Annonce
Fyn

Verden er svær at afkode

Mads Damsgaard Kristensen glæder sig til at optræde i Ollerup Forsamlingshus fredag 30. oktober, Foto: Kristian Kirk
36-årige Mads Damsgaard Kristensen har under kunstnernavnet Goss netop udgivet sit debutalbum, ”Group Therapy”. Han kalder sangene sine mest ærlige sange til dato og håber, at lytteren også får gavn af gruppeterapien.
Annonce

Musik: Det er en lettere groggy Mads Damsgaard Kristensen, der mandag formiddag ringer op fra sin lejlighed på Nørrebro i København. Releasefesten fredag for hans albumdebut, ”Group Therapy”, endte med at strække sig over en hel weekend og sidder stadig i kroppen.

Men det var det hele værd for albumdebutanten, som siden 2017 har udgivet en single og to ep’er men undervejs fantaseret om det efterhånden mytiske fuldlængdealbum.


"I Might Stop Dreaming" handler om at elske en anden så højt, at man vil gå på kompromis med sit eget liv og sine egne drømme for at give den anden ekstra plads til at udfolde sig. Det er både en voldsom og dejlig erkendelse af nå frem til, og for mig var det enormt stærkt at sætte ord på.

Mads Damsgaard Kristensen, sanger og musiker i Goss


- Et regulært album giver plads til en langt dybere rejse og et mere helstøbt udtryk. Derfor er der ofte en anden energi på et helt album end på en ep. På ”Group Therapy” har det helt konkret givet mig plads og tid til detaljeret at fortælle, hvordan jeg har det, og hvad jeg bekymrer mig om, der hvor jeg befinder mig i livet, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Et væsentligt element i den sammenhæng er ærlighed. Ikke at Mads Damsgaard Kristensen tidligere har løjet i sine sange, men denne gang er ærligheden endt med at være en form for rettesnor og pejlemærke i sangskrivningen.

Blå bog

Mads Damsgaard Kristensen er 36 år. Han er født og opvokset uden for Hundstrup nordvest for Svendborg. Han bor i dag på Nørrebro i København med sin kæreste Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen, der er kendt under navnet MØ.

Han gik på gymnasiet i Svendborg og er uddannet Kaospilot i Aarhus.

Han var forsanger i rockbandet Reptile Youth, der blev dannet i 2009, men som reelt er opløst, da han er eneste medlem.

I 2017 begyndte han at udgive musik under aliasset Goss. Siden er det blevet til en single, to ep'er og nu debutalbummet "Group Therapy".

Han har også skrevet musik for MØ, Rangleklods, Barselona, M.I.L.K. og Yangze.

Han optræder på Ollerup Forsamlingshus fredag 30. oktober.

- Det var ikke et mål, jeg havde sat mig på forhånd. Men efter de første sange begyndte at tage form, kunne jeg mærke et behov for at arbejde dedikeret med ærlighed. Forstået på den måde, at jeg har taget udgangspunkt i mit eget liv og de personer, som er en del af det, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Han fremhæver sangen ”I Might Stop Dreaming”, som handler om at sætte sine egne drømme i bero, fordi ens partner er nødt til at sidde i førersædet karrieremæssigt.

- Sangen handler om at elske en anden så højt, at man vil gå på kompromis med sit eget liv og sine egne drømme for at give den anden ekstra plads til at udfolde sig. Det er både en voldsom og dejlig erkendelse af nå frem til, og for mig var det enormt stærkt at sætte ord på, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Mange par vil kende dilemmaet, han skildrer. Også selv om deres partner ikke er en dansk verdensstjerne.

- Jeg tror, det er universelt, at der i mange forhold er en balance, som hele tiden skal holdes i skak, og som man nogle gange mister. Det er klart, at man kan læse min egen fortælling ind i sangen, men jeg synes, det var et vigtigt emne at bringe på bane, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Annonce

Føler sig fortabt

Følelsesregistret spænder vidt på albummets 11 sange. Men to følelser overskygger alligevel de øvrige. Den første relaterer sig til det med at gå på kompromis og at være der ubetinget for et andet menneske. Den anden følelse handler om at føle sig fortabt i verden.

- Selv om jeg er 36 år, føler jeg mig ofte forvirret og har svært ved at afkode den verden, jeg lever i. Der er mange parametre og krav, man skal opfylde for at leve sit liv rigtigt og være perfekt i andres øjne. Det levner ikke megen plads til at være intuitiv, hvilket kan være ekstremt hæmmende, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Han erkender i den kontekst, at det er svært at blive voksen og skubbe den kroniske drengerøv i baggrunden.

- For nylig var jeg ved læge med en løbeskade i foden. Min læge sagde til mig, at jeg skulle huske på, at min krop ikke kan det samme, som da jeg var ung. At det fysisk kun går ned ad bakke herfra, ramte mig hårdere, end jeg havde forventet, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Det er i det hele taget svært at gå fra at være et ungt ubekymret menneske, der ikke skal forholde sig til andet end at spille rockmusik og drikke øl, til at finde sig til rette i et liv, hvor man nærmer sig det tidspunkt, hvor man sætter børn i verden og står med et ansvar uden sidestykke.

Mads Damsgaard Kristensen er opvokset på landet uden for Hundstrup på Sydfyn. Han kalder landet sit naturlige habitat og håber, at hans børn også får lov at vokse op på landet. Foto: Kristian Kirk

- At få børn er uden tvivl det springende punkt i de flestes liv. Men det sætter også mange tanker i gang, når man konstaterer, at man med en vis sandsynlighed har levet næsten halvdelen af sit liv, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Annonce

Drømmer om landlivet

Når der engang kommer arvinger, er det ikke utopi, at de får en opvækst magen til Mads Damsgaard Kristensens.

- En af sangene på albummet hedder ”Country Boy” og handler om savnet af bøhlandet. Jeg er vokset uden for Hundstrup på Sydfyn, og jeg føler i den grad, at der stadig gemmer sig en bondedreng i mig. Hver eneste gang, jeg opholder mig på landet, føler jeg mig som et dyr i dets rigtige habitat. Den følelse vil jeg gerne give videre til mine børn, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Han ved, det ikke er omkostningsfrit at flytte fra det centrale København til det rurale Fyn.

- Jeg nærmer mig en erkendelse af, at vi skal bo på landet. Men det er svært at være musiker med de fleste venner, pladeselskab og samarbejdspartnere placeret i København, som jeg nærmest er vokset sammen med. Jeg tager tilløb til at flytte tilbage på landet, men jeg ved ikke, om jeg tør endnu, siger Mads Damsgaard Kristensen og ler.

Noget han tør nu, som han ikke gjorde for 10 år siden, er at optræde i Ollerup Forsamlingshus, hvor hans far i 20 år har været tilknyttet som frivillig.

- Da jeg var med i bandet Reptile Youth, spurgte min far gentagne gange, om vi ikke ville optræde der. Dengang havde vi fokus på de store spillesteder og festivalerne, så et sted som Ollerup Forsamlingshus kom slet ikke på tale. Det var på ingen måde sejt nok. Men med mit nye album giver det pludselig perfekt mening at optræde langt ude på landet. Det bliver en historisk dag både for min far og mig, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Annonce

Det ultimative mål

”Group Therapy” er på ingen måde et countryalbum. Men det har nogle grundstemninger, som mange forbinder med genren.

- Når jeg nævner country som inspiration, er det især en mental tilstand, jeg refererer til. Der er også enkelte musikalske greb fra genren, jeg er farvet af. Som at lade guitaren farve melodierne og udgøre fundamentet. Men det udspringer primært af, at jeg synes, genren har en spændende energi, som jeg besluttede at bruge til at skabe min egen lyd med udgangspunkt i en kombination af organisk guitar og digitale elementer, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Mens country-inspirationen har været til stede siden de første spæde favntag med sangene, kom albumtitlen relativt sent til ham. Det skyldes et citat af den legendariske producer Rick Rubin, som blandt andet har stået bag udgivelser med Johnny Cash, Red Hot Chili Peppers og Tom Petty.

- Rick Rubin har haft et alkoholproblem og fortæller om, hvordan det både kan være terapeutisk at fortælle om sine egne problemer og lytte til andres. Mit håb er netop at skabe en form for gruppeterapi, hvor jeg får afløb for nogle tanker og bearbejdet nogle følelser, mens lytteren forhåbentlig gør det samme. Det er det ultimative mål for enhver kunstner at skabe refleksion hos sit publikum og selv blive klogere, siger Mads Damsgaard Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Klumme: Kliks for klikkenes skyld

Annonce