Annonce
Svendborg

Videnskaben har talt: Delfinen Delle er fra Skotland og hedder i virkeligheden Yoda

Øresvinet Delle foreviget med sin mor. Fotoet taget ved Skotland i 2007, og derovre hedder delfinen Yoda, mens moren kaldes Chewbacca. Begge navne er hentet i Starwars-universet. Foto: University of Aberdeen
Definen, som har slået sig ned i Svendborgsund, er fra Skotland, hvor den var kendt under navnet Yoda, og den blev født for 13 år siden. Det afslørede hvaleksperten Carl Kinze, da Fyns Amts Avis holdt debatteriet onsdag aften. Og han er sikker i sin sag.

Svendborg: Det er uvist, hvad den svømmer rundt og tænker, og om den har en yndlingsfarve.

Men bortset fra det ved videnskaben faktisk ret så meget om den delfin, som i et års tid har boltret sig i Svendborgsund og synes at have en forkærlighed for området omkring havnen i Svendborg. Og som i vide kredse kendes under navnet Delle.

Hvaleksperten Carl Kinze, havde med andre ord nyheder med, da Fyns Amts Avis holdt Debatteriet på Naturama onsdag aften.

- Vi har identificeret den og ved, at den er født ved Skotland i 2007, og at den er kendt under navnet Yoda derovre, siger han.

Annonce

Finnehakker

Det er et samarbejde med forskningsleder Barbara Cheney på universitet i Aberdeen, der har gjort det muligt at identificere øresvinet.


Vi har identificeret den og ved, at den er født ved Skotland i 2007, og at den er kendt under navnet Yoda derovre.

Carl Kinze, hvalforsker


Carl Kinze fortæller, at billeder, som er taget af delfinen i Skotland, er holdt op mod fotos taget i Danmark.

- Delfiner er født med eller får i starten af livet nogle hakker i finnerne, og hakkerne forsvinder ikke. Og når vi sammenholder et billede fra Svendborg med et foto, der er taget i Skotland i 2017, har vi et perfekt match på rygfinnens bagkant, siger hvaleksperten, der ikke vakler et øjeblik.

- Det svarer til et fingeraftryk, og mine skotske kolleger siger, at de er 100 procent sikre. Og det tror jeg på, siger Carl Kinze.

Annonce

Baby Yoda

Det står også klart, at Delle stammer fra en flok, som huserer i farvandet Moray Firth ikke så langt fra Inverness i det nordlige Skotland, ligesom der i nogen grad er styr på stamtræet.

Det er fyren her, som skotterne har navngivet delfinen efter. Yoda er en del af Star Wars-universet. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

På hvis grene der i øvrigt hænger navne fra filmserien ved navn Star Wars.

Ifølge Carl Kinze kaldes moren således for Chewbacca, broen hedder Skywalker, mens der også er en søster ved navn Kenobi.

Da delfinen, som altså på Sydfyn kaldes Delle, kom til verden i 2007, fik den navnet Yoda, og familien holdt sammen i et helt årti.

Annonce

Som mennesker

I 2017 forsvandt Yoda, som den på det tidspunkt stadig blev kaldt, imidlertid fra Moray Firth, og i oktober 2019 blev den så for første gang spottet i Svendborgsund.

Brødrene Yoda og Skywalker fotograferet i skotsk farvand. Foto: University of Aberdeen

Hvilket ikke betyder, at den optrådte som en skarns-delfin.

- Mange øresvin er ikke så forskellige fra mennesker. Nogle kan lide at være meget alene, og deres flokafsavn får de så tilfredsstillet ved at søge selskab fra mennesker, siger Carl Kinze, som desuden fortæller, at Delles valg af yndlingssted af samme grund er helt traditionelt.

- Det er kendt mange steder fra, at netop øresvin ofte opholder sig omkring havne, lyder det.

Annonce

Kan være her længe

Carl Kinze blev selv en smule overrasket, da han hørte, at delfinen kun er 13 år.

- Det er yngre, end vi havde forventer ud fra tænderne. Men den har nok knækket nogle tænder, altså fået en tandskade, siger hvaleksperten, der desuden har godt nyt til dem, der drømmer om et mere varigt forhold til Delle.

- Jeg kan ikke spå om, hvor længe den bliver her, men nogle delfiner bliver samme sted i tre-fire år. Og da den kun er 13 år, kan den sagtens blive 10 år ældre, siger han.

Annonce

Delle ikke den eneste

Hvad den oprindelige flok angår, så er det ikke kun Delle, der har haft udlængsel.

For eksempel er det lykkedes at identificere nok et eksemplar fra Moray Firth-flokken, Mischief, i både Ho Bugt ved Esbjerg og i Limfjorden, oplyser Carl Kinze, som ydermere fortæller, at det med delfiner i danske farvande slet ikke er et nyt fænomen.

- Svendborgsund er en kendt øresvinlokalitet, og der er observeret en der helt tilbage i 1873, siger han.

Annonce

Borgerforskning

Der kan sagtens have været nogle endnu tidligere, uden at det er blevet dokumenteret.

Men der er sket noget de senere år, hvilket historien om identifikationen af Delle er eksempel på.

- Man har droner og kameraer, og det her et et mønstereksempel på, hvad man kan bruge borgerforskning til, siger Carl Kinze med adresse til, at det er borgere - ofte med kærlighed til naturen - der har forsynet forskerne med billeder.

- Så opfordringen til det ganske, danske land skal være: Hold udkig og tag billeder og send dem så til os på Hvaler.dk, siger han.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce