Annonce
Langeland

Venstre på Langeland: Vent nu med jubel over mulig udligningsreform

Ulrik Kølle Hansen mener, at der er lang række ubekendte omkring den mulige reform. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der er stadig mange ubekendte, før man har en aftale, mener lokal gruppeformand. Generelt afventer gruppeformænd

LANGELAND: Står det til Venstre i Langelands kommunalbestyrelse, kan man godt vente med at juble over den mulige udligningsreform. Endnu er der mange ubekendte, og forhandlingerne er dårligt kommet i gang endnu.

- Efter min mening kunne borgmesteren sagtens beholde hænderne ned langs siden. Der er slet ingen grund til at hæve dem op over hovedet, blot fordi der er kommet et udspil fra regeringen, siger V-gruppeformand Ulrik Kølle Hansen.

Han er med på, at Langeland Kommune står til 25,4 millioner kroner mere årligt i forhold til de generelle tilskud nu. Det blev nævnt, da Social- og Indenrigsministeriet fredag offentliggjorde en opgørelse for samtlige 98 kommuner.

- Men hvad skal det holdes op imod? Hvad bliver modregnet? Langeland Kommune fik 11,4 millioner kroner i den finansieringsordning, man indførte, da man ikke kunne komme igennem med en reform senest. Hvad bliver der af dem? Hvordan vil det påvirke os, hvis man afskaffer hovedstadsudligningen? Hvad ligger der ellers, som trækker i en anden retning? Det ved vi slet ikke noget om, nævner Ulrik Kølle Hansen.

Rent taktisk kan det måske være godt for regeringen at lade udspillet slippe ud drypvist, påpeger han.

- Men det gavner jo på ingen måde os eller andre kommuner. Der kan være meget langt igen. Langeland Kommune søgte 58 millioner kroner senest fra puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner. Vi fik 40 millioner her for 2020. Hvis man så også trækker de 11,4 million kroner ud af ligningen, vil vi jo allerede være i minus, siger Ulrik Kølle Hansen.

Annonce
Lisa Pihl Jensen peger på, at der er penge nok til udligning. Selv hvis Gentofte Kommune afleverer over 200 millioner kroner, kan man bevare sit nuværende velfærdsniveau med en skattestigning på to procent. Skatteprocenten vil i så fald stadig være markant lavere end Langelands. Arkivfoto: Martin Ramsgaard

Det skal være gennemsigtigt

- Ingen af os ved, hvordan det ender. Men derfor kan folk jo godt komme med deres ønsker. Hvad ser du gerne?

- Mit ønske er, at i hvert fald Socialdemokratiet og Venstre finder frem til en aftale, og så er det vigtigt for mig, at det bliver gennemsigtigt for kommunerne, så alle, der sidder i et byråd eller en kommunalbestyrelse, kan forstå, hvad der foregår. Måske får ikke alle det, de ønsker, men vi skal i hvert fald efterfølgende kunne se, hvor skoen trykker, svarer Venstres gruppeformand.

- Og jeg ser gerne, at man ved samme lejlighed tilgodeser kommuner, som er gode til at fremme beskæftigelsen. Det skal man være motiveret til, fortsætter han.

Gruppeformand for Socialdemokratiet og viceborgmester Lisa Pihl Jensen håber på, at man under alle omstændigheder for Langeland Kommunes vedkommende når så tæt på de 25,4 millioner kroner, som blev meldt ud i fredags.

- Men jeg må naturligvis tage alle mulige forbehold, for der er en række ubekendte i det her, og hvis det bliver resultatet, så er det vigtigt, at man fastholder den ekstraordinære pulje til særligt vanskeligt stillede kommuner, siger hun.

Allerhelst ser Lisa Pihl Jensen, at en udligningsreform ledsages af en udviklingsreform, så man har garanti for et vist niveau for de kommunale tilskud over en årrække.

- Uvisheden er det allerværste, når vi sidder og skal lægge budget. Vi har tidligere haft tre-årige udviklingsaftaler med ministeriet, hvor man så i foråret det sidste år af en igangværende aftale har forhandlet en ny. Men lige nu har vi ikke en udviklingsaftale. Der kom et folketingsvalg i vejen.

Overordnet set er der penge til en mere retfærdig udligning, påpeger gruppeformanden.

- Hvis man tager i udgangspunkt i Gentofte Kommune i udspillet fra regeringen, skal man her aflevere over 200 millioner kroner mere, men Gentofte ville kunne skaffe de samme indtægter ved at sætte kommuneskatten blot to procent op, nævner hun.

Himmelvid forskel

Bo Nissen (K) tager generelt positivt imod udspillet.

- Det er et nogenlunde godt forslag, der er fremlagt. Det virker umiddelbart retfærdigt, men beløbenes størrelse er svære at forholde sig til. Vi er på Langeland også afhængige af, at vi ikke mister noget af det, vi hidtil har fået, siger Bo Nissen.

Han har bemærket sig kritikken fra partikolleger i blandt andet Gentofte.

- Her siger de, at forslaget, hvis det gennemføres, vil gå ud over velfærden. Jamen, her i Langeland Kommune har vi kæmpet de seneste 10-15 år for at hænge på med en velfærd, som er bare nogenlunde retfærdig i forhold til andre. Det er klynkeri fra dem.

- Det er hårde ord om partifæller?

- Det er dækkende! Der er altså himmelvid forskel på at føre konservative kommunalpolitik hos os og i Gentofte, svarer Bo Nissen.

Han største frygt er, hvis det ender med en udvandet reform.

- Og hvad med en sundhedsreform? Hvordan står den i dette spil. Vi kan risikere, at den vil koste Langeland mange penge, tilføjer han.

Godt udspil

SFs gruppeformand Winni Kielstrup Hansen siger, at hun nok ligger på linje med de udtalelser, som partifællen, borgmester Tonni Hansen, er kommet omkring udspillet. Altså en gennemgående positiv modtagelse, og at partiets folk i Folketinget skal holde sig til i forhandlingerne.

- Alt andet lige tegner det godt indtil videre med et fornuftigt udspil, men det er på nuværende tidspunkt svært at kommentere yderligere, siger Winni Kielstrup Hansen.

DF er det femte parti i kommunalbestyrelsen. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra dets medlem her, Kim Welcher, til udspillet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce