Annonce
Rejser

Vi burde synge det højt hver dag: For Danmark, hvor er du dog dejlig

Det er sagt, skrevet og endog sunget mange gange i løbet af det seneste år, også på denne plads. Alligevel vil jeg gentage, at det har været et skrækkeligt år for rejsebranchen. Flyene har stået stille, opmarcheret på stribe. Hotellerne har ligget øde hen. Restauranterne har været tvangslukkede. Hullerne i regnskaberne er bare blevet større og større. Og større. Og større.

Det har også været et skrækkeligt år for alle os, der elsker at rejse; alle os, der holder af at se nye byer og lande og at møde nye mennesker. Det har været et rærligt stille år.

Heldigvis er Danmark her endnu. For dit og mit fædreland står stadig med brede bøge nær salten østerstrand. Vores smuksak af et land med alle bugterne og vigene og badebroerne og de viltre skove. Og hedelyngen. Og de toppede brosten og de gamle huse med stokroserne. Og trafikken over Langebro. Og skraldebilerne på Vesterbro tidligt om morgenen. Alt det, der er Danmark. Alt det er her stadigvæk.

Når sankthansbålene om nogen tid flammer op, synger vi ”dig elsker jeg! Danmark, mit fædreland”.

I virkeligheden burde vi synge det hver dag. For Danmark er værd at elske hver dag. Hver eneste dag er Danmark skønt og kønt.

H.C. Andersen skrev sin ode til det danske land og sprog i kølvandet på treårskrigen i 1850. Teksten er en romantisk, ja, direkte sentimental kærlighedserklæring til det land, der havde lidt så hårdt under krigen. Tusinder var blevet dræbt, tusinder var blevet såret og havde ligget på lazaretter overalt i landet.


I virkeligheden burde vi synge det hver dag. For Danmark er værd at elske hver dag. Hver eneste dag er Danmark skønt og kønt.


Nu, mere end 150 år senere, har vi igen brug for at synge forelskede sange til fædrelandet, for coronapandemien har - uden sammenligning med treårskrigen i øvrigt - betydet et voldsomt tilbageslag for samfundet. Tusinder er døde, titusinder har været indlagt på hospitaler for at overleve pandemien. Det har været voldsomt.

Derfor har vi igen brug for at blive mindet om, at Danmark, det skønne land, stadig kan sit kram.

For der er ikke meget, der er smukkere, end når solen står op og rammer Kronborgs mure. Eller når efterårsstormen pisker ind på Vestkysten ved Nymindegab. Eller når færgen til Lyø langsomt pløjer sig gennem det blanke sydfynske øhav.

Så er Danmark skønt og smukt og kønt.

Og Danmark er i høj grad levende. I Danmark er hotellerne og restauranterne og museerne og oplevelsescentrene og kulturinstitutionerne snart igen klar til at tage imod turister i større stil. I et Danmark, der rækker fra det nordligste Jylland, hvor Kattegat og Skagerrak blander sig på fascinerende vis ved Grenen, til Gedser på det allersydligste Falster, hvor udsigten mod syd og mod Tyskland er endeløs. I et Danmark med Møns Klint. Og med Bornholms klipper. Og med de mørke skove ved Rold. Og ...

Derfor burde vi synge det højt hver dag: Danmark, du er værd at elske.

Annonce
Fyn

Flere tog aflyst på Svendborgbanen

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Flere tog aflyst på Svendborgbanen

Annonce