museum og en snak med den ansatte i museets butik, er Ejnar Andersen og de andre ældre klar til frokost. Margit Lolk har sat både sandwich, kaffe og kage klar. Også stemningsmusik har hun sørget for, nemlig Tåsinge nationalsang, der brager ud gennem en lille højtaler.

Margit Lolk afspiller Tåsinges nationalsang, mens hun fortæller historier fra øen. Foto: Anna Thrane

De ældre spiser deres sandwiches på paptallerkener, der ihærdigt forsøger at undslippe selskabet i sensommervinden, og stemningen er efterhånden løsnet op. Der bliver endda lavet sjov, da Margit Lolk sender et billede rundt af en ung Søren Lolk.

- Han ligner mig, udbryder den dansk/amerikanske Jens Agergaard, der tilsyneladende ellers har et par år ekstra på bagen end Søren Lolk på billedet.

Annonce

Den mærkelige tåsingebonde

Tiden flyver afsted, når samtalen flyder, og klokken er pludselig 13:00. Udflugten må derfor fortsætte videre, så de ældre kan være hjemme igen klokken 14 som planlagt. Men inden endestationen i Svendborg, går turen forbi Søren Lolks Vej. Her stopper bussen ved Lille Vejlegaard og Danmarkshuset, der begge af opført af den mærkelige tåsingebonde, der blandt andet var kendt for at gå nøgen i marken.

Inden frokost var der tid til et lille smut forbi Tåsinge Museum. Foto: Anna Thrane

Alle lytter opmærksomt til Margit Lolks fortælling, og selv Ejnar Andersen, der indtil nu har siddet stille for sig selv bagerst i bussen, stiller nu spørgsmål på livet løs, og bladrer interesseret i den bog om Søren Lolk, som Margit Lolk deler rundt.

Efter en mindre deroute for at køre Jens Agergaard, der bor på Tåsinge, hjem, drøner bussen videre på sin vej tilbage til Wandallsvej, hvor de fleste af de ældre afslutter udflugten og stiger af igen.

- Så håber jeg, I har haft en afslappende og hyggelig dag, afrunder Margit Lolk dagens strabadser.

De ældre nikker anerkendende og kommer med rosende ord. Det gælder også Ejnar Andersen.

- Det har været udmærket, siger han efter dagens udflugt, inden han sætter kursen hjem til Stumperumpe og Mis.

Om tilbuddet til ensomme ældre

Social- og Sundhedsudvalget har afsat 90.000 kroner til at skabe aktiviteter for ensomme ældre, der har været isolerede under coronapandemien. Håbet er, at tilbuddet kan være en social booster for ensomme ældre.

Derfor har Røde Kors, Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse og Kontakt Mellem Mennesker sammen med Svendborg Kommune arrangeret en række gratis gå- og busture, hvor ældre kan socialisere.

Turene foregår i september og oktober, og kræver tilmelding. Se planen her.

Busture er en oplagt aktivitet for ældre, der måske er gangbesværede eller ikke har mod på at dukke op, hvis det var en kaffestue, fortæller Tanja Fribo, der er projektleder i Svendborg Kommune.

- Der sidder mange derude, der har svært ved at komme i gang med aktiviteter igen. Her kan du nyde naturen på ruten eller sætte dig ved en anden og snakke, hvis du har lyst til det, fortæller hun.

Annonce
Ærø For abonnenter

80-årige Karl Ove fra Ærø kommer snart på landsdækkende tv: - Det havde jeg aldrig troet, at jeg skulle opleve

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Kommunal vejchef sparket ud: Kunne ikke se forskel på dit og mit

Svendborg For abonnenter

13 år siden sidst, at alle har skrevet under på budgettet: Nyt børnehus på Thurø, cykelstier i lokalområderne og penge til et plejehjem

Svendborg

Helt elektrisk dag: SEF-direktør håber, folk får lyst til at få en varmepumpe eller elbil

Langeland

Klumme om klimabelastning: Grisene er langt foran får og køer, når det kommer til at få mest muligt ud af fodret - selv kyllinger får baghjul

Faaborg-Midtfyn

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Red akutmodtagelsen i Svendborg

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fyn

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Faaborg-Midtfyn

Formand undskylder beslutning: Nu må omstridt kandidat alligevel komme med i paneldebat

Navne For abonnenter

Marstals store historieformidler: Det bliver aldrig trivielt at fortælle

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Annonce