Annonce
Øhavet

Velkomst dyppet i balsam

Kaj Hald stod for aftenens første tale. Han blev blandt andet efterfulgt af øens nye borgmester, Karsten Landro.

Traditionen tro blev der serveret skipperlabskovs og drukket øl og brændevin, da de nye navigatørelever blev budt velkommen til Ærø

MARSTAL: - Riga Balsam er godt mod rigtig mange ting. Det kan helbrede kærestesorger helt op til tre måneder frem i tiden. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvordan de ser på det på navigationsskolen, men I kan roligt hælde et glas i halsen hver formiddag, understregede Erik Kromann til stor jubel hos tilhørerne, de nye navigatørelever på Marstal Navigationsskole.

Lederen af Marstal Søfartsmuseum var ikke den eneste, der fik smilene frem på læberne hos de nye navigatørelever, som Marstal Skipperforening havde inviteret til velkomstarrangement i Marineforeningens højtloftede maritimt imponerende lokaler. Fyrfadslyseholdere udformet som skibsskruer og mere end ét gammeldags kompas prydede lokalet. Et enkelt ur var gået i stå, til gengæld hang der en moderne digital fotoramme ved siden af baren. Rammen viste billeder fra Marineforeningens historie, alt imens talerne gav deres egne historielektioner.

Der var rigeligt med personale til aftenens arrangement, så de mange spisende hverken skulle sulte eller tørste alt for længe ad gangen. Bag baren stod Niels Schwartz og Arne Jakobsen. Foran baren i et kort øjeblik stod Bjørn Sørensen og Jan Simonsen.

Taler og traditioner

Aftenens første taler - af mange - var formanden for Skipperforeningen, Kaj Hald. Han bød de fremmødte hjerteligt velkommen, understregede at der ingen politiske synspunkter ville blive fremført i løbet af aftenen, og at maden ville være i den solide ende af fødevarekæden.

- Skipperlabskovs og ostemadder, det er god gammeldags kost, understregede formanden for de lydhøre gæster, der sad med aftenens første øl klar til fællesskål.

Det var marineforeningens medlemmer, der stod for forplejningen. Køleskabet i baren var fyldt med øl, og der blev knappet effektivt op. Søens folk bliver jo så tørstige af al den sejlen rundt i saltvand.

Det er snart 10 år siden, at Marine- og Skipperforening begyndte at byde de nye navigatørelever velkomne med mad og balsam.

- Skipperforeningen inviterer samtidig formændende fra de forskellige foreninger, som så kan møde de nye navigatørelever og byde dem velkommen. Og så bliver der holdt tale, fra blandt andet borgmesteren, forklarede Arne Jakobsen, der i aftenens anledning stod bag baren.

Fra køkkenet strøg gryde efter gryde med skipperlabskovs ud, og de vendte hurtigt tilbage til opvasken. Tømte til sidste rest.

Navigatørernes rektor, Søren Vestergaard, var da heller ikke sen til at takke aftenens serveringsfolk for god behandling.

- Mange tak til Skipper- og Marineforeningen for at invitere os, og tak til de søde køkkenpiger og servitricer, sagde Vestergaard.

Latteren brød ud, mens »køkkenpigerne« iført forklæder og fuldskæg stak hovederne ud fra køkkenet.

Habar Holm (i midten) er for anden gang i sit liv rejst fra Færøerne til Marstal for at studere.
Annonce

Velkomsten virker

Aftenens taler var en blanding af beskrivelser af øen og salgstaler for de forskellige foreninger, der kan være interessante for unge mennesker med en næse for søfart.

- Vi har cirka 500 medlemmer. Af dem er der cirka 50 juniorer, og der bliver færre af dem, men her kan I hjælpe til. I kan få nogle børn herovre!

Michael Hansen, formand for Marstal Sejklub mente det sikkert godt, men den manglende applaus var ganske tydelig, så han gik hurtigt videre til at reklamere for den årlige sørævejagt.

- Vi smider en masse flasker i vandet. Så sejler folk ud og samler dem op, og selvfølgelig er der fest om aftenen. Det faldt til gengæld i tilhørernes smag, der kvitterede med markant bifald.

Af de mange indbudte navigatørelever, var der blandt andet seks kadetter fra Torm rederiet. Habar Holm, fra Færøerne, har i forvejen taget sin HF/Søfartseksamen i Marstal, og efter at han har været ude i verden til søs, er han vendt tilbage til Ærø for at læse til sætteskipper, så han kan føre skibe op til 3000 tons.

- Jeg synes, at her er en god skole, så jeg er kommet tilbage og føler mig helt sikkert velkommen efter i aften, fortalte Haba, mens hans kammerater tog for sig af flere pilsnere og ostemadder med fedt og sky.

Haba havde aldrig selv smagt hovedretten skipperlabskovs før, men han var positivt overrasket.

- Ja det smagte sgu godt, grinede han.

»Køkkenpigerne«, i skikkelse af Jens Knop, Erik Larsen og Anker Hermansen, stod for madlavning, opvask og piberygning.
Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce