Annonce
Langeland

Vejstribefirma taber i Højesteret: Langelandsk firma dømt i kartelsag

Det daværende LFK Vejmarkering i arbejde på Langelandsbroen. Billedet er fra 2013, så det har intet med retssagen at gøre, og selskabet ejes i dag af GVCO. Arkivfoto: Erik Jørgensen
Det daværende LFK Vejmarkering lavede ulovlig begrænsning af konkurrencen sammen med anden virksomhed - Højesteret underkender Sø- og Handelsretten
Annonce

SDR. LONGELSE: Det daværende LKF Vejmarkering med base i Sdr. Longelse var med i en ulovlig karteldannelse i 2014. Det mener Højesteret, der netop har afsagt dom i en principiel og langtrukken sag.

Hermed underkender Højesteret Sø- og Handelsretten, som nåede frem til modsatte resultat sidste år, da de to virksomheder havde lagt sag an mod Konkurrencerådet.

Sø- og Handelsretten fandt ikke, at der var tale om et ulovligt kartel - i modsætning til både Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Konkurrencerådet samt Konkurrenceankenævnet.

LFK Vejmarkering, som i dag er en del af GVCO, dannede sammen med en konkurrent, Eurostar, et konsortium i forbindelse med et udbud hos Vejdirektoratet. Dette udbud handlede om opgaven med kørebaneafmærkningen i tre distrikter af Danmark: Syddanmark, Sjælland og hovedstadsområdet. Udbuddet omfattede årene 2014-2017.

Konsortiet vandt udbuddet og alle tre områder. En øvrig deltager i udbuddet klagede derpå til konkurrencemyndighederne.

Sø- og Handelsretten mente godt, at LFK Vejmarkering og Eurostar måtte danne dette konsortium, fordi de to virksomheder hver især ikke havde "muskler" nok til at byde på samtlige tre distrikter, men godt kunne gøre det i fællesskab.

Der fulgte også en rabat med, da man fik det hele.

Annonce

Kunne nøjes med et enkelt distrikt

Men Højesteret hæfter sig ved, at udbuddet fra Vejdirektoratet var tilrettelagt, så en virksomhed kunne nøjes med et byde på ét eller to distrikter - som andre virksomheder også gjorde - og Højesteret tillægger ikke rabatten fra konsortiet nogen særlig betydning.

Højesteret når derfor frem til den konklusion, at LFK Vejmarkering og Eurostar reelt ville afsætte deres egne tjenesteydelser hver for sig, og at de på forhånd havde delt distrikterne. Med andre ord ville de to virksomheder ikke lægge ressourcer i en fælles pulje, når opgaven skulle udføres.

Hermed afskaffede to virksomheder konkurrencen med hinanden, mener Højesteret.

Eurostar og GVCO skal begge betale 300.000 kroner til Konkurrencerådet. Der løber renter på med virkning fra 21. september 2018 (såkaldte procesrenter). Virksomhederne skal desuden hver især betale 353.000 kroner til Konkurrencerådet for rådets sagsomkostninger for sagerne ved Sø- og Handelsretten samt Højesteret.

Annonce

Tilfredshed og bekymring

Vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Bitten Sørensen, udtrykker over for Fyns Amts Avis tilfredshed med Højesterets dom.

- Højesteret bekræfter den vurdering, som Konkurrencerådet kom frem til allerede i sommeren i 2015. Når vi tog sagen, så er det, fordi den er vigtigt for konkurrencen. Når en ordregiver sender noget i udbud, så skal vedkommende være sikker på, at der ikke er nogen, som foretager handlinger, der svækker konkurrencen, siger Bitten Sørensen.

Direktør sammesteds, Jakob Hald, mener ifølge en pressemeddelelse, at dommen ikke ændrer på, at der stadig er gode muligheder for at indgå konsortier til gavn for kunderne.

Erik Kjær-Hansen, der er konkurrenceadvokat og partner i Gorrissen Federspiel, førte sagen for GVCO.

- Højesteret har for første gang bedømt en konsortieaftale efter kartelreglerne. Det er noget nyt, og det kan få stor betydning for samarbejder og konsortier mellem virksomheder, siger han til dagbladet Børsen.

Han vurderer i Børsen, at virksomheder herefter typisk vil afstå fra at indgå samarbejder med tanke på denne dom.

GVCO ønsker ikke at kommentere dommen i Fyns Amts Avis.

Så vidt avisen erfarer, får dommen ingen umiddelbare konsekvenser for den daglige drift af vejstribeafdelingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce